x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special ULTIMA ORA - ALEGERI 2004

ULTIMA ORA - ALEGERI 2004

29 Noi 2004   •   00:00
ULTIMA ORA  -  ALEGERI 2004

Urnele de vot s-au nchis! Potrivit primelor rezultate ale sondajelor efectuate la iesirea de la urne, candidatul Uniunii Nationale PSD+PUR pentru Presedintia Romaniei, Adrian Nastase, a ob]inut 41,1% din voturi, in timp ce candidatul Aliantei PNL-PD, Traian Basescu, a obtinut 35,2% din voturi. Pe locul trei se situeaz` liderul Partidului Rom~nia Mare (PRM), Corneliu Vadim Tudor, cu 12,4%, iar pe patru, liderul UDMR, Marko Bela, cu 4,2%. Sondajul a fost efectuat de institutul CURS.

SUMAR
La partide, potrivit CURS, pentru Camera Deputatilor, PSD a obtinut 38,9% din voturi, iar Alianta PNL-PD 35,4% din voturi. La Senat, PSD a obtinut 39,0%, iar Alianta PNL-PD 35,4%. Pentru Camera Deputatilor, PRM este cotat cu 13,1%, iar UDMR cu 5,5%. Pentru Senat, PRM este cotat cu 13,2%, iar UDMR cu 5,4%.

Potrivit institutului INSOMAR, Adrian Nastase a obtinut 43,7% din voturi, in timp ce Traian Basescu, candidatul Aliantei PNL-PD, are 34,7%. Corneliu Vadim Tudor a obtinut 11,6%, iar Marko Bela 4,2%.

La Senat, clasamentul este: Uniunea PSD+PUR 40,1%, Alianta PNL-PD 33,8%, iar la Camera Deputatilor, Uniunea PSD+PUR 39,9%, iar Alianta PNL-PD 33,5%, potrivit estim`rilor Insomar. Pentru Senat, PRM este cotat cu 13,1% din voturi, iar UDMR cu 6,1%. Pentru Camera Deputatilor, PRM este cotat cu 12,8%, iar UDMR cu 6%. Celelalte formatiuni politice reprezentate in alegeri nu au reusit sa treaca de pragul de 5% necesar intrarii in Parlament, conform sondajelor de la iesirea de la urne efectuate de ambele institute de sondare, CURS si Insomar.

DATE OFICIALE. Prezenta la vot la nivelul intregii tari a fost de 57,13% din numarul total al alegatorilor, pana la ora 20:00, procent foarte apropiat de cel inregistrat la alegerile din anul 2000 (56,52%), potrivit datelor Biroului Electoral Central. Procentul rezulta din sondajul efectuat la 2.570 de sectii de votare, care constituie un esantion reprezentativ la nivelul tarii si al fiecarui judet in parte. Procentul de participare la vot inregistrat in mediul rural (60,84%) este superior celui din mediul urban (54,41%). Primele rezultate partiale ale alegerilor vor fi prezentate de BEC maine dimineata. CIFRE. Aproape 18 milioane de romani au fost asteptati azi la urne, in 17.564 de sectii de votare - amenajate in peste trei mii de localitati si in 90 de state - pentru a-si desemna reprezentantii in Parlament, pentru urmatorii patru ani, dar si pentru a-l alege pe viitorul presedinte al statului, care va avea un mandat de cinci ani.

Procesul de votare a inceput la ora 07:00 si a luat sfarsit la ora 21:00, BEC precizand ca este exclusa, sub orice forma, depasirea intervalului orar alocat alegerilor. Pentru organizarea alegerilor generale au fost alocate 844,603 miliarde de lei, din care autoritatile au cheltuit 233 de miliarde, pentru cele peste 2.000 de tone de hartie necesara tiparirii buletinelor de vot, pentru confectionarea stampilelor si achizitionarea timbrelor autocolante.

REACTII ALE LIDERILOR PRINCIPALELOR FORMATIUNI POLITICE

NASTASE: "Ne vom respecta promisiunile"
Adrian Nastase a declarat ca va fi un presedinte roman pentru Europa si un presedinte european pentru Romania. Presedintele PSD a apreciat ca este o zi importanta pentru Romania democratica, moderna, europeana. Nastase a precizat ca sondajele indica faptul ca Uniunea PSD+PUR a cistigat alegerile si a multumit romanilor pentru increderea acordata.

"Ne vom respecta promisiunile, vom indeplini tot ceea ce ne-am angajat sa facem", a afirmat Nastase, care a precizat ca in cel mai scurt timp vor incepe negocierile pentru formarea Guvernului. "Aveti o datorie uriasa pentru tara", le-a spus Nastase colegilor sai de partid, precizind ca, daca va fi ales presedinte al tarii, va veghea la respectarea acestor lucruri. El a mai spus ca mai sint multe de facut pentru o Romanie fara saracie, moderna si europeana.

"Promit dumneavoastra, celor care m-au votat si celor care nu m-au votat ca voi fi un presedinte bun pentru fiecare roman, un continuator al lucrurilor bune facute de presedintele Ion Iliescu, daca imi veti da votul in 12 decembrie", a declarat Adrian Nastase. El a aratat ca este nevoie de un presedinte roman pentru Europa si de un presedinte european pentru Romania.

