11.300 de file insumand 34 de volume si peste 400 de persoane audiate. Cam asa arata povestea neromantata scrisa de DNA, pana acum, in cazul Adrian Nastase. O poveste care ar fi costat circa un milion de euro, bani publici, sustin surse judiciare, si care e departe de a se inchide.
Folosit ca stindard al reformei in justitie si ca dovada absoluta a luptei pe care actuala putere o duce impotriva coruptiei, cazul Adrian Nastase este un caz ilustrativ in care
procurorii, prin modul lor de a investiga, pun carul inaintea boilor. Pentru ca este vorba despre cercetarea unui fost prim-ministru si sef de partid, ancheta trebuie sa arate ca o farmacie, iar DNA sa dea dovada de maxima transparenta. In caz contrar, suspiciunile privind executarea unei comenzi politice sunt legitime. Iata de ce, dupa mai bine de un an de cand Adrian Nastase face poteca la DNA, o intrebare este fireasca: este el supus unei cercetari echitabile, in conformitate cu standardele Conventiei europene a drepturilor omului? Altfel spus, are parte de un proces cinstit?
ECHIPA. Procuror anchetator pe caz este Mariana Alexandru, adusa cu putin timp inaintea inceperii urmaririi penale de la Parchetul Curtii de Apel Craiova. Seful acesteia, care ii avizeaza deciziile, este procurorul Lucian Papici, fost coleg cu Mircea Zarie la Timisoara. Mircea Zarie este adjunctul lui Daniel Morar, seful DNA. De remarcat ca atat Zarie, cat si Morar conduc DNA in situatia in care au primit aviz negativ de la CSM. Comisar (politist) este Constantin Morari, adus din Moldova si promovat dupa inceperea urmaririi penale impotriva lui Adrian Nastase.
DOSARUL ZAMBACCIAN. Desi este des invocat, nimeni nu a avut curiozitatea sa afle ce contine acesta. Ei bine, el nu are nici o legatura cu plangerea depusa de Mona Musca in numele Aliantei D.A., inainte de alegerile din 2004. Dupa infirmarea solutiei date de fostul sef al DNA, Amariei, plangerea Aliantei D.A. zace si astazi in nelucrare, fara nici o perspectiva. Dosarul Zambaccian a pornit de la autodenuntul Cristinei Popa, administratorul firmelor Coninpuls si Vertcon, care apartin lui Sergiu Sechelariu. Ea a facut autodenuntul dupa ce anterior firmele au fost controlate, prilej cu care s-au constatat mari nereguli. In loc sa inceapa urmarirea penala impotriva ei, DNA i-a propus un targ. Urmarea, DNA a constatat ca faptele Cristinei Popa au fost savarsite fara vinovatie, iar Cristina Popa a denuntat-o pe Irina Jianu ca fiind persoana care ar fi obligat-o la fapte ilegale.
Autodenuntul a vizat obiectele sanitare aduse de Vertcon din China: 120 de chiuvete, 120 de bideuri si wc-uri, 120 cabine de dus. DNA crede ca toate au servit imobilului din Zambaccian, lucru absurd, ignorand faptul ca cele doua firme au construit, in aceeasi perioada, un hotel la Mamaia, sustin surse judiciare. In fine, la intregul imobil din Zambaccian s-au folosit doar 10% din respectivele obiecte sanitare, iar la apartamentul lui Adrian Nastase, 2,5%. Pe de alta parte, Irina Jianu nu mai avea de multi ani nici o legatura cu firmele respective, astfel ca n-ar fi avut cum s-o sileasca pe Cristina Popa sa incalce legea.
