x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal intern Superliga a devenit palpitantă

Superliga a devenit palpitantă

de Adi Munteanu    |    04 Mai 2023   •   07:40
Superliga  a devenit  palpitantă

Play-off-ul Ligii 1 s-a animat dintr-odată și nicio echipă nu este sigură că va prinde cupele europene, cum, de altfel, oricare poate prinde podiumul. Principalele „vinovate”: Sepsi și Rapid.

La sfârșitul sezonului regular calculele erau simple: Farul și CFR Cluj trag între ele la titlu, în timp ce FCSB, Universitatea Craiova și Rapid luptă pentru locurile 3-4, europene. Condiția era ca CFR să câștige Cupa României. Nu a luat nimeni în seamă însă pe Sepsi, care a produs primul șoc, zdrobind echipa lui Dan Petrescu în semifinalele Cupei cu 3-0, meci în care scorul putea fi mult mai mare. 

„Dacă nu e CFR, măcar U Cluj să ia Cupa României”

În cazul în care Sepsi va cuceri Cupa României, locul 4 nu duce nicăieri și eligibil pentru Europa ar fi doar locul 3, care și acesta ar mai avea de trecut un hop, cu învingătoarea barajului din play-out, FCU Craiova 1948, FC Voluntari sau FC Botoșani. Interesant este că echipele din fruntea play-off-ului, după ce au fost eliminate din Cupă, și-au dorit ca CFR să ia trofeul, iar acum își pun bazele pe a doua echipă din Cluj, Universitatea, să câștige a doua competiție internă. Cum „șepcile roșii” nu au licență pentru cupele europene, ar face eligibil locul 4 pentru Conference League. Desigur, Cupa României a fost mereu o competiție a surprizelor, U Cluj are ambiția cuceririi unui trofeu, însă Sepsi este favorită, mai ales că U Cluj este preocupată și de îndepărtarea de zona periculoasă a retrogradării. 

Suspans până în ultima etapă

Tradițional, finala Cupei României era programată după încheierea campionatului, ca ultim meci al sezonului. Anul acesta însă, FRF a programat finala Sepsi - U Cluj înaintea ultimului meci din play-off și asta poate avea efecte în ultima etapă de campionat. În cazul în care Sepsi își va apăra cu succes Cupa României, câștigată și anul trecut, miza pentru locul 3 ar fi dramatică. La cât de mult s-a strâns clasamentul în momentul de față, distanța dintre extaz și agonie este minusculă. Uitându-ne pe programul ultimei etape, oricare scor poate răsturna clasamentul: FCSB - Rapid, CFR - Farul și U Craiova - Sepsi. Desigur, până atunci mai sunt trei etape, însă este puțin probabil să se producă o distanțare decisivă, la cât de echilibrate sunt echipele. 

Fără titlu, Dan Petrescu pleacă de la Cluj

Situația financiară gravă de la CFR face ca echipa din Gruia să depindă în cea mai mare măsură de banii de la UEFA. Titlul de campion oferă siguranța că se pot prinde grupele Conference League chiar dacă este eliminată în preliminarii. Este suficient ca echipa campioană să treacă de primele două „duble” din preliminarii. Ar veni pe traseul campioanelor, și cum campioanele celor mai puternice țări merg direct în grupele Champions League, campioana României ar avea parte de adversari pe măsura ei. Însă la CFR Cluj situația este delicată. Fără acest traseu privilegiat, nefiind campioană, va avea parte de un tablou dificil. Surse din club ne-au dezvăluit că în cazul în care CFR nu va prinde grupele unei competiții europene, clubul va intra din nou în insolvență, datoriile depășind 40 de milioane de euro, iar conducerea a făcut eforturi uriașe să obțină licența UEFA. Însuși Dan Petrescu a împrumutat clubul cu 300.000 de euro, iar mai mulți jucători au fost de acord să li se amâne plata unor salarii până după terminarea campionatului. Fără Europa echipa este în pericol să se fărâmițeze, Dan Petrescu va pleca și, odată cu el, mulți jucători cu salarii mari, care nici nu se mai justifică, nici nu vor putea fi plătite.

FCSB, în așteptare

Dacă ar fi să-l credem pe cuvânt pe Gigi Becali, acesta ar vrea să vândă echipa, dacă nu vor lua nici anul acesta titlul. A și avansat un nume de potențial cumpărător, pe Simion Apreutese, un potent om de afaceri din Arad, care a intenționat să investească în trecut și la UTA. Interesant este că Simion Apreutese este sponsor și la clubul Armatei, Steaua București. „Dacă domnul Apreutese cumpără clubul de la Becali, în scurt timp va fi o singură Steaua”, au dezvăluit surse  din anturajul omului de afaceri. Mai mult, acesta este un apropiat al lui Ilie Dumitrescu, jucător legendar în Ghencea și susținător al proiectului de la CSA Steaua. 

