x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Piața asigurărilor a depășit 18 miliarde de lei în 2023

Piața asigurărilor a depășit 18 miliarde de lei în 2023

de Adrian Stoica    |    03 Apr 2024   •   07:40
Piața asigurărilor a depășit 18 miliarde de lei în 2023

Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare (clasa A3) și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA) s-a ridicat anul trecut la circa 13 miliarde de lei, din care 28% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativă, iar 72% reprezintă subscrieri aferente asigurărilor auto obligatorii.

Piața asigurărilor auto a continuat și anul trecut să fie cea mai mare, în condițiile în care asigurătorii autorizați și reglementați de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) au subscris anul trecut prime brute de 18,2 miliarde de lei. Suma a fost în creștere cu circa 10% față de valoarea înregistrată în anul 2022, potrivit unui raport al ASF.

„Piața asigurărilor din România rămâne orientată spre activitatea de asigurări generale, ce deține o pondere de 84% din totalul primelor brute subscrise (PBS) de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF, meținându-se la un nivel similar cu cel înregistrat și în anul anterior. La finalul lunii decembrie 2023, 25 de societăți de asigurare erau autorizate de ASF să desfășoare activitate pe piața asigurărilor”, precizează raportul Autorității de Supraveghere. Din totalul veniturilor din prime brute, cele subscrise de societățile de asigurare autorizate și reglementate de ASF pe teritoriul altor state au înregistrat un volum de circa 114 milioane de lei, în scădere cu circa 25% comparativ cu anul 2022 (circa 153 mil. lei). 

Asigurările de viață încep să prindă 

Volumul primelor brute subscrise pentru segmentul asigurărilor de viață a fost de 3 miliarde de lei, în creștere cu 12% față de anul 2022 (2,65 de miliarde de lei). „Evoluția pozitivă a fost susținută în principal de creșterea cu circa 50% a subscrierilor pentru clasa C3 (Asigurări de viață și anuități, legate de fonduri de investiții), contrabalansată parțial de scăderea volumului de prime brute subscrise pentru clasa C1 (Asigurări de viață, anuități și asigurări de viață suplimentare: -4%)”, se menționează în raport. 

3 companii acoperă 57% din piața RCA

Subscrierile asigurătorilor sunt dominate de asigurările auto, clasa A3 (Asigurări de mijloace de transport terestru, altele decât cele feroviare) și clasa A10 (Asigurări de răspundere civilă auto - RCA, inclusiv răspunderea transportatorului) reprezentând aproximativ 76% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurări generale și 64% din totalul primelor brute subscrise de societățile de asigurare autorizate de ASF în anul 2023. „O vulnerabilitate a pieței de asigurări din România rămâne gradul ridicat de concentrare atât din perspectiva expunerii față de principalele clase de asigurare, cât și din punctul de vedere al dimensiunii semnificative a cotelor de piață deținute de un număr relativ mic de societăți de asigurare”, precizează instituția în document. Valoarea primelor brute subscrise pentru asigurările auto (clasa A3 și asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto - RCA, incluzând activitatea derulată de sucursalele prezente pe piața din România) s-a situat la circa 13 miliarde de lei în anul 2023, din care 28% din volum a fost subscris pentru asigurarea auto facultativă, iar 72% reprezintă subscrieri aferente asigurărilor auto obligatorii. Gradul de concentrare este ridicat atât pe piața asigurărilor auto facultative, cât și pe cea aferentă asigurărilor auto obligatorii (RCA). Astfel, primele trei societăți de asigurare însumează o cotă de piață de 74% din perspectiva volumului de prime brute subscrise pentru clasa A3 (fără sucursale). Primele trei societăți pe piața RCA dețin o cotă cumulată de 57% din portofoliul de asigurări RCA din România (inclusiv sucursale), în scădere comparativ cu perioadele anterioare, pe fondul avansului înregistrat de volumul de prime brute subscrise de cele două sucursale ce derulează activitate pe acest segment. 

Asigurările de sănătate, 250.000 de contracte noi 

Asigurările de sănătate au înregistrat o dinamică pozitivă în anul 2023, cu un volum al subscrierilor societăților autorizate de ASF de circa 813 milioane de lei, în creștere cu 21,5% față de anul 2022 (circa 670 de milioane de lei). Primele brute subscrise pentru asigurările de sănătate dețin o pondere de 4,5% în totalul primelor brute subscrise de societățile autorizate și reglementate de ASF, pondere în creștere comparativ cu perioada similară din anul anterior (4,1%). Numărul contractelor noi, încheiate în anul 2023, s-a situat la circa 250.000, cifra fiind similară nivelului înregistrat în 2022. 

Despăgubirile plătite de asigurători, în scădere

Despăgubirile brute plătite de societățile autorizate și reglementate de ASF s-au situat la 7,7 miliarde de lei în anul 2023, în scădere cu circa 1% față de 2022, din care 6,3 miliarde de lei au fost plătite pentru activitatea de asigurări generale și 1,4 miliarde lei pentru activitatea de asigurări de viață (incluzând sumele plătite pentru maturități și răscumpărări). 

Separat de despăgubirile brute plătite de societățile autorizate de ASF, valoarea totală a sumelor aprobate pentru plata daunelor în anul 2023 de către Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA) a fost de aproximativ 872 de milioane de lei.

Ratele de solvabilitate, supraunitare

Calculate la nivelul întregii piețe, ratele de solvabilitate (rata SCR, respectiv MCR) au fost supraunitare la finalul lunii decembrie 2023, conform raportărilor societăților. Așadar, raportul dintre fondurile proprii eligibile să acopere cerința de capital de solvabilitate și cerința de capital de solvabilitate (rata SCR) la nivelul pieței asigurărilor a fost de 168%, în timp ce rata MCR a fost 368%. La finalul trimestrului IV 2023, valoarea activelor (măsurate conform principiilor regimului Solvabilitate II) societăților de asigurare autorizate și supravegheate de ASF a crescut cu 18% comparativ cu perioada similară a anului precedent. Valoarea datoriilor totale a înregistrat o creștere de 8%. Societățile de asigurare autorizate în alte state membre UE au subscris în anul 2023 în baza dreptului de stabilire (FOE - freedom of establishment), pe teritoriul României, prin intermediul a 15 sucursale, un volum al primelor brute subscrise de aproximativ 2,95 de miliarde de lei (14% din totalul primelor brute subscrise de societățile locale autorizate de ASF și sucursale), în creștere cu aproximativ 54% față de anul 2022. 

×
Subiecte în articol: valoare prime brute asigurari