x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Rapid, cea mai ghinionistă

Rapid, cea mai ghinionistă

de Mihai Igirosanu    |    Marius Mihalcea    |    30 Aug 2008   •   00:00
Rapid, cea mai ghinionistă

CUPA UEFA ● Partizan, Wolfsburg, NEC, Slavia şi Hamburg
Cele cinci echipe româneşti care ne vor reprezenta în această ediţie a Cupei UEFA şi-au aflat ieri adversarele din primul tur, pe care vor trebui să le elimine pentru accederea în grupele competiţiei.



CUPA UEFA ● Partizan, Wolfsburg, NEC, Slavia şi Hamburg
Cele cinci echipe româneşti care ne vor reprezenta în această ediţie a Cupei UEFA şi-au aflat ieri adversarele din primul tur, pe care vor trebui să le elimine pentru accederea în grupele competiţiei.

Toate confruntările din prima manşă vor avea loc la data de 18 septembrie, în vreme ce retururile sînt programate pentru 2 octombrie. Această fază a competiţiei este ultima înaintea grupelor UEFA.

PROGRAM. În ordinea ieşirii din urnele de la Nyon, FC Timişoara va întîlni, într-un duel fratricid, pe Partizan Belgrad, bănăţenii fiind singura echipă românească aflată în situaţia de a disputa returul pe terenul adversarei. Rapid a dat peste cel mai dificil oponent din grupa outsider-ilor, dar are avantajul că Wolfsburg nu are aproape deloc experienţă în competiţiile europene. Poate cu excepţia finlandezilor de la Honka, Dinamo se va confrunta cu cel mai accesibil adversar, olandezii de la NEC Nijmegen. Calificate în premieră, FC Vaslui şi Unirea Urziceni vor trebui să depăşească două echipe cu tradiţie şi experienţă în cupele europene, precum Slavia Praga şi SV Hamburg. Ambele rivale ale Vasluiului şi Unirii sînt cunoştinţe de dată recentă ale fotbalului românesc, Slavia confruntîndu-se cu Steaua în ediţia precedentă a grupelor Ligii Campionilor, în vreme ce Hamburg s-a întîlnit cu Rapid în parcursul giuleştenilor din ediţia 2005-2006 a Cupei UEFA.

ECHILIBRU
“Partizan este campioană en-titre şi provine dintr-o ţară cu un fotbal care a pus întotdeauna probleme. Să fiu sincer, îmi doream să cădem cu această echipă. Nu contează că vom juca primul meci acasă. Consider că şansele de calificare sînt de 50%. Acum este important să batem Rapidul şi apoi ne vom ocupa de Partizan Belgrad”
Gheorghe Chivorchian - preşedinte FC Timişoara

OPTIMISM

“Dacă în 2005, cu Răzvan Lucescu pe bancă, băteam Hertha Berlin sau Hamburg şi ne calificam în faţa celor de la VfB Stuttgart, acum Rapid, după investiţiile din această vară, trebuie să meargă mai departe. Wolfsburg este o echipă foarte puternică, dar avem obligaţia să mergem în grupe. Lotul actual e mai valoros decît atunci”
George Copos - acţionar Rapid

SATISFĂCĂTOR
“Cînd spui campionatul Olandei, şansele de calificare sînt egale! Nu ne-am dorit, pentru moment, să întîlnim echipe precum Napoli sau Standard Liege. Este, într-un fel, o tragere la sorţi destul de bună pentru Dinamo, mai ales pentru că returul se va juca în faţa propriilor suporteri, însă rămîn la părerea că şansele sînt egale”
Mircea Rednic - antrenor Dinamo

RESPECT
“Este o echipă cu experienţă internaţională, care furnizează mulţi jucători la echipa naţională. Noi încercăm să ne pregătim, să ne studiem adversarul. Tratăm cu multă responsabilitate această dublă întîlnire. Voi merge inclusiv la meciul din 13 septembrie, din campionat, pentru a face o evaluare a celor din Praga”
Viorel Hizo - antrenor FC Vaslui

SPERANŢE
“Vor fi două meciuri extraordinar de grele. Am căzut cu unul dintre cei mai grei adversari, una din favoritele la cîştigarea Cupei UEFA, dar nimic nu e imposibil. Nu ne considerăm dinainte învinşi. Faptul că Dinamo şi Rapid au eliminat-o în trecut poate însemna că au o problemă cînd joacă împotriva echipelor româneşti”
Dan Petrescu - antrenor Unirea