Totul depinde însă de cum se va termina acest campionat. Dacă FCSB va fi campioană după 8 ani Gigi Becali va crește substanțial prețul vânzării, la 40 de milioane de euro față de 25 cât a cerut acum. Totuși, FCSB depinde doar de rezultatele ei. Există meciul direct cu Farul, la Constanța, iar dacă învinge „pe linie” iese campioană. Dar în aceeași situație se află și Farul, însă constănțenii au un mic avantaj, lor nu li s-au rotunjit punctele după înjumătățire, în timp ce FCSB și CFR au beneficiat de asta. Astfel, Farul ar trebui să facă doi pași greșiți.

Rapid poate tranșa titlul

În ultima etapă FCSB joacă meciul direct cu Rapid, pe Arena Națională, și ar putea fi cu trofeul de campion pe masă. Cunoscându-se deja cine este câștigătoarea Cupei României, și pentru Rapid ar putea fi un meci decisiv pentru cupele europene. Asta pe de o parte. De cealaltă parte este orgoliul suporterilor. Aceștia nu concep ca în anul în care formația lor de suflet împlinește 100 de ani, chiar Rapidul să fie cea care-i face campioni pe „dușmanii de moarte”.  Până una alta, fanii giuleșteni și-au schimbat părerea despre Adi Mutu, după cele două victorii cu FCSB și CFR, nu-i mai cer demisia și nici nu-l mai amenință cu alergatul pe șine. Iar dacă Mutu va reuși și minunea să ducă Rapidul în Europa și mai ales cu o nouă victorie contra FCSB, care s-o și scoată din lupta la titlu, le va intra definitiv la suflet. Însă programul giuleștenilor nu este deloc simplu, în deplasare cu Farul și FCSB și acasă cu Sepsi și Universitatea Craiova. Farul și FCSB trag la titlu, Craiova este contracandidata la locul de cupe europene, iar Sepsi, chiar dacă nu mai contează la clasament, a fost o nucă tare. Care Sepsi, în cazul în care va câștiga Cupa, va încurca rău calculele ultimei etape, una de genul „care pe care”.

„Cum ar fi un baraj CSU Craiova - FCU Craiova?”

În configurația actuală a clasamentelor din play-off și play-out este foarte posibil ca oltenii să aibă parte de un meci direct între echipele craiovene în barajul pentru Conference League chiar pe stadionul „Ion Oblemenco”. Patronul celor de la FCU Craiova 1968, Adrian Mititelu, își dorește asta mai mult decât orice. „Visez cu ochii deschiși la meciul ăsta și mă rog ca el să și aibă loc. Atunci se vor limpezi apele și toți oltenii vor veni alături de noi, adevărata Universitatea Craiova”, a declarat Mititelu. Dar, cum a zis chiar el, „mai e mult până acolo”.

Hagi: „Acum suntem cei mai buni. Suntem pe 1”

Luni este programat la Constanța meciul Farul-Rapid. O victorie a Farului ar îndepărta-o pe Rapid de locul 4 însă orice alt rezultat ar încurca rău echipa lui Hagi, care, iată este la mâna finului (Gheorghe Hagi a fost nașul de cununie la prima căsătorie a lui Mutu). „Regele” s-a și arătat destul de îngrijorat de duelul cu „Briliantul”. „Amândoi am fost «decari», amândoi am jucat foarte bine pentru România, el a acumulat multă experiență și ca antrenor. Dar în acest moment suntem cei mai buni, suntem pe locul 1”, a spus Hagi după meciul de la Sf. Gheorghe, cu Sepsi.

 

Antrenorul din acte al FCSB, Elias Charalambous, botezat de patron „Ilie Haralambie”, se străduiește la conferințele de presă să lase impresia că are putere de decizie la echipă, însă s-a observat, pe teren, că indicațiile pe care încerca să le dea erau complet ignorate. Jucătorii se consultau numai cu „secundul” Mihai Pintilii, aflat și el pe banca de rezerve.


 

Dan Petrescu va părăsi clubul, dacă nu va cuceri titlul

 

Suporterii Rapidului mai au o singură dorință în acest final de sezon, dacă echipa nu prinde Europa: „Nu-i faceți campioni pe FCSB chiar în anul centenarului nostru!”››› Vezi galeria foto ‹‹‹

 

×
Subiecte în articol: play off liga1 echipa cupe europene