x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Hellas, drogul triumfului

Hellas, drogul triumfului

06 Iul 2004   •   00:00

"Am invins!", celebra expresie folosita de Philippides dupa victoria de la Marathon, a umplut paginile ziarelor elene. Performanta istorica a selectionatei lui Rehhagel a fost comentata pe larg si de presa internationala.

DELIA GOMOESCU

Miracolele exista! Grecia este campioana Europei. Considerata acum trei saptamani victima sigura, echipa lui Otto Rehhagel a aruncat in aer intreaga Portugalie. Totul a inceput la 12 iunie, in meciul inaugural, si s-a sfarsit duminica seara pe "Da Luz". De fiecare data, castigatoarea a fost aceeasi. "Este o performanta iesita din comun pentru fotbalul elen. Grecii au scris astazi o pagina de istorie", a spus selectionerul Rehhagel, devenit primul antrenor invingator la Euro pe banca unei alte nationale decat aceea a tarii sale.

11 ZEI. "Nenikekamen" (Am invins), expresia folosita de Philippides dupa victoria grecilor de la Marathon, a fost cel mai frecvent titlu aparut in presa elena. De asemenea, cotidianul "Ethnos" scrie: "Daramati zidurile! Copiii nostri se intorc campioni ai Europei". Noua regina a continentului a fost elogiata de presa de pe Batranul Continent, chiar si de cea lusitana. "11 zei si un Kaiser", titreaza cotidianul O Jogo. "Toata lumea a ras cand echipa a circulat doua saptamani cu un autocar pe care scria "Grecia antica are 12 zei, Grecia moderna are 11". Fotbalul defensiv implementat de Rehhagel a fost intai insultat, iar apoi toata lumea a exultat in fata sa", scrie cotidianul portughez.

REACTII. "Grecii, outsiderii Europenelor, au adus in secolul 21 un fotbal arhaic, dar vor duce la Atena un titlu pierdut de 15 selectionate", noteaza AS. Cotidianul Marca apreciaza ca Rehhagel ar trebui reprofilat: "Va rugam, cineva sa il propuna pe Rehhagel ca presedinte al Bancii Mondiale sau pentru o functie asemanatoare. Acest barbat a dobandit un masterat in eficacitate, fara precedent in fotbalul european". Nici englezilor nu le vine sa creada ca invingatoare este Grecia. "Este cea mai jenanta situatie pentru gigantii fotbalului european. Grecia ar trebui sa fie locul unde mergi sa-ti petreci vacantele, nu o putere a fotbalului", scrie The Sun.

Ingerul angelos charisteas

Omul care a adus Greciei titlul de campioana europeana, prin golul reusit in minutul 57, atacantul lui Werder Bremen, Angelos (inger, in limba romana) Charisteas, si-a dat frau liber bucuriei imediat dupa incheierea finalei de pe "Da Luz".

"Suntem campionii Europei. Suntem cea mai buna echipa din Europa. Am meritat victoria. Sunt fericit si impresionat. Le cer tuturor grecilor sa sarbatoreasca in aceste zile. Cred ca acesta este un moment unic, pe care multi dintre noi nu-l vor mai trai poate niciodata", a declarat autorul unicul gol din finala Euro 2004. Intrebat daca a crezut in succesul suprem, Charisteas a spus: "M-am gandit ca nu putem pierde trofeul. Nu imi dau seama cum, dar am stiut ca vom ridica astazi cupa!".

Chiar daca Charisteas, Dellas sau Zagorakis sunt jucatorii care au iesit cel mai mult in evidenta din echipa campioana europeana, forta colectiva este cea mai elogiata in presa internationala. Astfel, cotidianul spaniol AS a subliniat perfect reteta sucesului elen: "Grecia este un exemplu al puterii colective in fotbal. A avut capacitatea de a egala echipe considerate inegalabile, iar aceasta posibilitate nu exista in multe sporturi".

Unul dintre comentariile cele mai sugestive la adresa echipei elene apartine cotidianului francez Le Parisien. "Aceasta victorie este comparabila cu victoria Uruguayului asupra Braziliei in 1950, cu cea a Germaniei asupra Ungariei la CM din 1954, sau cu victoria Danemarcei la Euro 2000. Grecia a dat o palma tuturor presupuselor mari natiuni si tuturor impresarilor de pe planeta. Fara zgomot si aplicand vechile retele, banda fericitilor "argonauti" a cucerit lana de aur." (Mihai Igirosanu)

Zagorakis, cel mai bun jucator al EURO

Comisia Tehnica a UEFA l-a desemnat pe internationalul grec Theodoros Zagorakis cel mai bun jucator al Campionatului European de fotbal din Portugalia. Zagorakis va primi trofeul pentru cel mai bun jucator la 26 august, la Monte Carlo. Comisia UEFA are opt membri: Roy Hodgson, Gerard Houllier, Anghel Iordanescu, Gyorgy Mezey, Holger Osieck, Jozef Venglos, Berti Vogts si Andy Roxburgh. Fiecare dintre acestia a ales cel mai bun jucator al Euro 2004, iar un vot a venit de la suporterii care au accesat site-ul oficial al competitiei.
×
Subiecte în articol: sport grecia