x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport CRIZĂ ÎN SPORT / "Să se implice statul"

CRIZĂ ÎN SPORT / "Să se implice statul"

de Mihai Igirosanu    |    26 Noi 2008   •   00:00
CRIZĂ ÎN SPORT / "Să se implice statul"

Unul dintre foştii reputaţi comentatori sportivi, actualmente director al Agenţiei Municipale de Ocupare a Forţei de Muncă, Dumitru Pelican (foto), a vorbit despre începutul crizei economice şi posibilele efecte ale acesteia în sportul românesc.




  • Mihai Igiroşanu: Este România în criză? Cum va evolua?

Dumitru Pelican: În 2006, înainte de aderarea noastră în UE, am estimat în diverse emisiuni că la trei ani după aderare, 80%-85% din capitalul economic autohton va sucomba. Foarte mulţi m-au suspectat de o analiză foarte pesimistă şi neplăcută. Am spus că, o dată cu aderarea României la UE, la 1 ianuarie 2007, foarte multe societăţi îşi vor închide porţile, întrucât nu vor rezista exigenţelor economiei de piaţă europeană. Iată că, după un an şi şapte luni de la data aderării, România are la această oră 46,5% faliment.

  • Cum se va resimţi criza în sport şi cum trebuie ea gestionată?

Categoric, criza va lovi şi sportul, care este o componentă a societăţii noastre. Deja se simt efectele, au fost două abandonuri de echipe de fotbal în liga secundă. Asta confirmă că foarte mulţi nu-şi mai pot continua afacerile şi implicit susţinerea financiară. Cei care au afaceri în construcţii şi imobiliare vor suferi primii, pentru că aici a lovit criza cel mai adânc. Nu întâmplător, sunt deja voci care anunţă diminuarea contractelor din prima ligă. Există contracte prea mari faţă de nivelul calitativ al campionatului nostru. S-au adus jucători străini pe sume mari de bani, care n-au confirmat.

  • Cine şi cum poate interveni eficient?

Fără implicarea statului nu putem stopa sau modera efectele crizei. Va fi foarte important rolul viitorului guvern. Dacă vrem să stopăm efectul crizei, putem prin două iniţiative economice de anvergură: trecerea de urgenţă la infrastructura şosele-drumuri-autostrăzi şi infrastructura de CFR. Aceste investiţii enorme în România, care pot fi declanşate doar de stat, pot duce la diminuarea şomajului, pot crea locuri de muncă, pot face ca România să aibă chiar o creştere economică. Băncile româneşti au în momentul de faţă suficiente rezerve pentru a nu avea şi un colaps financiar. Acum BNR gestionează bine criza şi Mugur Isărescu dovedeşte o extraordinară competenţă.

  • Cum vedeţi gestionarea banului public?

Este cea mai spinoasă problemă a României din ’90 şi până în prezent. În aceşti ani nu s-a finalizat nici un caz de corupţie, lupta anti-corupţie în România este încă la formă de literatură. Exemple concrete şi măsuri concrete nu prea s-au văzut. Este în sarcina viitorului Guvern gestionarea cu chibzuinţă a banului public, iar cei care se vor face vinovaţi să răspundă. Nu doar să fie chemaţi ca la o piesă de teatru prin instanţe, fără să se întâmple nimic concret.

×
Subiecte în articol: sport