x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Tragedie - Misterul disparitiei unui copil de doi ani

Tragedie - Misterul disparitiei unui copil de doi ani

de Paula Anastasia Tudor    |    08 Aug 2006   •   00:00

In a 12-a zi de la disparitie, politistii au gasit bluza unui copil si cateva oase intr-un loc in care mai cauta-sera pana atunci de vreo zece ori. Initial, dupa patru ore de ingrijorare, politistii s-au retras la casele lor. Abia dupa trei zile au fost chemati si jandarmii.

COPILARIE AMARA. Avea numai 2 ani si a disparut intr-o zi de 13. In urma lui au ramas parintii sfasiati de durere si, intreaga, o bluza groasa cu maneci lungi cu care fusese imbracat in toiul verii

Un baietel de 2 ani a disparut la 13 iulie. Politistii s-au straduit sa aplice noile proceduri de cautare, dar au gasit doar niste oase. Dupa 12 zile. In seara disparitei, investigatiile au fost facute de Politia Bailesti. 10 oameni au cautat vreme de 4 ore. Scotocirile s-au facut dupa trei zile.

In proceduri interne ale Politiei Romane este prevazut insa ca, in cazul unor astfel de disparitii, periajul zonei ar fi trebuit sa inceapa imediat. O comisie de la IGPR a verificat actiunile celor din Dolj. Concluzia la care a ajuns: procedurile au fost respectate.

VESTEA. La 19 iulie am primit la redactie un comunicat al IGPR, in care politistii doljeni solicitau sprijinul mass-media pentru gasirea unui minor disparut. "Un baietel de 2 ani este disparut de sase zile", asa suna titlul comunicatului. Dupa sase zile de la disparitie, sansele de a mai gasi in viata un copil de 2 ani sunt extrem de mici. E mult prea tarziu sa alertezi voluntarii pentru a-i chema la scotociri, prea tarziu si pentru mediatizare, si pentru afise. Expertii, adica FBI-ul si Jandarmeria Franceza, sustin ca dupa trecerea unei singure ore de la constatarea disparitiei sansele de gasire in viata a victimei scad la 50%. Dupa o zi de la disparitie, salvarea copilului poate fi considerata un miracol.

De ce s-a mediatizat cazul asa de tarziu? Pe site-ul IJP Dolj am descoperit ca politistii doljeni solicitau sprijinul presei inca din 14 iulie (a doua zi de la disparitie). Apoi, informatia s-a blocat timp de cinci zile intre teritoriu si centru. Asociatiile de voluntari nu au fost instiintate… Oare nu era nevoie de o mana de ajutor in operatiunile de scotocire? A reusit Politia din Bailesti sa se descurce pe cont propriu?

PRIMELE ORE. Joi, 13 iulie, in jurul orei 19:30, Sali Andrei Valentin, de 2 ani, a iesit la joaca cu verii lui. "Ca de obicei, s-au dus sa se joace in piata, peste canal. Ca acolo este un robinet, sunt magazine, isi mai cumpara dulciuri…", ne-a povestit mama lui. La un moment dat, cei mari l-au trimis acasa pe Andrei, insotit de un alt baietel de 3 ani. La scurt timp, celalalt copil s-a intors singur in piata. Andrei n-a mai ajuns acasa. Cam la o jumatate de ora, mama copilului a inceput sa se ingrijoreze si impreuna cu bunica a plecat sa-l caute. Dupa o ora de umblat au cerut ajutorul politistilor. Era ora 21:30, sustin ei.

Comisarul Adrian Beica, adjunctul Politiei Municipiului Bailesti, ne-a declarat ca imediat cum au fost sesizati s-au organizat in cinci echipe de cate doi oameni si au mers la casa copilului. "Am facut cercetarea la fata locului, am ridicat cateva fire de par, am fost si cu cainele nostru, caruia i-am dat urma de la o bluza de-a baietelului. Acesta s-a indreptat spre canal, dar s-a oprit inainte de a ajunge la apa." Cat au durat primele cautari? "Venira pe la 10:00 (n.r. - 22:00) vreo sase politisti cu doua lanterne si cautara in apa pana pe la 2:00 noaptea", sustine bunica lui Andrei, Marioara Radu. "Insa eu nu cred ca-i ratacit, cred ca-l lua unu’ de la Craiova, un mafiot, care era la nunta aici, in piata, joi seara", adauga ea.

