x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Teroristii nu au cerut nici o rascumparare"

"Teroristii nu au cerut nici o rascumparare"

31 Mar 2005   •   00:00

Mesaj care anuleaza misiunea de negociere initiata de Omar Hayssam

Dupa trei zile de bezna totala apare o prima certitudine in cazul rapirii ziaristilor romani si a ghidului arab. Imagini cu cei patru si un mesaj rostit de Marie-Jeanne Ion.
  • de VALENTIN ZASCHIEVICI, SORIN ANGHEL

  • MESAJ TRANSMIS DE MARIE-JEANNE ION
    "Am fost rapiti si am auzit de la rapitori ca cineva ar fi cerut ceva pentru eliberarea noastra. Aceasta nu este adevarat!"

    COSMAR. Captura ii prezinta pe Sorin Miscoci, Eduard Ohanesian si Mohamad Munaf paziti de rapitori
    Aseara, aproape de miezul noptii, postul de televiziune Al-Jazeera a transmis imagini ale jurnalistilor romani rapiti in Irak. In cele cateva cadre pot fi observate patru persoane asezate, pazite din lateral de doi barbati mascati, inarmati cu automate AKM. Cei patru sunt cu certitudine ziaristii disparuti de la Prima TV si Romania Libera, iar cel de al patrulea, Mohamad Munaf. El este cel care a condus grupul de ziaristi in Irak. Pe fundal, se pot zari carpete, decoratiuni, cu motive arabe. Sigur ca la prima vedere caseta difuzata a provocat un soc fiind imagini in premiera pentru romani, care vad conationali rapiti sub amenintarea armei. Analistii insa au privit la rece caseta respectiva si primele comentarii facute pe posturile de televiziune, in editiile speciale consacrate acestui subiect, arata rezerve fata de caracterul terorist al grupului de rapitori. Imaginea contrasteaza in mod flagrant cu scenele teribile transmise in cazuri anterioare de rapiri in Irak.

    DIFERENTE. Iata cateva diferente notabile, pe care le-au explicat comentatorii Cornel Codita si Radu Tudor, precum si reporterul Antenei 1 Adelin Petrisor, care are o larga experienta profesionala in Irak.

    Spre deosebire de scenele zgomotoase, in care rapitorii strigau si rosteau amenintari, lozinci si blesteme, in cazul de fata avem de-a face cu doi paznici tacuti. Mai intai, un barbat, era imbracat cam ca un golan de cartier mascat: in bluza rosie, cu maneca scurta. Imagine ce contrasteaza vizibil cu cele ale luptatorilor imbracati in negru sau in uniforma militara. Un alt cadru il contine pe un al doilea rapitor: si acesta imbracat civil, cu o camasa alba. Camera in care sunt prezentati ostaticii paziti de teroristul cu infatisare atipica nu are infatisarea sobra, de abator sau de camera de tortura, pe care au cultivat-o pana acum casetele filmate de rapitori si difuzate prin intermediul Al-Jazeera. Acelea aveau, invariabil, pereti albi. Camera in care se aflau jurnalistii romani are un fundal cu motive specific islamice, viu colorate. Ziaristii prezentati in film nu prezentau urme vizibile de violenta fizica; Marie-Jeanne Ion era incercanata si cu parul acoperit. Ea a transmis, evident la dorinta rapitorilor, un mesaj foarte clar, rostit in limba engleza. Ea a spus: "Am fost rapiti si am auzit de la rapitori ca cineva ar fi cerut ceva pentru eliberarea noastra. Nu este adevarat!".

    Iata o fraza care arunca in aer unica versiune asupra rapirii, confirmata de plecarea in Irak a unui grup de negociatori trimis de Omar Hayssam. Daca asa stau lucrurile, cu cine au plecat sa negocieze oamenii lui Omar? Cui dau banii? Si pentru ce?

    NEGOCIERI. Aceasta rasturnare de situatie atrage si mai mult atentia asupra dubiosului Omar Hayssam, bagat pana in gat in aceasta afacere: a platit deplasarea, a primit - el, nu serviciile secrete romane sau americane - vesti despre prizonieri, a acceptat plata rascumpararii si a trimis negociatori. Vrea cineva sa profite de o nenorocire? A fost planuita o inscenare care a sfarsit prost? Prea devreme sa raspundem.

    STIREA DE LA AL-JAZEERA
    "O grupare terorista din Irak, care nu si-a declinat identitatea, a anuntat ca retine trei ziaristi romani si un insotitor al acestora.
    Televiziunea Al-Jazeera a obtinut o inregistrare a unei casete cu cei trei ziaristi romani si insotitorul acestora, in care apar flancati de doi barbati inarmati cu armele indreptate spre cei patru. In imaginile inregistrate cei trei ziaristi romani isi declina identitatea. Acestia sunt: reporterul Marie-Jeanne Ion, cameramanul Sorin Miscoci si ziaristul Eduard Ohanesian. Guvernul Romaniei face toate demersurile pentru eliberarea acestora."

    ×
    Subiecte în articol: eveniment romani