x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Euroderby: Steaua - Rapid / Se da verdictul

Euroderby: Steaua - Rapid / Se da verdictul

de Vicentiu Neagoe    |    Mihai Igirosanu    |    06 Apr 2006   •   00:00
Euroderby: Steaua - Rapid / Se da verdictul

In aceasta seara, Romania isi va afla echipa care o va reprezenta in se-mifinalele Cupei UEFA. Dupa 1-1 in tur, Steaua si Rapid evolueaza cu casa inchisa pe "Lia Manoliu".

Fotbalul romanesc isi va afla in aceasta seara reprezentanta in semifinalele Cupei UEFA. Incepand cu ora 20:30, Steaua si Rapid pleaca de la acel 1-1 din tur si cauta marea lovitura a ultimului deceniu.

Un stadion arhiplin si milioane de telespectatori vor savura episodul doi si cel decisiv al duelului istoric dintre trupele din Ghencea si Giulesti. Calificarea in careul de asi al celei de-a doua competitii europene reprezinta miza vietii de fotbalist pentru jucatorii care vor intra pe gazon.

ORGOLII. Dincolo de razboiul din iarba si acela dintre numele de referinta ale noului val de antrenori, Cosmin Olaroiu si Razvan Lucescu, inclestarea din aceasta seara va apartine, in egala masura, magnatilor Gigi Becali si George Copos. Aureolati pe plan intern, cei doi viseaza de zile intregi la stampila de patroni ai unei semifinaliste continentale. "Este cea mai importanta saptamana din viata mea. De obicei, eram calm inaintea meciurilor, dar dupa acest 1-1 nu mai am stare. Nu pot sa mai dorm noaptea. Sper sa fie 2-0 sau 3-1, ca sa nu am emotii. Jucatorii vor fi recompensati pe masura", a declarat Gigi Becali. Recunoscut drept un patron care are mare grija cu propriul buzunar, pentru George Copos returul cu Steaua pare sa insemne totul. "In vestiar, le voi oferi jucatorilor nu 400.000 de euro, ci 500.000, daca se vor califica", a anuntat boss-ul giulestenilor. Becali si Copos se vor lupta si pentru a-si cimenta pozitia in fata presedintelui Traian Basescu, a carui aplecare spre fotbal a sporit orgoliile celor doi influenti patroni.

SUPERSTITIE. Mai mult ca sigur, stelistii si rapidistii vor bifa si astazi deja traditionala intalnire de la clubul IDM, acolo unde isi vor limpezi gandurile inaintea confruntarii decisive de la ora 20:30. Giulestenii s-au relaxat si ieri in complexul din Regie, iar aseara, de la ora 19:30 au efectuat antrenamentul oficial pe stadionul "Lia Manoliu". Inainte cu jumatate de ora, Razvan Lucescu a sustinut o conferinta de presa. La orele pranzului, conducatorii celor doua adversare vor participa azi la dineul oficial.

ADVERSAR. Tot in aceasta seara, cele doua echipe isi vor afla adversarul din semifinalele Cupei UEFA. Elvetienii de la FC Basel sunt favoriti in fata englezilor de la Middlesbrough, dupa ce s-au impus cu 2-0 in meciul tur, pe teren propriu. Intalnirea de pe stadionul "Riverside" din Middlesbrough va incepe la ora 22:00 si va putea fi urmarita in direct pe TVR 2.

SA PROFITE
"Chiar daca ei incearca sa dea dovada de curaj, cu siguranta le este teama de faptul ca nu evolueaza pe propriul teren. Noi speram sa profitam de acest lucru si sa ne calificam in semifinale"
Ionut Rada
fundas Rapid
LA VICTORIE
"Vom juca asa cum am facut-o si pana acum si asa cum Steaua o face de cand s-a infiintat ca echipa, adica pentru victorie. Eu cred ca va fi spectacol total si pe teren, dar si in tribune"
Banel Nicolita
mijlocas Steaua

Cine apuca directia buna?


DRUMURI DIFERITE. Deseara, spre miezul noptii, Olaroiu si Lucescu vor pleca fiecare pe drumul lui
Antrenorii celor doua echipe spun ca au pregatit in cele mai mici amanunte meciul retur, fiind optimisti in privinta calificarii.

STEAUA. Tehnicianul Stelei, Cosmin Olaroiu, a explicat ca intreaga echipa este constienta de importanta jocului. "1-1 in tur nu inseamna nimic, vom juca sa castigam. Steaua nu poate sa joace la 0-0, pentru ca este un risc prea mare si pot aparea fel si fel de greseli", a spus Olaroiu. Acesta a adaugat ca are foarte mare incredere in suporteri: "Acum vom avea publicul de partea noastra si acesta va fi un avantaj destul de mare. Atmosfera de la jocul tur a fost una frumoasa si civilizata si cred ca asa va fi si la acest meci", a spus Oli, adaugand ca, in afara lui Iacob, din lotul stelist doar Bostina mai are probleme de sanatate. Referitor la delegarea lui Luis Medina Cantalejo, antrenorul a fost transant: "El putea fi penalizat de federatia spaniola, dar eu cred ca oricui i se poate intampla sa greseasca. N-am auzit sa aiba alte greseli mari si pot sa spun ca pana acum echipele romanesti au fost arbitrate corect".

