x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Spania și Italia extind la opt meciuri rivalitatea record de la Euro

Spania și Italia extind la opt meciuri rivalitatea record de la Euro

de Redacția Jurnalul    |    19 Iun 2024   •   23:12
Spania și Italia extind la opt meciuri rivalitatea record de la Euro

Când Italia și Spania se vor întâlni joi, la Gelsenkirchen, vor scrie un nou capitol în ceea ce s-a transformat în cea mai intensă rivalitate directă din istoria Campionatului European. Nicio altă pereche de țări nu s-au întâlnit mai des la turneele Euro decât Squadra Azzurra și La Furia Roja.

Cele două reprezentative naționale se vor alinia una împotriva celeilalte pentru a opta oară din 1960 încoace.

De asemenea, va fi a cincea ediție consecutivă în care cei doi grei se vor întâlni față în față la un Campionat European.

Această serie remarcabilă a început în 2008, când Spania, viitoarea câștigătoare, a învins Italia în sferturile de finală, și se întinde de fapt de-a lungul a șase meciuri, deoarece s-au întâlnit de două ori la turneul din 2012, inclusiv în finala din acel an, care a fost câștigată tot de Spania.

În cea mai mare parte a istoriei sportive a țării, fanii spanioli au privit cu invidie peste Marea Mediterană, în timp ce Italia a acumulat patru titluri de campioană mondială, iar Squadra Azzurra s-a luptat pentru supremația europeană cu puternicii germani.

„Torentul nesfârșit al unora dintre cei mai buni mijlocași centrali din istorie le-a oferit întotdeauna avantajul, o stâncă de care Spania s-a izbit de nenumărate ori", a scris jurnalistul Javier de Paz Fernandez în El Confidencial, un site de știri spaniol.

Dar, din cele trei coroane Euro câștigate de cele două țări în ultimele patru turnee, două au revenit Spaniei, subliniind ascensiunea sa ca o superputere fotbalistică care a dus și la încoronarea sa ca și campioană mondială în 2010.

În cea mai recentă confruntare de la Campionatul European, Italia a învins Spania într-o semifinală a Euro 2020, care s-a încheiat la penalty-uri pe Wembley.

Într-o confruntare din optimi, în 2016, Italia s-a impus din nou, când fundașul Giorgio Chiellini a marcat din apropiere, iar Graziano Pelle a înscris din voleu în ultimele minute, pentru 2-0.

Dar în cea mai importantă întâlnire dintre ele în toate competițiile, Spania a triumfat în finala Euro 2012, când echipa lui Vicente del Bosque a învins Italia cu 4-0, la Kiev.

Acel titlu european a fost al doilea consecutiv câștigat de Spania, care a fost încoronată între timp campioană mondială la Cupa Mondială din 2010 din Africa de Sud.

Miza nu va fi la fel de mare în meciul de joi din Grupa B, de pe Arena AufSchalke. Spania și Italia au câștigat ambele meciurile de deschidere împotriva Croației și, respectiv, Albaniei și par bine plasate pentru a avansa în fazele eliminatorii, mai ales după remiza dintre Albania și Croația.

Dar dacă vor termina pe primul și al doilea loc în grupă, ar putea avea parte de o nouă întâlnire, de data aceasta în finala de la Berlin, pe 14 iulie.

 

(sursa: Mediafax)

×