"Ne bucuram ca dupa patru ani de munca, chiar daca mai sint multe lucruri de facut, oamenii au incredere in noi. Va rog sa acceptati macar pentru citeva clipe bucuria noastra dupa o campanie electorala foarte grea", a mai spus Nastase.

,

BASESCU: "Vom [ti dupa numararea voturilor"
Copre[edintele Aliantei PNL-PD, Traian Basescu, a declarat, dupa aflarea rezultatelor de la exit-poll-ul realizat de CURS, ca procentajul exact se va sti dupa numararea tuturor voturilor, dar si-a exprimat speranta ca Alianta se va apropia si mai mult de PSD, daca nu chiar va castiga. "Este clar ca, dupa numararea voturilor, vom sti cine are cel mai mare procentaj si cine va putea forma aliantele pentru obtinerea a 51%. Avem convingerea ca numaratoarea voturilor va apropia si mai mult situatia, daca nu cumva va da castig de cauza Aliantei", a afirmat Basescu. El a spus ca exit-poll-ul CURS este doar "o estimare", care arata o diferenta de trei procente situata in marja de eroare.

"Nici un partid nu are 51%, inseamna ca nici o formatiune politica nu a obtinut dreptul de a conduce Romania. Batalia pentru Romania se va da in turul doi la prezidentiale. Articolul 103 din Constitutie aliniatul 1 mentioneaza ca acela care va castiga functia de presedinte va avea dreptul sa desemneze premierul in conditiile in care nici unul dintre partide nu a obtinut 51%", a spus Basescu.

El a afirmat ca lupta va fi foarte stransa in continuare si s-a referit la faptul ca exista si un numar foarte mare de nereguli. "Asteptam ca BEC sa tina cont de numarul mare de contestatii din aceasta zi", a declarat Traian Basescu. El a tinut sa multumeasca romanilor pentru prezenta la vot, precum si simpatizantilor Aliantei, membrilor PNL si PD si staff-ului de campanie.

.

TARICEANU: "Votul - dorinta romanilor de schimbare"
Copresedintele Aliantei PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu, a declarat dupa aflarea rezultatelor exit-poll-urilor, ca, in opinia sa, votul exprima dorinta de schimbare a romanilor. El a mai spus ca trebuie asteptat rezultatul final al votului, pentru a se face o analiza si ca Alianta face o numaratoare paralelor, avand reprezentanti in sectiile de votare.

Tariceanu a spus ca sunt semnale privind nereguli produse la diferite sectii de votare. "Dorim sa vedem care este amploarea acestor nereguli si sa fie analizate de BEC pentru a ne putea pronunta. In conditiile de acum, nici unul dintre partide nu a obtinut majoritatea si nu va putea forma Guvernul, neavand majoritatea absoluta", a mai declarat Tariceanu.

El considera ca prin votul de duminica, romanii s-au exprimat pentru schimbare, valorile fundamentale ale democratiei si lupta impotriva coruptiei. Conform lui Tariceanu, Alianta va continua "lupta" pentru castigarea turului doi la prezidentiale.

.

BOLCAS: "Subtila frauda electorala"
Vicepresedintele PRM, Lucian Bolcas, a declarat, in absenta liderului acestui partid si candidat la Presedintie al PRM, Corneliu Vadim Tudor, ca rezultatele exit-poll-urilor sunt "pline de ciudatenii", aratand ca PRM a prevazut de mai mult timp desfasurarea unei "ample si prea subtile fraude electorale". Bolcas a anuntat ca liderul PRM a implinit 55 de ani si ca isi petrece seara in familie, alaturi de sotie si de cele doua fetite ale sale.

In opinia lui Bolcas, este greu de priceput eroziunea unui partid de opozitie cum este PRM si cresterea partidului de guvernamant. El nu a putut preciza ce candidat la Presedintie va sustine partidul sau in turul al doilea al prezidentialelor, aratand ca, in calitate de vicepresedinte, nu are "aroganta" de a se pronunta in locul forului de conducere, care va lua decizia in aceasta saptamana. Bolcas a asigurat ca in luarea deciziei PRM isi va pastra tot discernamantul.

Si procentul estimat la iesirea de la urne pentru presedintele CV Tudor - de 12% - care este mai mic decat cel estimat pentru partid a fost calificat de Bolcas drept o alta "ciudatenie", mai ales ca CV Tudor a fost apreciat de mass-media drept "locomotiva partidului". El a avansat ca explicatie existenta unei "incercari psihologice" de a crea rezultate asupra unor oameni slabi, dar a asigurat ca presedintele PRM este "un om tare". Intrebat ce va face PRM daca PSD il va invita la guvernare, Lucian Bolcas a invocat existenta "unei stari de prematuritate", motiv pentru care nu se poate pronunta asupra acestei ipoteze. Situatia va fi analizata, iar solutia va fi in sensul de a fi bine pentru tara, a spus Bolcas.
×