x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Primul englez campion de Formula 1

Primul englez campion de Formula 1

20 Feb 2004   •   00:00

Mike Hawthorn a fost primul englez din istoria Formulei 1 care a devenit campion mondial.

Nascut in 1929, britanicul a debutat in "Marele Circ" in 1952, la Marele Premiu al Belgiei, de la Spa-Francorchamps, clasandu-se pe pozitia a patra.

IMAGINE. Un an mai tarziu, s-a transferat la echipa lui Enzo Ferrari, unde a reusit prima dintre cele trei victorii ale carierei sale. Lovitura de imagine pentru el, fiindca victima i-a cazut chiar primul campion mondial din istorie, "maestrul" Juan Manuel Fangio, in cursa franceza de la Reims.

BOLNAV. Ca multi alti piloti celebri, Hawthorn si-a pierdut viata la volan, la doar cateva luni dupa ce obtinuse titlul mondial in sezonul 1958. La data de 22 ianuarie 1929, la aproape 30 de ani, englezul murea pe pista, la volanul unui Jaguar, in timp ce se intrecea cu un prieten. Chiar daca nu isi gasea sfarsitul in acest fel, Mike n-ar mai fi trait mult, fiind chinuit de o grava maladie a rinichilor, care i-a creat probleme pe parcursul carierei de pilot.

VICTORIE. Obtinerea titlului a fost un eveniment semnificativ pentru intregul Albion, mai ales ca i l-a "furat", la un punct, conationalului sau, Stirling Moss, alaturi de care a fost unul dintre cei mai talentati piloti din Formula 1 in anii ‘50. In acel an, Mike reusise o singura victorie, in Marele Premiu al Frantei de la Reims, unde-l invinsese si pe marele Juan Manuel Fangio in 1953. A devenit campion, chiar daca Moss avea patru curse castigate. Constanta sa in acel sezon si ajutorul colegului de la Ferrari, Phil Hill, care i-a cedat pozitia secunda in ultima cursa a sezonului, l-au ajutat pe Hawthorn sa castige trofeul mult visat.

AFECTAT. Cu toate acestea, imediat dupa incoronare, si-a anuntat retragerea, fiind foarte afectat de moartea, in acel an, a colegului si prietenului sau de la Ferrari Peter Collins. Peste cateva luni, avea sa-l urmeze pe circuitele cerului.

×
Subiecte în articol: sport