x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport eXtrasport Lance Armstrong a recunoscut că s-a dopat. Ce riscă să piardă ciclistul?

Lance Armstrong a recunoscut că s-a dopat. Ce riscă să piardă ciclistul?

15 Ian 2013   •   13:31
Lance Armstrong a recunoscut că s-a dopat. Ce riscă să piardă ciclistul?
Sursa foto: TIMOTHY A. CLARY/TORSTEN BLACKWOOD/AFP

Lance Armstrong a recunoscut că a folosit substanţe dopante, într-un interviu înregistrat luni cu Oprah Winfrey, spun surse din echipa realizatoarei tv. Interviul va fi difuzat joi.

Anul trecut, Agenţia Anti-Doping din SUA l-a acuzat pe ciclistul de 41 de ani, în urma unei vaste anchete, că este artizanul "celui mai sofisticat, profesionist şi de succes program de dopaj din instoria sportului". Armstrong a susţinut, până acum, că este nevinovat.

Surse apropiate anchetei spun că ciclistul negociază în prezent posibilitatea de a depune mărturie împotriva unor oficiali ai sportului, care au fost implicaţi în programul de dopaj.

Sursele din echipa realizatoarei tv Oprah Winfrey au dezvăluit că ciclistul şi-a recunoscut vina pentru publicaţiile New York Times, USA Today şi agenţiei de ştiri Associated Press.

Potrivit New York Times, însă, Armstrong a negat că el ar fi fost "creierul" programului de dopaj.

Lui Armstrong i s-au anulat cele şapte titluri de câştigător al Turului Franţei, ca urmare a anchetei Angenţiei Anti-Doping. Armstrong a pierdut şi majoritatea contractelor de publicitate şi sponsorizare în care era implicat. De asemenea, i s-a interzis participarea la orice competiţie.

Ciclistul ar putea fi condamnat şi pentru sperjur, deoarece a declarat sub jurământ, în 2005, că nu a folosit substanţe dopante. De asemenea, mărturisirea îi va dăuna proceselor deja intentate împotriva lui.

Un astfel de proces a fost deschis de publicaţia britanică Sunday Times, care a pierdut un proces de calomnie intentat de Armstrong în 2004, după ce ziarul îl acuzase de dopaj. Sunday Times cere acum despăgubiri de 1,6 milioane de dolari.

Armstrong este dat în judecată şi de o companie de asigurări din Texas, care i-a plătit ciclistului bonusuri de performanţă când acesta a câştigat al patrulea, al cincilea şi al şaselea titlu la Turul Franţei. Compania cere 11 milioane de dolari. 

×
Subiecte în articol: lance armstrong dopaj ciclism turul frantei