x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Derby-ul" zilei: Kirgistan - Tadjikistan

"Derby-ul" zilei: Kirgistan - Tadjikistan

18 Feb 2004   •   00:00

Preliminariile asiatice deschid balul

Campania pentru calificarea la CM 2006 din Germania incepe pe continentul galben. Insolitele reprezentative din Asia incep astazi batalia. Vestea cea mai importanta vine din Palestina. La Hebron, unde gloantele faceau parte din decor, va reveni azi Regele Fotbal.
VICENTIU NEAGOE, MIHAI IGIROSANU

Ultimul meci disputat de echipa nationala a Palestinei, inainte de conflictul urias cu statul israelian, a avut loc pe 25 decembrie 2002, 3-3 intr-o partida amicala sustinuta in Kuweit. De atunci, palestinienii s-au aflat in atentia lumii doar prin imaginile sangeroase ale sirului parca interminabil de atentate si lupte de strada.

EXCEPTII. Pentru continentul nostru, jocurile de astazi nu reprezinta decat o pata de culoare. Cu exceptia Coreii de Sud, Japoniei, Chinei, Iranului, Arabiei Saudite sau Emiratelor Arabe, echipele zonei respective se afla inca in epoca de piatra a fotbalului. Singurul jucator despre care s-a auzit in Europa este atacantul Uzbekistanului, Maxim Satkih, coleg cu romanii Ghioane si Cernat la Dinamo Kiev.

LEGATURA. Un alt jucator uzbek, Jafar Irismetov, a avut in trecut legaturi cu fotbalul romanesc. El a sustinut cateva probe de joc la FC Brasov, fiind respins, dupa care, la cateva saptamani, marca pentru Spartak Moscova in Liga Campionilor contra lui Bayern Munchen.

INEDIT. Mai presus de evenimentele din teren, meciurile primei faze constituie mai degraba infruntari ale religiilor sau orientarilor de natura politica, asa cum este partida dintre comunismul vietnamez si libertatea democratica din Insulele Maldive. De urmarit si disputa marilor orgolii ex-sovietice dintre Kirgistan si Tadjikistan, urmasii lui Gingis-Han si Batu-Han.
In fine, o alta "intalniresoc" se anunta a fi Iordania - Laos, duelul dintre fanaticii musulmani si moderat ii "galbeni".

DUEL. Un alt derby care se anunta incendiar este cel dintre Malaiezia si Hong Kong, confuntarea legendarilor "tigri" Sandokan si "dragoni" din tara lui Bruce Lee si Jackie Chan. Partida va avea loc la Pahang, cel mai mare oras din Malaiezia si cel mai apropiat de granita cu China. Marile favorite ale competit iei vor avea meciuri cu adversari modesti si se asteapta victorii la scoruri mari. Coreea de Sud va intalni Libanul, Japonia pe Oman, iar Arabia Saudita se va ciocni cu anonimii indonezieni.

Meciuri inedite
KIRGISTAN - TADJIKISTAN
TURKMENISTAN - SRI LANKA
IORDANIA - LAOS
VIETNAM - MALDIVE
PALESTINA - TAIWAN
UZBEKISTAN - IRAK
MALAIEZIA - HONG KONG
YEMEN - COREEA DE NORD

Presedintele cu 12 nume!
Presedintele Federatiei din Malaiezia are, cu siguranta, cel mai lung nume dintre omologii sai de pe toate continentele. Sultanul Haji Ahmad Shah Al-Mustain Billah Ibni Al-Marhum Abu Bakar Riayattudin Al-Muadzam Shah (foto) controleaza o federatie si un fotbal care se aseamana mult cu al nostru. La forul controlat de acesta sunt afiliate echipele Politiei, Fortelor Armate si Bancii Nationale, cluburi care ofera, de altfel, majoritatea jucatorilor de la echipa "tigrilor Sandokan".

×
Subiecte în articol: sport