|
INTREBARE. Acuzata si ea in dosarul Zambaccian, Dana Nastase s-a intrebat dupa o audiere la DNA: "Daca geamurile au fost mita, si alte lucruri, atunci noi pentru ce am platit 200.000 de euro"? |
Avocatii lui Adrian Nastase sustin ca la dosar nu se afla nici denunturi, nici declaratii despre o intelegere termopane contra functie publica. Pe ce se bazeaza, atunci, acuzatia adusa de DNA, conform careia Regal Glass, firma-fiica a societatii Vertcon, ar fi montat termopane in valoare de 400.000 de euro in schimbul numirii Irinei Jianu intr-o functie care nu intra in competenta lui Adrian Nastase? Cum a stabilit DNA valoarea de 400.000 de euro daca abia acum a dispus efectuarea unei expertize tehnice la imobil? Suprafata vitrala a apartamentului lui Adrian Nastase este de maximum 100 mp, ceea ce inseamna 4.000 euro/mp! A intregului bloc, 400 mp (4 apartamente), adica 1.000 euro/mp! Termopanele provin de pe piata din Romania si sunt identice cu cele montate de Regal Glass la alte constructii:
casa mamei lui Miron Mitrea, circuitul de karting facut de Dumitru Sechelariu la Bacau,
vila lui Iacubov, tot din Bacau etc. Cel mai bun termopan costa 180 euro/mpâ¦
Desi a platit constructorului 6 miliarde de lei pentru apartament, prin transfer bancar, procurorii DNA considera ca aceasta plata nu acopera si⦠termopanele! Lucrurile sunt cu atat mai ciudate, cu cat Sergiu Sechelariu a recunoscut ca a avut o intelegere cu Adrian Nastase, acesta sa puna terenul in schimbul caruia sa primeasca un apartament. Cum povestea cu termopanele mergea prost, a aparut dosarul Eurografica, in care Nastase este acuzat de primirea unor foloase necuvenite, sustin sursele citate.
DOSARUL EUROGRAFICA. Pornit de DNA in urma unui denunt al unei contabile data afara de la Eurografica. A fost conexat cu dosarul Zambaccian, desi intre ele nu exista nici o legatura. Nu exista dovezi ale unei intelegeri intre Adrian Nastase si patronii sau administratorii Eurografica, sustin sursele amintite. Adrian Nastase nu a semnat nici un contract si nu a primit nici un pix sau afis. Martorii au fost audiati in zilele de 7 si 8 septembrie a.c., deoarece modificarile Codului de Procedura Penala au intrat in vigoare la 6 septembrie, modificari care interzic participarea avocatilor invinuitului la audierea martorilor. Ca acte premergatoare, au fost audiati circa 300 de soferi care au transportat in tara materiale publicitare pentru Eurografica. Reprezentantii Eurografica sustin ca materialele erau pentru autopromovare, cu scopul de a mari notorietatea companiei, dar si vanzarile. DNA refuza sa accepte acest lucru. Conform Codului Penal, primirea de foloase necuvenite presupune primirea de bani ori de alte foloase dupa ce s-a indeplinit un act in virtutea unei functii publice si la care primitorul era obligat prin natura acesteia. Ca si in cazul termopanelor, DNA trebuia sa probeze existenta unei intelegeri si a unui act la care Adrian Nastase s-a angajat. In fine, Adrian Nastase a fost candidatul
PSD+ PUR la alegerile prezidentiale din Romania, iar contractele au fost incheiate de PSD. Este posibil ca DNA sa lege mici comenzi ale Guvernului, in valoare de cateva zeci de milioane de lei, pentru invitatii si carti de vizita, de afisele pentru alegerile prezidentiale. Cu Eurografica lucreaza insa si actuala guvernare. Va ajunge si ea la DNA? Sursele citate sustin ca DNA a disjuns dosarul Eurografica de dosarul Zambaccian ca sa-l poata trimite pe primul in instanta. In prezent se lucreaza la rechizitoriu.
|
LEGATURI. Adrian Vilau (stanga) este avocatul lui Miron Mitrea, dar si bun prieten cu adjunctul DNA. Iar Mitrea nu prea a fost deranjat de DNA |
TRIPLETA PAUN, VILAU, CRETU. Ioan Paun, fost consul in China si banuit ca este ofiter SIE sub acoperire, a recunoscut ca a trimis facturi in alb ale unor firme chineze, care au fost completate in tara de Cristina Popa. De asemenea, la inceput Paun a declarat ca banii pentru obiectele sanitare au fost dati de Vertcon. Dupa ce l-a angajat ca avocat pe Adrian Vilau, Paun si-a schimbat declaratiile, sustin sursele citate. Banii nu i-au mai fost dati de Vertcon, ci de familia Nastase, cand aceasta se afla in vizita in China. Nici o dovada care sa probeze aceste afirmatii. Mai mult, Paun declara ca pe langa obiecte sanitare in containere s-au aflat si alte bunuri. Curios, procurorii DNA nu audiaza nici un lucrator de la Vama Bacau pentru a verifica declaratiile lui Paun. Ca si in dosarul Eurografica, procurorii au preferat sa ia declaratii de la soferii care au transportat containerele. Acestia au precizat ca ele au fost deschise in prezenta vamesilor si ca nu s-au uitat sa vada ce contin. Liberul la vama s-a dat in prezenta Cristinei Popa, care infirma declaratiile lui Paun, mai spun sursele citate.
