x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Phill Hill, primul campion american in "Marele Circ"

Phill Hill, primul campion american in "Marele Circ"

18 Mar 2004   •   00:00

Americanii sunt unii dintre cei mai mari amatori ai sporturilor cu motor.

Nu se putea ca acestia sa nu aiba parte si de un campion mondial in cea mai galonata competitie automobilistica, Formula 1. Acel personaj a fost Phill Hill, care a castigat titlul in 1961.

TALENT. Fiind un produs al competitiilor de pe Coasta de Vest a Statelor Unite, legendarul pilot a ajuns in Europa la inceputul anilor ‘50. In 1955 i s-a oferit un volan la Ferrari, in cursa de 24 de ore de la Le Mans, pe care avea s-o castige de trei ori in cariera. Talentul sau deosebit l-a propulsat in echipa mare a scuderiei italiene in 1958, avand o contributie importanta la titlul obtinut in acel an de colegul sau Mike Hawtorn, caruia i-a cedat locul al doilea in ultima cursa a sezonului din Maroc.

CAMPION. Consacrarea americanului a venit in 1961, cand a beneficiat de noul motor de 1,5 litri impus de regulamentele Formulei 1. La volanul celebrului model Ferrari "nas de rechin", Hill s-a impus in doua curse, la Spa-Francorchamps (Belgia) si in Marele Premiu al Italiei.

TRAGEDIE. Obtinerea titlului mondial, la un punct in fata coechipierului Wolfgang von Trips, a fost umbrita de moartea celuilalt, chiar in cursa din "Cizma". Americanul si-a incheiat cariera in 1966, ultima sa cursa fiind tot cea italiana, in urma careia a devenit campion mondial cu cinci ani inainte.

×
Subiecte în articol: sport