Deficitul total al cluburilor din Pemier League a ajuns la 600 de milioane de lire sterline în sezonul 2018-2019, potrivit unui studiu publicat de cabinetul specializat Vysyble, transmite AFP. Premie League este prima ligă engleză de fotbal și cel mai puternic campionat de fotbal din lume sub aspect financiar.
Cele 20 de cluburi din elita fotbalului englez au înregistrat o cifră de afaceri record, de 5,15 miliarde de lire sterline în stagiunea precedentă.
Dar echipele din Premier League vor fi puternic afectate criza provocată de pandemia de coronavirus, chiar dacă vor reuşi să ducă la capăt actualul sezon.
Cluburile vor trebui să ramburseze 330 de milioane de lire sterline deţinătorilor de drepturi de difuzare din cauza întârzierii sezonului.
Pierderile financiare din ziua meciului s-ar putea ridica la alte 136 de milioane de lire sterline.
''Pandemia de Covid-19 nu este cauza crizei financiare din fotbal. Aceasta este doar un accelerator la ceea ce datele au arătat foarte clar și au identificat drept o problemă pe termen lung'', este de părere directorul Vysyble, Roger Bell.
El crede că fotbalul este exagerat de dependent de drepturile de televiziune, costurile salariale sunt prea ridicate în raport cu veniturile şi exisăt o incapacitate de a identifica şi anticipa corect evoluţiile financiare.
Salariile acordate în echipele din Premier League au ajuns la 3,12 miliarde de lire sterline, mai mult de 60% din cifrele de afaceri, iar la jumătatea cluburilor acest raport depăşeşte pragul limită de 70%, recomandat de UEFA. Există şi grupări la care procentul depășește 80%, cum este cazul Bournemouth, Leicester sau Everton, unde veniturile salariale ajuns la 85%.
Liverpool FC a anunţat o pierdere de 111 milioane de lire pentru exerciţiul financiar trecut, iar Chelsea a anunţat un deficit de 96 milioane de lire.
Tottenham, care a înregistrat beneficii de 68,6 milioane, are în față un viitor deloc plăcut. Spurs a anunţat, săptămâna trecută, că a profitat de un program guvernamental de susţinere a antreprizelor aflate în criză, printr-un împrumut de 175 de milioane de lire de la Banca Angliei, pentru a-şi completa bugetul.