Partizan
Fondat în 1945, clubul Partizan Belgrad este deţinătorul titlului în Serbia, pe plan intern el avînd în palmares 20 de titluri şi 10 Cupe. Partizan a ajuns în turul I al celei de-a doua competiţii europene intercluburi după ce a fost eliminată în turul III preliminar al Ligii Campionilor de Fenerbahce Istanbul, după 2-2 pe teren propriu şi 1-2 în deplasare. Cea mai mare performanţă externă a lui Partizan este disputarea finalei fostei Cupe a Campionilor Europeni în 1966, 1-2 cu Real Madrid. Pedrag Mijatovic, aflat acum în conducerea lui Real Madrid, şi Savo Miloşevic sînt doi dintre cei mai cunoscuţi jucători din istoria clubului.

VfL Wolfsburg
Gruparea patronată de celebrul concern Volkswagen a fost fondată în 1945. Antrenorul “lupilor”, cum sînt porecliţi jucătorii lui Wolfsburg, este fostul internaţional german Felix Magath, care a preluat echipa în 2007, după trei sezoane petrecute pe banca tehnică a lui Bayern München, timp în care a cucerit două titluri, trei Cupe şi o Cupă a Ligii. Din lot fac parte fundaşii italieni Andrea Barzagli, prezent cu Squadra Azzura la Euro 2008, şi Cristian Zaccardo, ambii achiziţionaţi de la US Palermo, atacantul bosniac Zvjezdan Misimovic, adus de la FC Nurnberg, dar şi mijlocaşul român Vlad Munteanu.

NEC Nijmegen
Adversara lui Dinamo, fondată în 1900, este o echipă mai puţin cunoscută pe plan european. În ultimul sezon intern, Nec a terminat doar pe locul 8, dreptul de participare în Cupa UEFA cîştigîndu-l la capătul unui turneu play-off. Precedenta prezenţă a lui Nijmegen în Europa s-a consemnat în ediţia 2003-2004, cînd olandezii au fost eliminaţi încă din primul tur de polonezii de la Wisla Cracovia. O echipă anonimă, Nijmegen se poate mîndri doar cu faptul că, în trecut, aici au evoluat Guus Hiddink, actualul selecţioner al Rusiei, şi fostul arbitru Dick Jol, care a condus finala Ligii Campionilor dintre Bayern şi Valencia, din 2001.

Slavia Praga
Fosta adversară a Stelei din grupele ediţiei trecute a Ligii Campionilor a ratat o nouă prezenţă în cea mai importantă competiţie europeană intercluburi, după ce a pierdut dubla manşă cu Fiorentina lui Adi Mutu (0-2 şi 0-0), din turul III preliminar. Unul dintre cele mai însemnate cluburi ale Cehiei, cu 14 titluri la activ, Slavia mai are în palmares şi o semifinală de Cupa UEFA, în 1996. Cel mai titrat jucător din lotul Slaviei este Vladimir Smicer, care a activat nu mai puţin de şase sezoane la FC Liverpool. În Ligă, anul trecut, a suferit un accident la Londra, contra lui Arsenal, cînd a pierdut cu 0-7.

SV Hamburg
Gruparea hanseată este cea mai puternică dintre toate adversarele echipelor româneşti din primul tur al Cupei UEFA. Chiar dacă nu are un palmares formidabil pe plan intern, ultimul dintre cele şase titluri din palmaresul ei fiind cucerit în 1983, iar ultima Cupă a Germaniei în 1987, Hamburg se poate lăuda cu o Cupă a Campionilor Europeni (1983) şi o Cupă a Cupelor (1977). Pe banca tehnică este fostul internaţional olandez Martin Jol, iar dintre jucătorii cu nume pot fi menţionaţi internaţionalii Marcell Jensen (german), Nigel de Jonk, Joris Mathijsen (ambii olandezi), Mladen Petric, Ivica Osic (amîndoi croaţi) şi David Jarolim (ceh).


Cupa UEFA

Turul 1
FC TIMIŞOARA     – Partizan Belgrad
VfL Wolfsburg      – RAPID   
NEC Nijmegen      – DINAMO
Slavia Praga        – FC VASLUI
SV Hamburg        – UNIREA URZICENI

×
Subiecte în articol: sport rapid uefa sînt partizan hamburg