CRACIUN FERICIT!
Tot mai multi oameni din orasele mari au decis sa-si faca cumparaturile pentru acest Craciun din hypermarketuri sau supermarketuri. In ultima saptamana, acestea au devenit adevarate furnicare.
DANIELA IVAN
COZI. Cel mai bine vandut aliment este in aceste zile carnea de porc. Fara sarmale sau carnati, romanii nici nu concep masa de Craciun |
RECORD
|
Cozi de 20-30 de persoane la casele de marcat fiscale. Inarmati cu rabdare, oamenii prefera sa mearga in unul din magazinele Carrefour, Cora, Gima, Billa, Metro, Selgros etc. "Cumpar tot ce-mi trebuie, aleg ce vreau, stiu ca produsele sunt controlate si nu au termenul de valabilitate depasit. Chiar daca stau un pic mai mult la casa prefer sa vin aici", ne-a declarat un client din Carrefour Orhideea. La aceste avantaje se adauga si preturile, care sunt uneori mai mici decat cele din piete. "Promotiile ma atrag sa vin", au opinat mai multe persoane. Programul flexibil este un alt atuu al acestor magazine. Pentru acest sfarsit de an toate hypermarketurile si-au prelungit programul. Astfel, din 1 pana in 31 decembrie, magazinele sunt deschise de la 8:00 la 23:00, mai putin in zilele de 24 si 31 decembrie, cand programul este intre 8:00-18:00. Magazinele sunt inchise numai in zilele de 25 decembrie, 1 si 2 ianuarie. Exista si comercianti care au decis sa lucreze 24 de ore din 24 pana pe 24 seara la ora 24. De luni 27 decembrie, acestea reiau lucru pana pe 31 decembrie ora 20. Afluxul oamenilor catre magazinele gigant i-a adus in pragul falimentului pe tarabagii, care-si vad afacerile amenintate.
|
CARNE
|
In supermarketuri si hypermarketuri carnea de porc este in acest an la un pret aproape identic cu cel din piete sau macelarii. In timp ce in aceste supercomplexe pulpa de porc fara os se comercializeaza cu 130.000-165.000 lei/kg, in piete sau in macelarii pretul variaza intre 130.000-175.000 de lei. In magazinele Carrefour fleica de porc costa 109.500 lei/kg, carnatii proaspeti - 124.000 lei/kg, ceafa de porc - 179.900 de lei/kg, muschiuletul - 231.990 lei/kg. In alte supermarketuri din cartierele bucurestene preturile sunt chiar mai mici. Iata cateva preturi din supermarketul Melissa, din Matei Ambrozie, carnea tocata pentru sarmale este 80.000 de lei/kg, fleica de porc - 115.000 lei/kg, ceafa de porc - 115.000 lei/kg, pulpa de porc - 130.000 lei/kg. Insa cel mai convenabil s-a dovedit a fi cumpararea unui porc in viu din targuri si taierea lui. Anul acesta, pretul unui porc in viu a mers pana la 10 milioane
de lei.
|
VINURI ALESE
|
De pe masa de Craciun nu poate lipsi vinul pentru ca sarmalele sau fripura sa alunece ca unse. Si aici comerciantii mai mici sau mai mari se intrec in oferte care mai de care mai tentante. Insa cumparatorul alege in functie de marimea portofelului. Cine vrea sa se respecte poate alege o Busuioaca de Bohotin (111.999 lei sticla de 0,750 litri), o Feteasca Neagra de Pietroasa (131.000 lei sticla), Vinul Cavalerului din podgoria Dealul Mare (154.999 lei/sticla), Rai de Murfatlar (90.899 lei/sticla) sau Pinot Noir - Castle Rock (91.990 lei/sticla).
Exista si vinuri mai putin scumpe. Risling de Odobesti cu 51.990 lei sticla de 0,750 lei, Murfatlar Cabernet Sovignon (74.990 lei sticla de 0,750 l) sau sticle de plastic la 2 litri cu Galbena de Odobesti, Muscat Otonel la 84.999 lei.
Cei cu dare de mana se pot orienta catre un Charteau Gruand Larose sau catre un Charteau La Pointe, vinuri frantuzesti din zona Bordeaux, care se pot cumpara cu 999.999 lei sticla de 0,750 litri sau chiar catre un Carton-Charlimagne care ajunge la 2.499.900 lei sticla de 0,750 litri.
|