x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Aqua Karate, un nou antrenament în lumea artelor marțiale

Aqua Karate, un nou antrenament în lumea artelor marțiale

de Oana Portase    |    11 Sep 2015   •   20:17
Aqua Karate, un nou antrenament în lumea artelor marțiale

Filmul The Karate Kid a inspirat mulți copii și adolescenți, a fost ca un impuls, iar cluburile de karate au primit ceva mai mulți doritori de a învăța arte marțiale. Ne-au plăcut tehnicile de antrenament ale senseiului Miyagi, exercițiile de la malul mării și ideea că oricine poate învăța arte marțiale.

Karate nu înseamnă violență, luptă, forță, răzbunare. Karate este și un sport al minții și al inimii, corpul nu ne poate asculta dacă nu ne punem gândurile în ordine.

În foarte multe sporturi, cantonamentele pe litoral sunt esențiale, un exercițiu în apă poate echivala cu mai multe exerciții de același fel efectuate într-un mediu obișnuit.

Un sensei din România s-a gândit că, dacă nu poate merge mai des în cantonament pe litoral, asta nu înseamnă că nu poate face antrenamente în apă. Așa a apărut și la noi conceptul de Aqua Karate.

Am stat de vorbă cu sensei Gelu Ioghen, de la Viva Sport Club, care ne-a explicat cum i-a venit ideea. „Inspirația a venit de la o fotografie veche de 20 de ani în care noi, centurile negre, am făcut un antrenament în apa mării. Știu că se practică și în alte țări, dar nu în mod constant, ci doar în tabere sau cantonamente la mare. De practicat, în mod organizat, eu am aceste cursuri doar la Viva Sport Club București, de aproximativ un an de zile.”

De ce să ne pregătim în apă

Un antrenament obișnuit de karate este mutat în piscină. „Aqua Karate este un antrenament de karate în apă pentru desăvârșirea tehnicilor căpătate în sală, iar practicantul lucrează simultan în două medii de densități diferite: apă și aer. Nu se intră cu chimonoul în apă, decât în cantonamente, la mare”, ne-a spus sensei Ioghen.

Poate că unii cred că este mai greu să faci exerciții în apă, în timp ce alții consideră că e floare la ureche. Adevărul e undeva la mijloc. „Combinația karate (arte marțiale/înot) este foarte benefică pentru dezvoltarea armonioasă a corpului. Diferența de densitate ajută la înțelegerea mai bună a tehnicilor de karate, apa nu pune presiune pe articulații, deci lucrul în apă este relativ mai ușor, dar în același timp dezvoltă forța, viteza și mai ales echilibrul. De altfel, și conceptul de Aqua Gym s-a dezvoltat pe aceleași principii”, ne-a mai spus sensei Gelu Ioghen.

Ce trebuie să știm

„În principiu, antrenamentul este asemănător cu cel din sală, iar paracticanții observă singuri diferențele care-i ajută să progreseze. Durează aproximativ o oră, iar numărul de participanți este limitat doar de mărimea bazinului. Nu există interdicții, de principiu, dar este recomandat ca practicanții să știe să înoate, deoarece multe tehnici de rezistență cer acest lucru. Vârsta minimă este cea de la antrenamentele de karate sau arte marțiale”, explică senseiul.

Beneficii ale exercițiilor în apă

- Persoanele care suferă de hipertensiune moderată își pot ține boala sub control cu exerciții regulate în apă
- Se ard calorii fără a se pune presiune pe articulații. Este unul dintre cele mai bune sporturi pentru persoanele supraponderale, reducând încărcarea articulară
- Îmbunătățirea mobilității și flexibilității
- Creșterea masei musculare, îmbunătățirea echilibrului și a posturii corpului
- Efect terapeutic analgezic: reduc durerile de spate și pe cele provocate de articulațiile rigide.
- Efect relaxant, ca un masaj, antistres.

Aqua Karate, la Viva Sport Club, doar pentru copiii care știu să înoate
Sâmbăta, ora 11.00
4 ședințe – 130 de lei

Ce înseamnă karate
Karate-do – artă marțială japoneză, apărută după 1922
KARA = gol
TE = mână
Do = cale
Karate-do – calea mâinii goale
 

×