x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Destin - Viata de fotbalist "la racoare"

Destin - Viata de fotbalist "la racoare"

de Mario Morcov    |    18 Oct 2005   •   00:00
Destin - Viata de fotbalist "la racoare"

Condamnat pentru trafic de persoane, fostul jucator al Universitatii Craiova, Danut Bica, spera din inchisoare ca Stiinta sa revina in Divizia A.

Danut Bica, fost fotbalist al Universitatii, care cucerea eventul in 1991, le tine pumnii elevilor lui Ovidiu Stanga de dupa gratii, el fiind condamnat vara trecuta la trei ani si opt luni pentru trafic de persoane.

Multi poate ca si-l mai amintesc pe Danut Bica, jucatorul de fier care in primavara lui 1990 il anihila pe Gica Hagi.

AMINTIRI. Era intr-o miercuri, iar Universitatea intalnea pe Steaua pe Stadionul Central intr-un derby devansat pentru cele trei forte ale fotbalului romanesc, Steaua, Dinamo si Universitatea, care dadeau jucatori nationalei, inainte de mondialul din Italia. Atunci, Danut Bica l-a marcat la sange pe Hagi, fortandu-l pe "Rege" sa-i dea un sut in fund, gest pentru care a fost eliminat. Nu era pentru prima data cand Danut era umbra lui Hagi pe teren. A fost ultima intalnire pe teren a celor doi fosti colegi de camera la loturile nationale de juniori si de tineret. Au trecut 15 ani, destinele celor doi fiind opuse. Hagi a facut furori prin Europa, iar Danut a ajuns in Divizia B, la Chimia Ramnicu Valcea.

LEGAT. Cu cativa ani in urma, Danut a atarnat ghetele in cui, s-a apucat de afaceri, iar Hagi juca la standarde inalte. Anul trecut, pe cand fostul sau prieten era antrenor la Galatasaray, Danut Bica, castigator al eventului in 1991 cu Universitatea, ajungea dupa gratii. Se intampla vara trecuta. Danut a fost condamnat pentru trafic de persoane si incarcerat pentru 3 ani si 8 luni. A petrecut 7 luni in inchisoarea din Targu Jiu, iar acum este la Penitenciarul Craiova.

LUCREAZA LA CANCELARIE
"Pe Bica il veti intalni la club, acolo unde sunt biserica, salile de cursuri si sala de lectura", ne spune un supraveghetor. Danut se afla in cancelarie, unde da cateva creioane si caietele la alti detinuti. Se asaza pe un scaun in fata bibliotecii, apoi isi trece mainile prin par: "As avea atatea de spus, dar timpul...". Descrie o zi din inchisoare: "Ne trezim de dimineata. Urmeaza micul dejun, pe care eu nu-l servesc. Apoi incepe treaba. Eu am avut noroc, m-au pus sa ma ocup de activitatile productive din interiorul unitatii. Ajut educatorii si profesorii. Le dam rechizite celorlalti detinuti. E o scoala aici pentru cei care nu au terminat opt clase". Trece si la activitatile distractive din interior: "Joc fotbal, tenis cu piciorul, privesc la televizor".

GALERIE DIN INCHISOARE
Cand vine vorba de Universitatea Craiova, Danut ne povesteste: "O surpriza neasteptata pentru mine! Cu toate ca a luat bataie de la Urziceni, mi-a placut echipa. Il apreciez foarte mult pe Mititelu pentru curajul de a prelua echipa intr-un moment greu. Ii doresc sa-i mearga tot asa si sa duca Universitatea acolo unde ii este locul. Va fi greu sa promoveze, dar sper din tot sufletul sa revina in vara in Divizia A. Chiar si din puscarie sunt aproape de Universitatea. Nu am pierdut nici o partida transmisa de TV Sport. Alb-albastrii au galerie si aici". Danut Bica recunoaste ca uneori amintirile il chinuiesc: "Am momente cand rememorez imagini de cand eram jucator. A fost o lovitura pentru mine ca am ajuns in situatia aceasta".

CAZ SPECIAL
Danut Bica are o mare nemultumire fata de instanta care l-a condamnat: "Trebuie sa te rogi la Dumnezeu sa nu ajungi in instanta. Nu pentru cei ca mine, caci faptul este deja consumat. La mine a fost un caz special, in care s-a dorit sa se iasa in evidenta. Si justitia, si procurorii au facut exces de zel. Probabil si dupa cele aparute in presa. Am schimbat patru avocati, iar multi altii nu au dorit sa ma reprezinte. Sunt un tip cunoscut, iar avocatii imi spuneau: «S-a facut prea mult tam-tam pe seama ta». Am fost facut traficant, ceea ce a contat foarte mult. Cei din mass-media puteau macar sa se intrebe: «Este vinovat sau nu?». Au dat verdicte in goana dupa senzational".

VIZITAT
Bica are dreptul la patru vizite pe luna, dintre care una pentru comportament bun. La el vin sora sa, Madalina, dar si fostii sai colegi Silvian Cristescu si Eugen Neagoe. Nu e suparat pe cei care nu vin: "Nu ma deranjeaza. Oricum, mi-au transmis vorbe prin cei care vin". Dintre acestia ii aminteste pe "nea Sorin Cartu", Negrila, Lung si Ungureanu. In detentie, Danut nu face abuzuri. Fumeaza tot ca atunci cand se afla in libertate, adica un pachet de tigari pe zi. "Vei fi marcat atunci cand vei iesi?" Raspunsul vine imediat: "Afara sunt situatii mult mai grele decat in puscarie. Acesta a fost destinul meu, asa a vrut bunul Dumnezeu, dar eu sunt cu inima impacata, ca nu am facut faptele pentru care am fost acuzat!".

×
Subiecte în articol: sport bica