x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport HANDBAL MASCULIN / Începe operaţiunea CM

HANDBAL MASCULIN / Începe operaţiunea CM

de Vlad Ionescu    |    07 Ian 2009   •   00:00
HANDBAL MASCULIN / Începe operaţiunea CM

Reprezentativa masculină de handbal a României pleacă mâine în Danemarca, unde va participa la un ultim turneu de pregătire înaintea Campionatului Mondial din Croaţia.



Antrenorul Aihan Omer a stabilit ieri lotul de 16 jucători pentru turneul din Danemarca, la care România va întâlni, în ordine, Islanda, vicecampioana olimpică de la Beijing, Bosnia-Herţegovina şi reprezentativa ţării gazdă, meciurile urmând să aibă loc la Skjern, Sikeborg şi Randers. Lotul tricolor cuprinde următorii jucători: Rudi Stănescu, Mihai Popescu, Sorin Bârză – portari, George Buricea, Mihai Timofte, Eremia Pârâianu, Marian Cozma, Alexandru Irimescu, Valentin Ghionea, Laurenţiu Toma, Adrian Petrea, Florin Nicolae, Marius Stavrositu, Mihai Rohozneanu, Sandu Iacob şi Rareş Jurcă. În proporţie de 95 la sută acesta va fi şi lotul pentru Mondiale, modificări putând apărea doar în cazul unor nedorite accidentări. Echipa se va întoarce în ţară, la Reşiţa, la 14 ianuarie, a doua zi fiind programată plecarea în Croaţia.

La turneul final al CM, România va face parte din grupa A, alături de Franţa, campioana olimpică, Ungaria, Slovacia, Argentina şi Australia, având drept obiectiv ocuparea unuia dintre primele trei locuri şi, implicit, calificarea în faza a doua a competiţiei.

Patru echipe pe trei locuri

“Dacă Argentina şi Australia nu vor furniza surprize, va fi o luptă în patru pentru trei locuri. Cred că noi pornim cu şansa a treia, după Franţa şi Ungaria, dar înaintea Slovaciei. Trecerea de grupe ar fi pentru mine o confirmare a faptului că handbalul românesc se află pe calea cea bună şi la masculin”, a declarat preşedintele FRH, Cristian Gaţu. Fostul mare handbalist crede că atuurile echipei noastre sunt atmosfera excelentă pe care antrenorul Aihan Omer a reuşit să o instaureze în sânul lotului şi faptul că mai multe posturi sunt foarte bine acoperite. “Sper ca pe teren jucătorii să cânte aceeaşi partitură. Avem trei posturi acoperite la nivel mondial. Pe extrema dreaptă Ghionea şi Toma pot face faţă oricărui adversar, stăm bine şi la pivoţi, cu Pârâianu, Cozma şi Irimescu, iar în poartă, cu Stănescu, Popescu şi Bârză, suntem asiguraţi. La ora actuală, România ştie să contraatace şi poate da peste 30 de goluri pe meci. Singura problemă e în apărare, dar mă mulţumeşte că Omer caută soluţii îndrăzneţe pentru a rezolva şi această fază a jocului”, crede fostul campion mondial.

Şania, marele absent

De la Campionatul Mondial va lipsi aproape sigur interul stânga Alin Şania. Acesta s-a accidentat la tendonul lui Ahile la sfârşitul lunii decembrie, în timpul unui antrenament al echipei naţionale, medicii fiind de părere că golgeterul Stelei în Liga Campionilor nu va putea reveni pe teren mai devreme de două luni. “Este o mare pierdere pentru echipă, o absenţă regretabilă, pentru că Şania este un jucător care poate înclina balanţa în favoarea României în orice meci. Dacă s-ar fi aflat şi el în lot, alături de Petrea, aş fi putut spune că şi postul de inter stânga este asigurat”, a declarat Cristian Gaţu, care speră ca până la debutul turneului final echipa să fie scutită de astfel de probleme. Oricum, antrenorul Aihan Omer şi-a luat măsuri de siguranţă, astfel că, în cazul în care vor mai apărea şi alte accidentări, el va putea alege între Ionuţ Georgescu, Florin Ciubotariu şi Cristian Fenici, jucători care fac parte din lotul lărgit.

Istoria obligă

Chiar dacă nu a mai fost la CM din 1995 (locul 10, în Islanda), iar ultima participare la un turneu final a avut loc în 1996 (locul 9 la CE din Spania), România rămâne un nume greu în handbalul masculin, fiind singura ţară, alături de Suedia, care are în palmares patru titluri mondiale. Ultima medalie a fost obţinută acum 19 ani, în 1990, când generaţia lui Licu, Buligan, Berbece sau Zaharia cucerea bronzul la Mondialul din Cehoslovacia. “Acum nu ne-am propus un loc pe podium. Important este că actuala generaţie a acumulat experienţa necesară şi a reuşit să revină în elită”, este de părere Cristian Gaţu. FRH va semna vineri un parteneriat pe un an cu firma Bet-at-Home, în valoare de 250.000 de euro.

×
Subiecte în articol: sport