x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international „Fotbalul bulgar e controlat de mafie”

„Fotbalul bulgar e controlat de mafie”

04 Ian 2011   •   18:04

Fotbalul bulgar este condus de conducători ai mafiei, care au ca scop „spălarea” banilor şi ameliorarea propriei imagini, conform unor infor­ma­­ţii obţinute pe cale diplomatică de site-ul WikiLeaks.com şi publicate pe pagina de internet a cotidianului spaniol El Pais. Raportul intitulat „Fotbalul bulgar primeşte cartonaş roşu pentru corupţie” a fost expe­diat, în ianuarie 2010, de la Ambasada SUA din Sofia. „Grupările de fotbal din Bulgaria sunt controlate direct sau indirect de figuri ale criminalităţii organizate care doresc, prin echipele respective, să capete legitimitate, să «spele» bani sau să câştige bani rapid.

Clu­burile care, în vremea comunismului, aparţineau primăriilor, Ar­ma­tei sau Poliţiei au fost vândute noii elite economice, cunoscute pentru apro­­pierea de criminalitatea organizată şi de fostele servicii secrete. Astăzi, aproape toate echipele aparţin unor persoane care se ocupă cu cri­mi­nalitatea organizată sau a unor apropiaţi ai acestora”, indică raportul semnat de responsabilul pentru pro­bleme de afaceri Susan Sutton. Ra­portul evocă explicit proprietarii acestor cluburi, printre care un tra­fi­cant de arme, un reprezentant al unui om de afaceri rus expulzat din Bulga­ria şi trei mafioţi asasinaţi. „Vorbim despre meciuri cu rezultate stabilite di­nainte, «spălare» de bani, neplata im­po­zi­te­lor şi otrăvirea campionatu­lui”, se mai menţionează în raport.

Ra­portul Ambasadei SUA susţine că cei mai mulţi fotbalişti din Bulgaria nu au fost plătiţi oficial în 2009 decât cu salariul minim de 240 de leva (123 de­ euro), pentru a se evita plata im­po­zitelor şi a taxelor sociale. După con­trolul ma­siv al fiscului, salariul me­diu declarat în 2010 este de 10 ori mai mare, a anunţat, recent, adminis­tra­ţia fiscală. În urma suspiciunilor ex­primate de UEFA, justiţia bulgară a demarat, la începutul lunii decembrie, o anchetă asupra a opt meciuri de fotbal suspectate de a fi fost trucate, partide la care au luat parte 11 clu­buri din prima ligă. Preşedintele UEFA, Michel Platini, anunţase, în cursul vizitei efectuate la Sofia în 14 noiembrie, că a sesizat autorităţile bulgare cu privire la folosirea unor sume dubioase de bani în jurul mai multor meciuri de campionat.

×
Subiecte în articol: fotbal international