x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Baby-sitter de 2,30 m

Baby-sitter de 2,30 m

03 Iun 2004   •   00:00

In cotidianul american Washington Times a aparut ieri un amplu material dedicat fostului baschetbalist Gherghe Muresan. Articolul, intitulat "Promisiunea uriasului", povesteste viata lui "Big Ghita" dupa retragerea sa din activitate.

IONUT PADURARU

Dupa ce a spus adio carierei sportive, fosta vedeta a NBA si-a dedicat viata familiei, petrecandu-si foarte mult timp cu cei doi fii ai sai, George (6 ani) si Victor (3 ani).

TATIC. "Gheorghe Muresan ar putea fi considerat cel mai inalt baby-sitter lume, un schimbator de scutece de 2,30 m care mai tunde si peluza din fata casei si repara instalatiile. Asa si-a petrecut fostul pivot al lui Washington Bullets ultimii ani: alaturi de sotie si de cei doi copii, la casa lui din Franklin Lakes, New Jersey", scrie Washington Times.

CELEBRITATE. Articolul continua cu o scurta istorie a carierei baschetbalistului roman in campionatul american. "Muresan a venit in Washington in 1993. Din cauza staturii, el fiind cel mai inalt jucator care evoluase vreodata in NBA, Muresan a devenit rapid o celebritate. Dar corpul sau nu a putut rezista efortului din baschetul profesionist. Dupa 6 sezoane in NBA si unul in campionatul francez, Muresan s-a retras din activitate la doar 30 de ani."

PROBLEME. "Picioarele mele nu au mai avut aceeasi putere din cauza problemelor de la spate. Ajunge", si-a motivat atunci retragerea Muresan, care ar putea fi operat in curand pentru a treia oara la spate. Dar problemele sale nu s-au oprit aici. Dupa retragerea din activitate, Muresan a avut dificultati in a alege urmatoarea destinatie: "Mi-a fost foarte greu dupa ce m-am retras. Nu stiam ce o sa fac in continuare. Nu am facut nimic timp de un an. Am stat pur si simplu degeaba".

VIITOR. Acum insa, Muresan si-a revenit si isi face planuri de viitor: "Visul meu a fost sa joc in NBA. Acum, tot ce vreau e sa fiu langa copiii mei si sa joc baschet cu ei". Dar nu numai cu ei. Fostul pivot al lui Bullets vrea sa infiinteze un lant de scoli de baschet pentru copii cu varste intre 6 si 15 ani, prima dintre aceste academii urmand a se deshide in luna septembrie. "Vreau sa-i ajut sa ajunga in campionatul universitar sau in NBA" este dorinta fostului pivot al lui Bullets.

INEDIT

Muresan a crescut atat de inalt din cauza unor probleme la glanda pituitara, parintii sai avand inaltimi normale (tatal - 1,73 m si mama - 1,67m). El a avut probleme la spate si picioare din cauza cresterii excesive, suferind, inainte de sosirea sa la Washington, o operatie chirurgicala de corectare, platita de cei de la Bullets. Chiar si numarul purtat de el in NBA, 77, este o prescurtare dupa inaltimea sa scrisa in sistemul de masura american: 7 picioare si 7 inch. Dupa doua sezoane bune, Muresan a ajuns cu Bullets in "play-off", unde a intalnit pe Chicago Bulls. Desi usor accidentat, Muresan s-a straduit atunci sa joace impotriva lui Michael Jordan. O accidentare misterioasa l-a facut sa piarda aproape trei sezoane, timp in care a mai suferit o operatie. S-a stabilit mai tarziu ca trei nervi de la spate erau compresati de oasele supradimensionate, cauzand probleme la picioare. A mai jucat un meci la Nets, in sezonul 1998-1999, dar apoi a intervenit o operatie la genunchi, dupa care a evoluat un sezon in Franta, la Pau Ortez. Muresan nu a mai jucat intr-un meci oficial de doi ani, el fiind in prezent managerul echipei nationale de baschet masculin a Romaniei si purtator de imagine al NBA. (Ionut Paduraru)
×
Subiecte în articol: sport mureşan