"L-am cautat si acolo, spune comisarul Beica, apoi ne-am uitat pe toate casetele de la nunta sa vedem daca nu cumva apare si copilul. Desi in prima faza ne-am gandit ca s-a ratacit, nu am exclus nici posibilitatea rapirii. Ne-am uitat si pe casetele unor magazine de langa piata, care au camere de supraveghere, dar nici urma de copil. S-a cautat apoi prin locurile aglomerate, in magazine si prin subsolurile blocurilor din zona."

Dupa ce s-au incheiat primele cautari, s-a inregistrat si sesizarea disparitiei minorului. "Am dat raport cu poza, am dat note telefonice la toate posturile din zona, iar minorul a fost dat imediat in urmarire generala", sustine adjunctul Politiei Bailesti.

CULPA. Mama refuza sa creada ca Andrei este mort. "Daca el moare, ma omor si eu, pentru ca nu am avut grija de el", spune ea

SCOTOCIRI TARDIVE. La 14 iulie, ancheta a fost preluata de serviciul Investigatii Criminale Dolj. "Efectivele largite" la care s-a apelat au fost doi pompieri de la unitatea din Bailesti, chemati pentru a cauta prin apa. "Cei doi pompieri au venit de cate ori am rascolit canalul", ne-a asigurat comisarul Beica.

Conform acestuia, in urmatoarele doua zile, in operatiuni au fost implicati 14-15 politisti care s-au organizat in echipe si au continuat cautarile pe canal, prin subsolurile blocurilor - pe arie mai largita, in gara, prin gradini, la strand, la bariere, la gropile de gunoi. Au verificat chiar si rudele copilului. "La Bailesti n-ai cum sa faci periere, trebuia cautat pe zone", spune comisarul Beica. "Am facut si afise, pe care le-am lipit prin oras, iar patrulele de noapte preluau sarcina sa se uite si dupa copil. Efectivele au fost repartizate pe ore, non-stop. Putem spune ca toata Politia Bailesti a fost angrenata in aceasta cautare", a concluzionat comisarul. Politia Bailesti are un efectiv de 45 de oameni. 15 dintre ei sunt in concediu. Raman 30. Iar politistii mai au si alte cazuri de rezolvat.

Abia dupa trei zile, la 16 iulie, au fost chemati si jandarmii pentru periajul zonei invecinate. "Am fost solicitati intr-o singura zi, duminica, de la ora 10:00 la 18:00 si am scotocit imprejurimile cu 50 de jandarmi", ne-a declarat capitanul Potruna, purtatorul de cuvant al Unitatii de Jandarmi din Craiova. Jandarmii, impreuna cu 30 de politisti, unii dintre ei adusi si de la posturile de politie invecinate, au periat padurea, viile, lanurile de porumb. Dar dupa trei zile de la disparitie, sansele de a mai gasi copilul de 2 ani in viata erau reduse la zero. Desfasurarea de forte in scotociri era imperios necesara inca din primele ore de la disparitie.

Din a doua zi a disparitiei IJP Dolj a mediatizat intens cazul, in media locala. Au existat insa si jurnalisti care au refuzat sa preia stirea disparitiei lui Andrei, sub motivul ca este copil de etnie rroma! "Am revenit cu anuntul la data de 19 iulie", ne-a declarat subcomisarul Maria Vasile, purtator de cuvant al IPJ Dolj.

