x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Bosnia se faultează singură

Bosnia se faultează singură

de Dragos Stoica    |    29 Mar 2011   •   20:50
Bosnia se faultează singură
Sursa foto: Dnevni Avaz/

Gluma cu Bosnia suspendată din preliminarii se îngroaşă. Victoria obţinută sâmbătă de ex-iugoslavi în faţa României cu 2-1 poate deveni inutilă, după ce federaţia de la Sarajevo, întrunită ieri într-o şedinţă extraordinară, a ratat momentul să-şi alinieze statutul conform normelor FIFA şi UEFA. Cu toate că lucrurile erau cât se poate de presante, actualul preşedinte Suleiman Colakovici nici măcar nu a acceptat iniţial includerea pe ordinea de zi a unei discuţii privind statutul federaţiei, deşi în sală se afla un reprezentant oficial al UEFA, slovenul Rudi Zavri, pentru a urmări desfăşurarea şedinţei.

Până la urmă, s-a votat: 22 de voturi pentru modificarea statutului, 28 împo­trivă şi trei abţineri. Scandalul a fost total şi puţin a lipsit ca lucrurile să nu degenereze într-o bătaie generală! Organismele internaţionale i-au tot somat pe bosniaci să renunţe la sistemul actual de organizare, prin care preşedinţia forului intern este preluată la fiecare 18 luni de câte un reprezentant al celor trei etnii din ţară, formate din bosniacii musulmani, croaţi şi sârbi. Cum pe 20 martie Comitetul Executiv al UEFA a reconfirmat o decizie potrivit căreia federaţia urmează să fie automat suspendată de la 1 aprilie în cazul în care nu schimbă statutul, este de aşteptat ca forul continental să anunţe acest lucru oficial peste două zile.

Ce se va întâmpla mai departe? În cazul în care bosniacii vor face modi­ficările pe care le solicită FIFA şi UEFA, decizia de suspendare va fi anulată imediat. Dacă totuşi acest lucru nu se va întâmpla, ex-iugoslavii nu vor fi programaţi la meciul cu România, care va avea loc pe 3 iunie la Bucureşti, urmând ca apoi să fie excluşi din preliminarii, pierzând toate jocurile la masa verde, atât cele deja disputate, cât şi cele care vor mai fi rămas de jucat.

UEFA rămâne fermă
Imediat după ce a aflat rezultatul şedinţei de ieri, UEFA a spus că aşteaptă lămuriri suplimentare privind modul cum s-au desfăşurat discuţiile, precizând însă că, în actuala stare de lucruri, decizia de suspendare a Bosniei va fi adoptată automat la 1 aprilie. În altă ordine de idei, hotelul unde a avut loc ieri şedinţa federaţiei bosniace a fost pichetat înainte de întâlnirea oficialilor de câteva zeci de suporteri, care le-au cerut zadarnic celor prezenţi să adopte statutul UEFA. „Faceţi alianţă, nu poli­ti­că!”, scria pe bannerele afişate.

×
Subiecte în articol: fotbal international