x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Fotbal international Uruguay-Olanda: o dublă campioană vs o dublă vicecampioană

Uruguay-Olanda: o dublă campioană vs o dublă vicecampioană

06 Iul 2010   •   00:00
Uruguay-Olanda: o dublă campioană vs o dublă vicecampioană
Sursa foto: /Reuters

Prima semifinală a Campionatului Mondial din Africa de Sud va aduce faţă în faţă o fostă dublă campioană mondială, uruguay, şi o echipă care deşi a jucat două finale nu a izbutit să câştige titlul mondial, am numit-o aici pe Olanda.

Echipa "celestă" a fost prima campioană mondială din istorie, câştigând în 1930 prima ediţie a Mondialului organizat chiar în Uruguay. În finala disputată atunci pe noul Estadio Centenario din Montevideo, Uruguay-ul a învins Argentina (scor 4-2), aşa cum se întâmplase cu doi ani înainte în finala olimpică.

Uruguayenii au cucerit al doilea titlu din palmares în 1950, chiar pe terenul marii rivale Brazilia, furniyând una dintre cele mai mari surprize din istoria competiţiei. În meciul decisiv (nu a existat o finală propriu-zisă), disputat pe legendarul stadion Maracana în faţa a 200.000 de oameni, Uruguay a câştigat cu 2-1, după ce la pauză gazdele conduceau cu 1-0!

Sud-americanii vor juca în penultimul act al unui Mondial pentru a cincea oară, însă ultima oară a făcut-o în urmă cu 40 de ani, în Mexic, când au pierdut în faţa Braziliei (scor 1-3).

De partea cealaltă, selecţionata "Oranje" este prezentă pentru a patra oară în această fază a competiţiei, însă niciodată nu a reuşit să triumfe deşi a jucat de două ori cu trofeul pe masă. S-a întâmplat în 1974, în Germania, şi patru ani mai târziu, în Argentina, de fiecare dată olandezii pierzând în faţa naţionalelor ţării gazdă: 1-2 şi, respectiv, 1-3.

×
Subiecte în articol: cm2010