ANCHETA DE CONSILIERE. Intr-un articol aparut multe zile mai tarziu in presa centrala, mama baietelului declara ca, daca nu va fi gasit in viata copilul ei, ea se va sinucide, pentru ca nu a fost in stare sa aiba grija de el. A primit acest parinte consiliere psihologica, asa cum e prevazut in procedurile IGPR? Conform IJP Dolj, ea a avut loc, dar intr-o singura sedinta, la data de 18 iulie, cand mama impreuna cu cei doi bunici au fost invitati la Politia Bailesti pentru... "consiliere". Cei trei insa nici nu si-au dat seama ca au fost consiliati, ei au perceput discutia cu psihologul ca pe-o audiere. "Ne-au chemat la Politie doar sa dam declaratii", ne-au spus mama, bunicul si bunica celui disparut.

Ca in aproape orice caz de disparitie de minori, parintii si rudele sunt primii suspecti. "Ne-au dus si la detectorul de minciuni! Ei credeau ca ne-am vandut copilul! Noi, tiganii, nu ne vindem copiii. Eu sunt romanca, dar m-a dat mama la tigani de la 7 luni. Noi crestem si copiii altora, cum sa-i vindem pe-ai nostri?!"

La 24 iulie au fost gasiti cei 100 de copii romani traficati in Italia. "Baietii de la Bailesti au venit la Craiova sa intre in contact cu ofiterul de legatura din Italia, sa afle daca printre ei se afla un copil cu datele celui disparut sau daca este si vreun traficant de pe-aici", ne-a povestit purtatorul de cuvant al IJP Dolj.

FRAGMENTELE OSOASE. In dimineata zilei de 25 iulie, dupa ce politistii, pompierii si rudele copilului scotocisera canalul de vreo 10 ori de la un capat la altul, judiciaristii Politiei Bailesti s-au hotarat sa mai caute o data aici. Au mers la cca. un kilometru de casa copilului, in interiorul localitatii, intr-un loc in care era o salcie crescuta peste canal. Au gasit pe mal trei bucati de calota craniana ce parea de copil si o bluzita intreaga, pe care mama a recunoscut-o ca fiind a lui Andrei.

S-a incercuit zona si s-a continuat cautarea. Cam la 150 m in amonte s-au gasit in apa si fragmente de coaste cu tegument.

Din concluziile preliminare ale medicilor legisti de la IML Craiova, fragmentele osoase sunt ale unui copil, insa nu au putut stabili varsta, sexul, data decesului ori cauza acestuia. Pe fragmentele osoase gasite(o bucata de craniu si cateva coaste cu tesuturi) nu au fost identificate "urme active de violenta".

Oasele si o parte din bluzita copilului au fost trimise spre studiu si pentru analiza ADN la Institutul Criminalistic. "Asteptam rezultatele. Acum suntem in stadiul de culegere de informatii", spune comisarul Adrian Beica.

CIUDAT. Pe acel canal, oamenii din Bailesti isi scot ratele la balta. Pe mal pasc vacile si caii, fara sa fie atacati de vreun animal infometat

INEXPLICABIL. Explicatia care s-a conturat in urma gasirii probelor este ca baietelul ar fi cazut in canal, s-ar fi inecat si ar fi fost dus de apa la vale. Ulterior, ar fi fost tras afara de animalele (sobolani, caini sau pisici) care au curatat oasele.

Dupa cum au relatat cei implicati in cautari - rude, dar si politisti - in acel canal s-a cautat inca din primele doua ore de la disparitie. A fost rascolit cu cangi, furci sau cu mainile goale, in intregime, de aproximativ zece ori in perioada dintre 13 si 25 iulie. Cum de nu a fost gasit corpul copilului inca din primele ore sau de a doua zi? Fundul apei se vede cu usurinta pe lumina, avand in vedere ca adancimea este de doar 60 de cm... Sa fi devenit corpul invibizibil din cauza celor doua lanterne din dotarea politiei? Sau din pricina numarului redus de cautatori? Un corp incepe sa pluteasca abia dupa ce intra in putrefactie. In conditiile date, cand temperaturile ajungeau la 35 de grade Celsius ziua, e vorba doar de doua zile. Iar viteza de curgere a apei este extrem de mica.

