x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special Vicele CNA, Ioan Onisei, cioclul Casei Teodorenilor de la Iaşi

Vicele CNA, Ioan Onisei, cioclul Casei Teodorenilor de la Iaşi

de Cristinel C. Popa    |    08 Mar 2012   •   21:00
Vicele CNA, Ioan Onisei, cioclul Casei Teodorenilor de la Iaşi

Se intampla in 2010. Dupa ce trecuse prin mainile mai multor proprietari, casa unde a locuit la Iasi scriitorul Ionel Teodoreanu a fost demolata. Nici o clanta ori vreo scandura cu valoare simbolica pe care a pasit scriitorul nu a fost pastrata pentru a fi adapostita de vreo institutie muzeala. De altfel, forurile culturale nu au facut nimic in acest sens desi stiau ca sentinta a fost data si ca pot fi recuperate anumite lucruri – simboluri cu valoare de tezaur ale autorului 'La Medeleni'-ului! Ionel Teodoreanu se numara printre putinii scriitori din Romania carora nu li s-a amenajat un colt memorial.

In locul unde turistii ar fi trebuit sa soseasca in pelerinaj se va inalta un bloc pentru sedii de firme. Ultimul proprietar al terenului este fiul unui influent om politic cu simpatii pedeliste, Teodor Hauca, un afacerist cu legaturi dubioase in proiecte cu cantec, incluzand aici si Rosia Montana. Beizadeaua lui, Sergiu Ovidiu Hauca, proprietar de Lamborghini, este notar in localitatea ieseana Popricani. Ei au carat cu camioanele, 'la tara', cum spuneau vecinii din 'ulita copilariei', 'trupul' descompus al Casei Teodorenilor. Si 'piesele' care ar fi trebuit sa ajunga intr-un muzeu national slujesc acum drept sustinere intr-un grajd sau poiata dintr-un sat al Iasilor. Ultimile imagini ale inte­riorul casei inainte de demolare au fost surprinse de reporterul Jurnalului National.

Cum s-a ajuns la o asemenea crima culturala si din ce motiv? Actualul vicepresedinte al CNA Ioan Onisei, cel care a semnat cu ani in urma in calitate de secretar de stat in Ministerul Culturii actul de declasare si scoatere din lista monumentelor istorice, a spus ca nu a semnat niciodata un astfel de act. 'Eu n-am intalnit o asemenea situatie cat am fost secretar de stat. Atunci nu se punea problema declasarii si scoaterii din lista monumentelor istorice pentru ca in general legea protejeaza monumentele istorice. Eu nu am trait aceasta situatie', a spus Onisei la inceputul interviului. Dupa ce am dezvaluit faptul ca ne aflam in posesia actului semnat de el, Onisei a batut in retragere.

O decizie aberanta
E usor de intuit care au fost motivatiile care au stat la baza deciziei prin care un reprezentant al statului a acceptat sa isi puna semnatura pe asa ceva. Dar faptul ca un vice­pre­se­dinte CNA nu recunoaste acest lucru, preferand initial sa minta, este greu de explicat. Ce sa fie la mijloc? Rea vointa, caracterul acestui om, alte interese materiale? Vom vedea din discutia purtata. Dupa dezvaluire: '… åhh, daca exista o astfel de semnatura nu stiu ce era in spatele ei. Mi-e greu sa va spun pentru ca nu stiu ce era in spatele acestui lucru. Eu nu puteam sa fac asa ceva decat in masura in care sper, cred, sunt convins ca era o hotarare a Comisiei Monumentelor Istorice, eu nefiind specialist in materie. Acolo sunt marii specialisti…

Exista potrivit legii o procedura prin care in conformitate cu prevederile legii si cu decizia Comisiei, ministrul da ordin de clasare sau de declasare. Daca am semnat am facut-o ca in spate era o hotarare a acelei comisii de experti. Deci semnatura a fost data decat in baza unei expertize', a spus Ioan Onisei, care a incercat apoi sa explice ca nu orice casa poate avea statutul de monument istoric! 'Problema nu e cine a fost Ionel Teodoreanu, ci e una de cladire. Casa lui Creanga de la Humulesti, de exemplu, aia nu e monument istoric pentru ca e o chestie facuta din chirpici…

In ge­neral monumentul nu este istoric pentru ca a trait cineva acolo o suma de ani! Va pot da o adresa din Bucu­resti unde si-a petrecut ultimii ani din viata Geo Bogza. La un apartament de bloc. Asta nu inseamna ca ma justific. Daca locul asta se demo­leaza pentru ca e o mizerie facuta pe vremea lui Ceausescu, inseamna ca s-a declasat monumentul? Repet, daca exista o semnatura a mea pe un asemenea act este obligatoriu ca in spate sa fie o hotarare a CNM', spune Onisei.

Insa vicepresedintele CNA, pe atunci secretar de stat in Ministerul Culturii, putea refuza semnatura considerand gresita, daca nu chiar aberanta, decizia!: 'Ce pot sa va garantez este ca n-am semnat niciodata nimic impotriva unei asemenea expertize ori a hotararii unei comisii unde sunt niste oameni care chiar se pricep. Acel act nu il port cu mine, ca toate acele documente, ca ar trebui sa-mi dea statul roman o casa de patru camere cel putin'.

Actul de 'deces' al casei Teodorenilor
'Ordinul 2169 din 16 iunie 2005 privind declasarea imobilului «Casele Teodorenilor» situate in municipiul Iasi, strada Zlataust nr. 7 A. In temeiul art. 12, alin. 3 si ale art. 18 alin din Legea 422/2001 privind protejarea monumentelor istorice tinand cont de dispozitiile Ordinului Ministrului Culturii si Cultelor nr. 2682 din 2003 privind aprobarea Normelor Metodologice de clasare si evidenta a monumentelor istorice, a Listei monumentelor istorice… Avand in vedere dosarele de clasare nr. 2336 din 18 aprilie 2005 si nr. 2.975 din 2 iunie 2005… Ministrul Culturii si Cultelor emite urmatorul Ordin: Imobilul «Casele Teodorenilor» avand pana la data prezentului ordin regimul juridic de monument istoric in lista monumentelor istorice a judetului Iasi (cod lista 2004 – IS – II- m-b-04095) se declaseaza.
Semneaza secretar de stat in MCC, Ioan Onisei, la 16 iunie 2005'.

×