x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Rămași în pană de electorat, USR-iștii se joacă de-a atacurile la CCR. Progresiștii contestă numirile de la ANCOM

Rămași în pană de electorat, USR-iștii se joacă de-a atacurile la CCR. Progresiștii contestă numirile de la ANCOM

de Ion Alexandru    |    20 Oct 2023   •   08:00
Rămași în pană de electorat, USR-iștii se joacă de-a atacurile la CCR. Progresiștii contestă numirile de la ANCOM

Formațiunea progresistă condusă de Cătălin Drulă i-a pregătit un atac-supriză ex-deputatului PNL Pavel Popescu, declanșând operațiunea de atacare la Curtea Constituțională a Hotărârii Parlamentului prin care acesta a fost ales în funcția de vicepreședinte al ANCOM. USR cere CCR să declare neconstituțională numirea lui Popescu și a fostului deputat PSD Vlad Bonta, pe motiv că nu întrunesc condițiile legale de experiență în domeniul comunicațiilor, prevăzut de lege.

 

 Progresiștii se răzbună, astfel, pe faptul că propriul lor candidat la șefia ANCOM nu a întrunit numărul de voturi necesare și, totodată, încearcă să spele rușinea respingerii de către CCR a sesizării cu privire la Legea „austerității”, care a fost declarată constituțională, săptămâna aceasta, de către judecătorii instanței de contencios constituțional. Pavel Popescu a demisionat din Parlament, în locul său fiind validată Mara Mareș.

 

USR anunță că a decis să atace la Curtea Constituțională Hotărârea Parlamentului României nr. 33/2020, din data de 10 octombrie, prin care cele două Camere ale Legislativului, în ședință comună, i-au numit în funcțiile de vicepreședinți ai ANCOM pe candidatul PSD Vlad Bonta (ex-deputat) și pe candidatul PNL, deputatul Pavel Popescu (FOTO).

În sesizarea redactată, USR susține că potrivit Ordonanței de Urgență 22/2009 privind organizarea și funcționarea ANCOM, la articolul 11 alineat 3 se prevede că președintele și vicepreședinții ANCOM trebuie să aibă o experiență de cel puțin cinci ani în domeniul comunicațiilor sau în domeniul juridic ori economic. „Acest criteriu al pregătirii profesionale a fost ignorat cu desăvârșire de majoritatea PSD-PNL, atât în comisii, cât și în Plenul reunit, fiind numiți doi impostori în locul unor profesioniști neafiliați politic”, susțin cei de la USR.

Astfel, numirea celor doi s-ar fi făcut inclusiv cu încălcarea prevederilor Directivei Europene 2018/1972 de instituire a Codului european al comunicațiilor electronice, potrivit cărora „conducerea unei autorități naționale de reglementare trebuie să fie venită din rândul unor persoane cu autoritate și expertiză profesională recunoscute, pe bază de merit, competențe, cunoștințe și experiență și în urma unei proceduri de selecție deschise și transparente”.

 

Se invocă „troica habarniștilor”

 

Într-un comunicat public, USR precizează că „ANCOM trebuie eliberată de troica habarniștilor. Este pentru prima oară în istoria ANCOM când niciunul dintre cei trei din conducere nu are nicio expertiză în domeniu. Au fost audiați în comisie un absolvent de căi ferate la seral, un coordonator de agenți de pază absolvent de Bioterra și unul care nu și-a terminat facultatea la vremea ei”.

Unul dintre noii vicepreședinți ai ANCOM, Vlad Bonta, a fost deputat PSD și, potrivit celor de la USR, vine din industria de pază, „cu zero legături cu piața telecom”. Al doilea proaspăt vicepreședinte al ANCOM este deputatul PNL Pavel Popescu, despre care criticii afirmă că este parlamentar din 2016, iar, înainte, a lucrat în construcții în Norvegia.

Pavel Popescu este absolvent al Facultății de Științe Economice, Informatică și Inginerie „Vasile Goldiș“ din Arad.

Supărarea celor de la USR pare să fi plecat de la faptul că, pe lista candidaților înscriși pentru vicepreședinția ANCOM, s-a mai aflat Mihai Eftimie, susținut de USR, acesta candidând și împotriva lui Valeriu Zgonea, pentru funcția de președinte al ANCOM.

 

Locul lui Popescu în banca deputaților, luat de Mara Mareș

 

Reamintim că, prin Hotărârea nr. 33 din 10 octombrie 2023 a Plenului reunit al Parlamentului, s-au numit, pentru un mandat de 6 ani, în funcția de vicepreședinte la Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații Vlad Bontea și Pavel Popescu. 

Apoi, prin Hotărârea nr. 60 din data de 16 octombrie 2023 a Camerei Deputaților, s-a luat act de demisia lui Pavel Popescu din calitatea de deputat, postul său devenind vacant, începând cu data de 11 octombrie. După care, în data de 18 octombrie 2023, Camera Deputaților a validat mandatul de deputat al Marei Mareș, declarată supleant la alegerile din data de 6 decembrie 2020 în Circumscripția electorală nr. 42 București, pe lista Partidului Național Liberal, pe locul devenit vacant ca urmare a demisiei lui Pavel Popescu.

Mara Mareș a mai fost deputat PNL de Brașov, aleasă în 2016 în Circumscripția electorală nr. 8 Brașov, și a fost o apropiată a fostului lider PNL, Ludovic Orban. În legislatura 2016-2020, Mara Mareș a făcut parte din Comisia pentru Învățământ, din Comisia pentru Afaceri Europene, din Comisia pentru Muncă și din Comisia parlamentară de anchetă pentru investigarea eventualelor nereguli și fraude semnalate în spațiul public cu ocazia derulării procesului electoral de la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019. În mandatul trecut, ea a avut 75 de inițiative legislative, din care 25 au devenit legi promulgate. În CV, Mara Mareș notează, la categoria „Interese personale”, că a practicat karate și că este „posesoare de centură neagră”.

 

Partidul lui Drulă tocmai a pierdut, la CCR, procesul privind anularea Legii „austerității”

 

Prin această acțiune, pe lângă supărarea că propriul candidat a eșuat, USR încearcă să reducă din deficitul de imagine pe care îl resimte, mai ales că locul de „scandalagiu al Parlamentului” i-a fost luat de cei de la AUR. Progresiștii se străduiesc să-și convingă electoratul, din ce în ce mai puțin numeros, cu o serie de acțiuni care, de cele mai multe ori, eșuează.

Operațiunea „ANCOM” are loc după eșecul de proporții suferit de partidul condus de Cătălin Drulă chiar săptămâna aceasta, când pachetul legislativ al „austerității fiscale”, pentru care premierul Marcel Ciolacu și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului, a trecut de controlul Curții Constituționale.

Un nou atac la CCR, cu privire la numirile de la ANCOM, este mai mult decât previzibil. Însă, jocul de imagine este satisfăcut. În schimb, în ipoteza puțin vandabilă, că judecătorii Curții Constituționale ar da câștig de cauză celor de la USR și ar declara neconstituțională Hotărârea Parlamentului din 10 octombrie, efectul juridic al acesteia s-ar răsfrânge doar asupra lui Pavel Popescu, care nu ar mai putea reveni asupra demisiei sale din Parlament.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

×
Subiecte în articol: USR atac ccr numiri ancom