Adrian Vilau este fost ofiter sub acoperire si finul lui Ioan Talpes. Mai este si avocatul lui Miron Mitrea si Ioan Paun, dar si bun prieten cu Mircea Zarie, seful adjunct al DNA. In timpul cercetarii pleaca impreuna cu Paun in China, unde au stat zece zile. Reveniti in tara se prezinta la DNA cu cateva prospecte ale unor firme chineze in care sunt si fotografii ale bunurilor pe care acestea le produc. Paun arata pozele procurorilor DNA drept dovada a bunurilor aduse de Nastase in tara, in mod ilegal. Drept urmare, procurorii retin, ca si la Cristina Popa, ca Paun a savarsit fapta fara vinovatie, motivul fiind ca n-a stiut ce se va intampla cu facturile in alb!
LUCRATURI. Conform unei note din dosar, Adrian Vilau s-a prezentat intr-o zi la DNA si a cerut procurorilor sa se intalneasca cu Octavian Cretu, vicepresedinte PC, patron la Borsec si posibil ex-ofiter sub acoperire. Comisarul Morari, cu aprobarea procurului Mariana Alexandru, a dat curs acestei solicitari. Lui Cretu i s-a dat tehnica necesara inregistrarii discutiei pe care urma sa o aiba cu Adrian Nastase. Ce cauta un avocat in astfel de combinatii? In realitate, Adrian Vilau urmarea sa preconstituie probe in favoarea lui Paun cu complicitatea DNA si a lui Cretu, sustin sursele mentionate. Ca si in cazul primarului din Valcea, stenograma DNA reda doar o mica parte a discutiei dintre Adrian Nastase si Octavian Cretu. Cica zgomotul ar fi acoperit vocile! In esenta, Nastase i-a reprosat lui Cretu ca Paun minte si ar fi cinstit sa revina la declaratiile initiale. Pentru procurorii DNA, inregistrarea ar constitui dovada unui santaj exercitat de fostul prim-ministru! Ce mai conteaza ca Paun sta impreuna cu Cretu in vila acestuia din Mogosoaia si ca foloseste un autoturism inmatriculat pe societatea Borsec. Paun a mai declarat procurorilor ca Nastase si-ar fi adus bunuri din China si cu prilejul vizitei oficiale din perioada SARS. Alta aberatie, deoarece avionul a aterizat pe un aeroport gol si a fost pazit de cordoane umane timp de 24 de ore cat a durat vizita. Nici aceste declaratii nu sunt sustinute de vreo dovada, spun sursele mentionate. Mai mult, din cauza SARS nimeni n-ar fi putut sa duca nimic in avion.
NERESPECTAREA DREPTULUI LA APARARE
|
De la inceputul urmaririi penale si pana in prezent, avocatii lui Adrian Nastase nu au avut acces la toate probele din dosar. In SUA si in Europa procurorii sunt obligati sa puna la dispozitia invinuitilor toate probele pentru ca acestia sa se poata apara. Cine poate sa tina minte 34 de volume? Avocatii nu au avut dreptul sa copieze acte si nici sa-si faca inscrisuri dupa ele. De fiecare data cand consultau dosarele procurorii se postau in spatele lor ca sa se asigure ca nu-si noteaza decat "idei". Aceasta este o procedura a regimului comunist si a fost exersata ani indelungati in Romania. Conform acestei
mentalitati, daca esti nevinovat poti sa probezi in instanta.
O mentalitate care contravine obligatiei legale procurorului, de a afla adevarul. Mai mult, procurorii au refuzat accesul avocatilor la dosar daca nu erau insotiti de clienti. In acest fel au fortat familia Nastase sa vina la DNA de cateva ori pe luna.
Performanta neegalata de
nici un infractor din Romania! Asadar, are Nastase parte de o urmarire penala cinstita? Executa procurorii o comanda politica sau cauta sa stabileasca adevarul? Ce credibilitate au persoane precum Cristina Popa si Ioan Paun? In fata cui raspunde DNA pentru banii publici risipiti in cazul Nastase? De ce expertiza tehnica
nu are ca obiectiv si stabilirea valorii terenului pe care
s-a construit imobilul din
Zambaccian? Cum justifica DNA acuzatia adusa lui Nastase, ca ar fi primit
mita bunuri in valoare de 400.000 euro daca nimeni
nu a stabilit nici valoarea
si nici existenta acestora?
Prea multe intrebari si prea putine raspunsuri.
|