RAPID. De partea cealalta, Razvan Lucescu spune ca echipa sa a facut in acest sezon european meciuri bune in deplasare, desi a intalnit echipe puternice precum Feyenoord, Sahtior, Hertha Berlin si Hamburg. "Daca o luam dupa rezultatul din tur, Steaua are un usor avantaj. Insa noi pana acum am jucat bine in deplasare, am marcat mereu si nu stiu de ce nu am face-o si acum", a spus Lucescu jr, care va primi din partea clubului giulestean, indiferent de rezultatul meciului cu Steaua, o oferta de prelungire a contractului scadent in vara, care prevede un salariu mult imbunatatit. Tehnicianul nu il poate folosi pe Karamian. In schimb vor reveni Badoi si Emil Dica. Dupa ce a fost operat de fractura de piramida nazala, Perja va putea juca doar daca pana la ora meciului i se va face o proteza speciala pentru nas.

VOR ATACA
"Chiar daca paradoxul face sa avem nevoie de 0-0, nu stim sa jucam la acest rezultat. Chiar si cand a fost 0-0, Steaua a atacat si asa va face si in meciul cu Rapid. Trebuie sa fim atenti si concentrati, pentru ca la o partida cu o asemenea incarcatura pot aparea greseli, asa cum s-a intamplat in tur. Trebuie sa fim exacti si sa avem incredere in fortele noastre"
Cosmin Olaroiu
antrenor Steaua
MOTIVATIE
"Avand in vedere ca Steaua se descurca mai greu pe Lia Manoliu si ca noi suntem obisnuiti cu acest teren, speram sa anihilam avantajul pe care l-au luat. Ne bazam si pe faptul ca noi am inscris mereu in deplasare. S-a jucat doar o repriza, urmeaza a doua. Baietii sunt foarte puternici, motivati si isi doresc foarte mult victoria"
Razvan Lucescu
antrenor Rapid

LACATUS VISEAZA SA FIE ANTRENOR
Ieri, presedintele Stelei, Marius Lacatus (foto dreapta), a implinit 42 de ani. Cel mai important fotbalist din istoria clubului patronat de Gigi Becali a recunoscut ca visul sau este in continuare acela de a ajunge un mare antrenor, desi acum ocupa un post administrativ. "Voi face tot ce depinde de mine pentru a realiza acest lucru. Nu inseamna ca, daca am avut rezultatele pe care le-am avut ca jucator, trebuie neaparat sa fiu si un bun antrenor. Dar, repet, voi face tot ceea ce pot sa obtin macar cateva rezultate precum cele din cariera mea de jucator", a spus Marius Lacatus, care si-a exprimat convingerea ca spaniolul Cantalejo va arbitra bine meciul de azi. Omologul sau, presedintele Rapidului, Dinu Gheorghe (foto stanga), isi doreste foarte mult ca echipa pe care o conduce sa poata continua batalia pe toate cele trei fronturi in care este implicata. "Trebuie sa ne gestionam bine fortele, pentru ca suntem implicati pe trei fronturi, in campionat, in Cupa si in Cupa UEFA. In meciul de la Timisoara ni s-au accidentat doi jucatori, Vali Negru si Perja. Timisorenii au jucat foarte agresiv contra noastra, insa nu am vazut aceeasi determinare din partea lor si in etapa trecuta, in meciul cu Steaua", a spus "Vama".

DORINTA
"I-am dezamagit pe suporteri in precedentele meciuri disputate pe teren propriu in Cupa UEFA, dar acum ne dorim ca ei sa plece de la stadion fericiti ca ne-am calificat in semifinale"
Andrei Cristea
atacant Steaua
FARA TEAMA
"Nu vad de ce ar trebui sa ne fie teama de Steaua, noi doar ii respectam. Steaua nu este cea mai valoroasa echipa pe care am intalnit-o pana acum, in aceasta competetie. Hamburg, Hertha si Feyenoord sunt peste Steaua"
Nicolae Grigore
mijlocas Rapid

