x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Camelia, floarea rară a înotului

Camelia, floarea rară a înotului

de Vlad Ionescu    |    30 Iul 2009   •   00:00
Camelia, floarea rară a înotului
Sursa foto: /AGERPRES

Înotătoarea Camelia Potec a adus ţării noastre prima medalie la Campionatele Mondiale de la Roma. Ea a încheiat pe locul 3 proba de 1.500 m liber.



Nataţia românească încă există. Din păcate printr-o singură sportivă, Camelia Potec, care la 27 de ani sfidează timpul şi reuşeşte să facă faţă cu brio asaltului tinerei generaţii. După eşecul greu digerabil de la Olimpiada Beijing, când a fost la un pas de a spune adio sportului de performanţă, eleva antrenorului francez Philippe Lucas, cu care se pegăteşte din 2007, a reuşit o revenire spectaculoasă în acest sezon, când a şi stabilit un nou record european la 1.500 m liber, cu prilejul Campionatelor Franţei. Camelia a venit la Roma din postura de lider mondial al distanţei, fiind cotată printre favoritele la medalii. A trecut uşor de serii, iar în finală, după ce o bună parte a cursei s-a aflat pe poziţia a doua, a terminat pe locul 3 cu timpul de 15 minute, 55 de secunde şi 63 de sutimi, câştigând medalia de bronz.

DUPĂ ŞASE ANI
Dacă recordul mondial, aflat mult timp în pericol, a rămas în picioare, cel european a fost bătut cu mai bine de 7 secunde de italianca Alessia Filippi. Astfel, Camelia Potec a obţinut a doua sa medalie la competiţia supremă, după ce în 2001 câştigase tot un trofeu de bronz, dar la 200 m liber, şi a readus România pe podiumul mondial după şase ani de pauză. Ultima oară când s-a întâmplat acest lucru a fost în 2003, la Barcelona.

Şanse şi la 800 m liber
Camelia Potec şi-a propus iniţial ca la Mondiale să ia startul în patru probe, toate în stilul liber. A fost a şasea la 400 m, a cucerit bronzul la 1.500 m, dar a renunţat la 200 m, distanţă pe care a câştigat aurul olimpic în 2004, din cauza programului încărcat. I-a mai rămas cursa de 800 m, în care va încerca mai întâi să treacă de seriile programate vineri dimineaţă, pentru ca în finala de sâmbătă să ia din nou cu asalt podiumul. Camelia deţine cel mai bun rezultat mondial al anului, stabilit tot la Campionatele Franţei, însă britanicele Jackson şi Adlington, italiencele Pellegrini şi Filippi, sau daneza Friis se anunţă adversare redutabile. Antrenoarea Doina Sava, care a condus-o pe Camelia spre titlul olimpic la Atena, crede că fosta sa elevă este capabilă să mai câştige o medalie la Roma. "Cursa de 1.500 m a fost mai rapidă decât mă aşteptam. Camelia a înotat foarte bine, dar, chiar dacă şi-ar fi bătut recordul personal, nu ar fi putut urca mai sus de locul 3. Rezultatele din acest an o recomandă pentru o medalie şi la 800 m, însă va fi mai greu. Din păcate, ea este singura care mai rezistă la înalt nivel. Fără Camelia ar fi fost tristeţe mare în înotul românesc", a spus Doina Sava. În ceea ce priveşte viitorul, e greu de anticipat dacă Potec îşi va prelungi cariera până la Londra, în 2012, când va avea 30 de ani. "Dacă va lua lucrurile pas cu pas şi va şti să gestioneze cei trei ani care au mai rămas până la Olimpiadă, sunt şanse să o vedem concurând şi la Londra", este de părere antrenoarea Doina Sava.

Cu Ungaria, la polo
Învinsă cu 7-5 de Croaţia în sferturile de finală, echipa de polo a României dispută astăzi de la ora 12:40 primul meci din turneul pentru locurile 5-8. Elevii antrenorului Istvan Kovacs întâlnesc Ungaria, nimeni alta decât medaliata cu aur la ultimele trei Olimpiade. Cele două echipe se cunosc foarte bine, mai ales că în acest an au participat la mai multe stagii comune de pregătire. Ungurii sunt favoriţi, însă tricolorii vor să demonstreze că victoria cu 6-5 obţinută luna trecută, la Bucureşti, nu a fost întâmplătoare. În aceeaşi grupă este programată şi partida Canada - Germania. Învingătoarele îşi vor disputa sâmbătă locurile 5-6, iar învinsele vor juca pentru locurile 7-8. Tot astăzi sunt programate şi semifinalele, care vor opune echipele Serbiei şi Croaţiei, respectiv Spaniei şi Statelor Unite.

×