x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Special "Vrem sa ii vedem pe toti acasa teferi"

"Vrem sa ii vedem pe toti acasa teferi"

01 Apr 2005   •   00:00

In mare secret, membrii familiilor celor trei jurnalisti romani rapiti in Irak au stat ieri de vorba, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu. Ei nu au vrut sub nici o forma sa se mediatizeze discutia, astfel ca la intalnire n-au luat parte nici macar fotoreporterul si cameramanul Presedintiei.



  • de DAN TOMOZEI

  • SUPARARE. Tatal ziaristei Marie-Jeanne, senatorul Vasile Ion, nu mai vrea sa se faca speculatii pe tema rapirii
    Daniela Berindei, sora lui Sorin Miscoci, apreciaza vizita de ieri, la Cotroceni, ca pe un gest de incurajare venit din partea presedintelui Traian Basescu. Nu au fost discutate foarte multe detalii legate de modul in care actioneaza autoritatile romane si internationale, incurajarile fiind principalul mesaj al presedintelui.

    DISCRETIE. "Traian Basescu ne-a rugat sa avem incredere in serviciile romanesti care se ocupa de acest caz si sa avem incredere in intoarcerea cu bine a celor trei", a spus Daniela Berindei, sora lui Miscoci. Insa, toti reprezentantii familiilor prezenti la Cotroceni au reclamat presedintelui speculatiile si comentariile care se fac in presa pe seama celor trei jurnalisti. "Pentru noi, fiecare comentariu speculativ la adresa locatiei, a hainelor, a pozitiilor celor trei jurnalisti inseamna tot atatea lovituri. Nu stiu cat vom mai rezista in fata imaginatiei, ideilor pe care colegii de presa ai lui Sorin le emit cu atata seninatate. Ce se doreste? Nu este suficient de dramatica situatia? Se cer dovezi ca sunt rapiti, dovezi care sa le produca rau vreunuia dintre ei? Este incredibil!", spune printre lacrimi Daniela. La Cotroceni au fost doar ea si mama lui Sorin, tatal a trebuit sa ramana la Sibiu, la serviciu.

    Senatorul Vasile Ion, tatal ziaristei de la Prima TV, Marie-Jeanne Ion, a spus ca este epuizat de speculatiile care se fac pe seama celor rapiti. "Este incredibil cum se pot suprapune imaginile celor trei peste implicatii politice si economice. Eu nu vreau decat sa imi vad fata acasa, sa ii vad pe toti acasa teferi", a declarat senatorul Ion. Refuzand sa faca aprecieri pe marginea intalnirii de la Cotroceni cu presedintele Traian Basescu, senatorul Vasile Ion face apel catre presa romana pentru blocarea speculatiilor. "Scenariile bolnave nu fac bine celor trei copii ai nostri. S-au cerut dovezi si uite ca acum le au. Maine se va scrie in presa ca nu stiu ce zid este nu stiu cum, ca nu este bine si vom vedea probabil puse in practica cele scrise. Inteleg competitia din piata media, dar viata lor conteaza mai mult", a mai declarat senatorul Vasile Ion.

    La discutia cu presedintele Basescu au mai luat parte si membrii familiei omului de afaceri americano-irakiano-roman Mohamad Munaf, rapit impreuna cu jurnalistii romani. La Cotroceni functioneaza, sub coordonarea presedintelui Traian Basescu, grupul operativ constituit pentru solutionarea problemei ziaristilor romani rapiti in Irak.

    SPERANTA

    "Traian Basescu ne-a rugat sa avem incredere in serviciile romanesti care se ocupa de acest caz si sa avem incredere in intoarcerea cu bine a celor trei" - Daniela Beridei, sora lui Sorin Miscoci

    Anne Marie Ohanesian: "Arata mai rau decat pe filmul prezentat"

    Anne Marie Ohanesian (foto), sora jurnalistului de la Romania Libera, a fost prezenta si ea, ieri, la Palatul Cotroceni, alaturi de rudele celorlalti jurnalisti rapiti in Irak. La intoarcere, ea a fost informata ca televiziunile romanesti difuzeaza fotografii noi cu ostaticii. "Arata mai rau decat pe filmul prezentat miercuri seara. Sunt mult mai obositi, par mai resemnati si arata mult mai descumpaniti", ne-a declarat telefonic Anne Marie Ohanesian. Sora jurnalistului a comunicat ieri pentru prima data cu autoritatile romane implicate in operatiunea de recuperare a ostaticilor de la declansarea acestei crize. Pana ieri, Anne Marie nu primise nici un telefon de la nici un reprezentant al statului, motiv pentru care se gandise chiar ea sa contacteze aceste institutii, deoarece asteptarea este cumplita.

    "Am cazut cu toti de acord, inclusiv cu presedintele Traian Basescu, ca in acest moment discretia maxima este cel mai bun lucru pe care il putem face daca dorim ca cei patru sa se intoarca in viata acasa. Si familiile colegilor lui Ovidiu au cerut acelasi lucru. Domnul Basescu ne-a asigurat ca toate structurile speciale ale statului lucreaza pentru rezolvarea cat mai urgenta a acestei crize", a precizat Anne Marie Ohanesian. Sora lui Ovidiu ne-a mai spus ca din discutia de ieri, de la Palatul Cotroceni, nu a aflat foarte multe informatii in plus fata de ceea ce stia deja din presa. Cu toate acestea, are incredere ca negocierile care sunt purtate in acest moment vor conduce la rezolvarea cat mai buna a situatiei.

    SUPARARE. Anne Marie nu a fost de acord cu plecarea lui Ovidiu in Irak. Nu este de acord nici ca Ovidiu a ales sa devina jurnalist, considerand ca aceasta meserie nu i-a adus foarte multe satisfactii. Mama lui Ovidiu este o femeie bolnava. Are 70 de ani si a aflat de la un post de radio ca fiul ei a fost rapit in Irak de o grupare necunoscuta. Acum, ca parinte, nu mai suporta sa vada la televizor comentarii si imagini cu grupul rapit din care face parte propriul ei copil. (Ion Alexandru)
    ×
    Subiecte în articol: basescu cotroceni eveniment anne marie