DEZLANTUIT
Invitat marti seara la emisiunea "Miezul problemei", difuzata la National TV, Gigi Becali a iesit din nou la rampa. Intrebat de moderatorul " Miezul problemei", Madalin Ionescu, ce i-a soptit George Copos la finalul meciului tur Rapid-Steaua si de ce l-a mangaiat pe cap cu un gest tandru, Becali a facut o afirmatie socanta: "Copos are gesturi de homosexual. El si pe jucatori ii mangaie pe cap. Are deformari de homosexual". Dupa care l-a atacat pe premier. "Tariceanu a cerut bilete la meci la tribuna oficiala, pentru el si nevasta-sa. Daca vrea bilet, sa se duca sa-si cumpere, poate sa stea unde vrea el, dar nu langa mine, la tribuna oficiala. Daca ii vad fata mi se face scarba. Pentru mine nu e prim-ministru, e un nenorocit. La tribuna oficiala stau doar VIP-uri. Tariceanu e doar Verry Important Papagal".
PETRECERI
Jandarmeria a negociat cu suporterii despre locatiile pentru organizarea manifestatiilor de dupa terminarea partidei. "Am mers preventiv si pe astfel de masuri. In Piata Universitatii vor iesi suporterii stelisti, pentru ca ei au atractia pentru aceasta zona. Pentru Rapid, masurile au fost stabilite pentru zona Giulesti, intre Podul Grand si sala de sport. Acolo se vor putea manifesta suporterii Rapidului", a spus Eugen Meran, adjunctul sefului Jandarmeriei Bucuresti. Potrivit lui Meran, o discutie finala urma sa se poarte ieri dupa-amiaza, cu suporterii Rapidului. Pana la deznodamantul final, jucatorii celor doua echipe probabil ca se vor intalni iar la IDM, in aceasta dimineata, locul specific relaxarilor inaintea meciurilor importante. La meciul de azi este asteptat si presedintele tarii, Traian Basescu.

Masuri severe de siguranta


SUPRAVEGHERE. Fanii vor fi monitorizati si din aer
Meciul dintre Steaua si Rapid este considerat ca fiind unul cu un grad ridicat de risc, din cauza faptului ca sunt asteptati in tribunele Stadionului "Lia Manoliu" aproximativ 45.000 de suporteri. Astfel, toate fortele de ordine au intrat in alerta, iar reprezentantii acestora s-au reunit la sediul Primariei Sectorului 2 al Capitalei, unde au fost stablite masuri speciale de siguranta.

SECURITATE. Misiunile Politiei se vor concentra pe combaterea speculei, prevenirea furturilor din buzunare, precum si pe identificarea celor care incearca sa vanda bilete falsificate. Peste 300 de politisti, 46 de echipaje pedestre, zece motoscutere si trei rezerve de interventie vor patrula pe strazile din jurul stadionului. Patrulele de ordine publica vor fi asistate de 48 de luptatori SPIR. Jandarmeria, care a pus la dispozitie peste 3.000 de jandarmi, a pregatit "masuri draconice" de securitate: accesul spectatorilor in stadion se va face dupa parcurgerea a cinci filtre, "mascatii" vor patrula strazile periferice, iar suporterii care miros a alcool vor fi trimisi imediat acasa. Accesul fanilor rapidisti se va face prin Strada Tony Bulandra, iar al stelistilor prin Bulevardul Basarabia. Galeriile vor fi filmate, supravegheate din tribuna si din doua elicoptere, care vor survola in permanenta stadionul si zonele din apropiere. (Madalina Corbeanu)

INSTABIL
Ca si la meciul tur, vremea de astazi din Capitala va fi una instabila. Cerul va fi variabil, iar spre seara se va innora. Meteorologii au pronosticat ploaie abia dupa incheierea partidei, dar nu ar fi rau ca in cazul in care aveti bilete la meci sa va luati cu dumneavoastra si umbrelele.

INTRA TOATE TELEVIZIUNILE
Azi, incepand cu ora 7:00, la Realitatea TV, meciul Steaua - Rapid se va regasi, in egala masura, in jurnale, editii speciale si programe. Realitatea TV va deplasa la Stadionul National 25 de camere de luat vederi, urmand ca, pe durata intregii zile, telespectatorii postului sa poata urmari un duplex intre redactia Realitatea TV si Stadionul "Lia Manoliu". De asemenea, Realitatea TV invita televiziunile cu acoperire nationala in stadion, pe durata celor 90 de minute ale partidei. Conditiile vor fi reglementate de catre Realitatea TV, prin intermediul unui contract in temeiul caruia posturile tv interesate vor obtine - cu titlu gratuit - drepturi de inregistrare si de utilizare a imaginilor din meciul Steaua - Rapid. Nu sunt permise transmisiile live in timpul meciului. Pe durata partidei, cameramanii pot filma numai dintr-o zona definita de Realitatea TV: tribuna a doua, sectorul 20.

CUPA UEFA - SFERTURI
  • 19:00 Zenit - FC Sevilla (in tur 1-4) RTR Sport, DSF
    Arbitru: Stefano Farina (Italia)
  • 20:30 Steaua - Rapid (in tur 1-1) Realitatea TV
    Arbitru: Luis Medina Cantalejo (Spania)
  • 21:30 Schalke 04 - Levski Sofia (in tur 3-1) ZDF, Nova TV
    Arbitru: Massimo Busacca (Elvetia)
  • 22:00 Middlesbrough - FC Basel (in tur 0-2) TVR 2
    Arbitru: Iuri Baskakov (Rusia)
  • ×