x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Mihai Covaliu este noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român

Mihai Covaliu este noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român

15 Noi 2016   •   17:17
Mihai Covaliu este noul preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român

Fostul mare scrimer Mihai Covaliu a fost ales, marţi, în funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român, au confirmat pentru AGERPRES surse din cadrul Adunării Generale de alegeri a COSR.

Mihai Claudiu Covaliu, campion olimpic şi mondial la sabie, antrenor al echipei naţionale masculine de sabie a României şi preşedinte al Federaţiei Române de Scrimă, s-a născut la 5 noiembrie 1977, în Braşov. A absolvit Universitatea Alexandru Ioan Cuza din Iaşi, profilul Educaţie fizică şi Sport. Deţine un masterat în managementul sportului.

Iniţial, a practicat fotbalul, însă la doar nouă ani a fost atras de scrimă, după ce a urmărit o demonstraţie făcută de lotul clubului CS Tractorul Braşov.

În 1998, a devenit membru al clubului BNR Bucureşti, pentru ca ulterior să fie legitimat la CS Dinamo Bucureşti. Printre antrenorii săi s-au numărat: Gabriel Duţea, Alexandru Chiculiţă, Emilian Nuţă.

La Jocurile Olimpice de Vară din anul 2000, de la Sydney, a ajuns în finală, după ce a trecut de francezul Damien Touya, considerat favorit. În finală l-a învins pe Mathieu Gourdain, cu scorul de 15-12, devenind primul campion olimpic la sabie din România. La Jocurile Olimpice din 2008, Beijing, s-a clasat pe locul al treilea, tot la sabie.

În 2001, în Franţa, a obţinut bronzul cu echipa României de sabie la Campionatul Mondial. În 2002, obţine din nou locul al treilea, de data aceasta la individual, la Mondialul din Lisabona. Urcă o treaptă a podiumului în 2003, la Havana, când devine vicecampion mondial. În sfârşit, în 2005, este campionul mondial la sabie, titlu obţinut la Leipzig, când l-a învins cu 15-12 pe campionul olimpic Stanislav Pozdniakov.

La campionatele europene, a obţinut două medalii de bronz la proba individuală de sabie, în 2007 la Gent, Belgia, şi în 2008, la Kiev. Are încă trei medalii de bronz, pe echipe, la Campionatele Europene din 2001 (Koblenz, Germania), 2002 (Moscova) şi 2005 (Zalaegerszeg, Ungaria). Este campion european cu echipa României de sabie, în 2006, la Izmir, Turcia.

După Jocurile Olimpice din 2008, s-a retras din activitatea competiţională, devenind antrenorul lotului naţional de sabie. Sub îndrumarea sa, România a câştigat argintul la Europenele din 2009, de la Plovdiv, apoi aurul la Campionatele Mondiale din Antalya, Rareş Dumitrescu obţinând argintul la proba individuală. La Mondialele din 2010, de la Paris, Cosmin Hănceanu şi echipa României au obţinut medalia de argint, pentru ca la Jocurile Olimpice de Vară de la Londra, 2012, echipa României să termine pe locul al doilea.

În 2013, Mihai Covaliu a fost ales preşedintele Federaţiei Române de Scrimă, rămânând şi antrenorul echipei masculine de sabie a României, cu care a câştigat şi argintul la Mondialele din 2013, de la Budapesta.

În anul 2013, Federaţia Internaţională de Scrimă l-a introdus pe Mihai Covaliu în Hall of Fame, printre cei mai importanţi reprezentanţi din istoria acestui sport.

Printre distincţiile obţinute de Mihai Covaliu, se numără: Ordinul naţional ''Pentru Merit'' în grad de comandor (2000); Ordinul ''Meritul Sportiv'' clasa I (2004); Ordinul ''Meritul Sportiv'' clasa a III-a cu 2 barete (2008); Ordinul naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de cavaler (2009); Ordinul naţional ''Serviciul Credincios'' în grad de ofiţer (2012).

În 2001, Mihai Covaliu s-a căsătorit cu Irina Drăghici, care făcea parte din lotul naţional feminin de sabie.

Sursa: AGERPRES

×