Bluzita copilului a fost gasita intreaga, pe fata, incheiata la ultimul nasture. Nu era sfasiata ori intoarsa pe dos (in ideea ca s-ar fi agatat in ceva si i-ar fi iesit peste cap) si se afla in zona in care s-au gasit si oasele craniene. Rudele copilului nu pot crede ca acelea sunt ramasitele lui. "Am fost la zece ghicitoare si toate ne-au spus ca e in viata", ne-a spus, necajit, tatal copilului. "O sa cred ca e el doar daca ADN-ul ala o sa iasa ca e al lui." Insa rezultatele AND vor fi gata in cel putin 2 luni... De la descoperirea fragmentelor de oase, actiunile politiei de cautare a lui Andrei au fost sistate.

PLUSURILE SI MINUSURILE POLITIEI
SALI ANDREI VALENTIN. Au existat oameni care au refuzat sa-l ajute
Ce s-a respectat din procedurile de cautare a unui copil disparut: s-a creat un centru de comanda, conform spuselor adjunctului Politiei Bailesti s-a raportat cazul catre IJP Dolj din prima noapte copilul a fost dat imediat in urmarire generala si in consemn la frontiera din cea de-a doua zi cazul a fost mediatizat intens in presa locala de catre IJP Dolj politistii din Bailesti s-au mobilizat; nu au avut insa nici efective, nici dotare. Ce nu s-a respectat din aceleasi proceduri: efectivele angrenate in cautari in primele ore de la disparitie au fost extrem de reduse nici in zilele care au urmat nu s-a apelat la alte forte, politistii rezumandu-se la propriul efectiv au fost chemate "intariri" (jandarmii) abia in cea de-a patra zi, cand sansele ca baietelul de 2 ani sa mai fie gasit in viata erau ca si inexistente familia nu a fost consiliata, ci doar audiata de un psiholog.

Desi am fost asigurati de catre IGPR ca s-au incheiat protocoale de colaborare (pentru cautarea minorilor disparuti) intre Politie si celelalte forte ale MAI, in realitate efectivele suplimentare nu sunt aduse decat - cel mai devreme - a doua zi (in acesta caz, in cea de-a patra zi). Daca un copil dispare seara, in primele ore il cauta doar cativa politisti (cei ce reusesc sa se mobilizeze, insa nu mai multi de 10) impreuna cu rudele.
Salvarea copilului atarna insa, ca de un fir de ata, de exact acele prime ore...

PROMISIUNILE LUI FATULOIU
PROBA. Craniul gasit are o circumferinta de cca. 10 cm
Procedurile de cautare ale unui copil disparut au fost schimbate in noiembrie anul trecut ca urmare a campaniei duse de Jurnalul National. Atunci, Dan-Valentin Fatuloiu, seful Politei Romane, trimitea redactiei noastre o scrisoare in care, mentiona, printre altele:

"Prevenirea si rezolvarea cu operativitate a cazurilor de disparitii de copii reprezinta o prioritate pentru Politia Romana. (...) Se va constitui un punct de coordonare a operatiunilor si se vor mobiliza fortele care vor participa la operatiunile de investigare si cautare, activitati care se vor derula in paralel, 24 de ore din 24. Totodata, se va asigura consilierea membrilor familiei, prin intermediul specialistilor psihologi pe care i-am angajat recent la fiecare unitate teritoriala de politie. La operatiunile derulate de politie vor participa efective ale Politiei de Frontiera, Jandarmeriei, Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, precum si Unitatii de Aviatie a MAI, insa este imperios necesara obtinerea sprijinului mass-media si al altor autoritati si entitati, precum Ministerul Sanatatii, Autoritatea Nationala pentru Protectia Copilului si Adoptie, Autoritatile Teritoriale de Ordine Publica, Asociatia Chinologica Romana, Asociatia Nationala a Detectivilor din Romania, Asociatiile politistilor in rezerva, ONG-uri, firmele de protectie si paza".
×