x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Cupa Davis - Amintiri din 1969

Cupa Davis - Amintiri din 1969

de Vicentiu Neagoe    |    Mihai Igirosanu    |    11 Feb 2006   •   00:00
Cupa Davis - Amintiri din 1969

Cotidianul american Boston Globe a publicat un material in care se regasesc cateva episoade dinaintea primei finale dintre SUA si Romania, disputata in anul 1969, la Cleveland, castigata de gazde cu 5-0.

Presedintii de atunci ai SUA si Romaniei, Richard Nixon si Nicolae Ceausescu, vedetele Artur Ashe, Stan Smith, Ilie Nastase si Ion Tiriac sunt eroii unui subiect captivant.

LIDERI. Publicatia din Boston dezvaluie ca, inaintea confruntarii, Richard Nixon l-a sunat pe Nicolae Ceausescu: "Ceausescu s-a laudat cu Ilie Nastase si cu Ion Tiriac, care au dus Romania de nicaieri pana in finala. Nixon a replicat cu «asii» Arthur Ashe si Stan Smith", a notat autorul articolului, care se intreaba daca zilele acestea intre actualii sefi ai celor doua state, George W. Bush si Traian Basescu, a avut loc vreo convorbire pe marginea intalnirii care a debutat aseara.

CADOURI. In preziua finalei de la Cleveland, presedintele american le-a oferit jucatorilor celor doua echipe nationale, ca amintire, mingi de golf, in loc de mingi de tenis. "Nixon a invitat ambele reprezentative la Casa Alba, pentru o discutie si o cafea in «Gradina de Trandafiri». Apoi, Nixon le-a oferit tenismenilor mingi de golf, pe care erau imprimate numele sau, precum si sigiliul prezidential", se precizeaza in articol. Cotidianul mai noteaza ca, nedumeriti, Ion Tiriac si americanul Cliff Richey au intrebat daca nu cumva Nixon a uitat ca a doua zi urma sa aiba loc un meci de tenis.

COMPARATIE. In incheiere, cotidianul american il compara pe fostul dictator roman cu "Big Brother". "Ceausescu era Big Brother, care ii supraveghea pe romani, avand puterea letala de a critica. Carierele politice ale lui Ceausescu si Nixon au fost intrerupte brusc, dar cel putin fostul presedinte american a scapat cu viata."

IZ CAZON
Tragerea la sorti de joi seara a fost efectuata intr-o cladire aflata in imediata apropiere a celebrei baze militare "Miramar", unul dintre punctele cele mai fierbinti ale luptelor americano-japoneze din anii ’40, perioada marcata de celebrul atac de la Pearl Harbour. Desi biletele nu sunt deloc ieftine, costand intre 90 si 375 de dolari, intalnirea dintre SUA si Romania a inceput si va continua astazi cu casa inchisa. Gazdele estimau ieri ca meciurile vor fi urmarite de aproximativ 5.000 de spectatori, printre care si aproximativ 400 de romani din San Diego si din localitatile apropiate.
PROGRAM
Capitanul-nejucator al echipei Romaniei, Florin Segarceanu, s-a aratat satisfacut de programarea meciurilor. "Chiar speram ca Andrei sa joace primul, pentru ca el este cel mai experimentat jucator si astfel este mai bine pentru noi." Numarul 3 mondial, Andy Roddick, s-a declarat incantat de statiunea La Jolla. "Arena e propice, locul e superb. Parca ne-am antrenat in Paradis, chiar langa plaja oceanului", a spus Roddick. Aseara s-au jucat meciurile Roddick - Pavel si Blake - Hanescu. Diseara, de la ora 23:00 (TVR 1), se joaca meciul de dublu, iar maine, tot de la 21:00, celelalte doua meciuri de simplu.
×
Subiecte în articol: sport nixon