x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport "Schiopi", dar trebuie sa pasim cu dreptul!

"Schiopi", dar trebuie sa pasim cu dreptul!

18 Aug 2004   •   00:00

Dupa doua calificari consecutive ratate, tricolorii pasesc, in aceasta seara, intr-o noua campanie de calificare. In aceasta seara, Romania va intalni Finlanda pe stadionul Giulesti, de la ora 20:30 (in direct la TV Romania 1)

PAUL AND ONE, MIHAI IGIROSANU

De 12 ani incoace, nationala a castigat primul meci al preliminariilor, fie acestea pentru Europene, fie pentru Mondiale.

ABSENTE. Acum lucrurile stau altfel. Parca niciodata nationala nu a fost urmarita de atat ghinion, chiar daca selectionerul Iordanescu nu uita sa invoce ajutorul divin. Rand pe rand, accidentarile lui Chivu, Ganea, Mitea, Marica sau Pancu, precum si lipsa de jocuri si de forma a lui Mutu, Lobont, Marius Niculae, Plesan, Iencsi, Soava ne dau serioase batai de cap. In plus, Finlanda nu mai e ce a fost, exemplul graitor fiind veteranul Litmanen, cel care s-a retras acasa, la anonima Lahti, acoperit de glorie la Ajax si Liverpool. De ani intregi, Hyppia este stalpul apararii lui Liverpool, Pasanen are o experienta uriasa acumulata la Ajax, fiind transferat de Werder Bremen, iar Forsell a fost cedat de Chelsea la Birmingham, dar a marcat mai multe goluri decat Mutu in Premier League.

OPTIMISM. Cam acestea sunt datele ecuatiei din aceasta seara din Giulesti. Si ei, dar si noi suntem dornici de afirmare. Inca un amanunt interesant: decanul selectiilor din lotul tricolorilor este Mutu, cu 35, urmat de Radoi cu 29 si Florentin Petre cu 24. Cu toate acestea, tricolorii transmit optimism si apeleaza din nou la suporteri sa le fie alaturi. "Finlandezii trebuie tratati serios, dar le suntem superiori", spune Pancu, unul dintre marii absenti. "Nu cred ca are prea mare importanta ca multi dintre jucatorii nationalei evolueaza in fostul spatiu sovietic. Aici trebuie sa dam totul pentru nationala, fie ca jucam in sud, in vest sau nord", a spus fundasul lui Sahtior Donetk, Cosmin Barcauan.

Aceasta ar fi de fapt si concluzia: nu conteaza de unde, nu conteaza cu cine, fie stelisti, rapidisti, dinamovisti sau olteni, meciul cu Finlanda trebuie castigat. Tuturor ne trebuie o calificare.

PROGRAM

Meciul cu Finlanda este primul pe care Romania il disputa in preliminariile CM 2006. Iata programul "tricolorilor":

  • ROMANIA - Macedonia (4 septembrie 2004),
  • Andorra - ROMANIA (8 septembrie 2004),
  • Cehia - ROMANIA (9 octombrie 2004),
  • Armenia - ROMANIA (17 noiembrie),
  • ROMANIA - Olanda (26 martie 2005),
  • Macedonia - ROMANIA (30 martie 2005),
  • Olanda - ROMANIA (4 iunie 2005),
  • ROMANIA - Armenia (8 iunie),
  • ROMANIA - Andorra (17 august 2005),
  • ROMANIA - Cehia (3 septembrie 2005),
  • Finlanda - ROMANIA (8 octombrie 2005).

    PRECAUT

    "Nu ne temem de Finlanda, dar trebuie sa tratam acest meci cu seriozitate. Este o echipa puternica, agresiva, cu fotbalisti de valoare, iar omogenitatea lor poate fi un atu important. Nu as putea spune ca este un meci decisiv, insa nu ne gandim decat la victorie" - Anghel Iordanescu, selectioner Romania

    STATISTICA

    Romania si Finlanda s-au intalnit de sase ori pana acum. "Tricolorii" au triumfat de patru ori, iar doua meciuri s-au incheiat la egalitate, ambele disputate pe terenul adversarilor din aceasta seara. Prima partida s-a desfasurat in 1970 si a fost castigata de romani cu 3-0. Celelalte victorii romanesti au fost 4-0 la Helsinki, 9-0 (!) si 2-0 la Bucuresti. Selectionerul Anghel Iordanescu a debutat chiar contra Finlandei, la Helsinki, in 1975, iar presedintele FRF, Mircea Sandu a marcat de doua ori in 1973, cand "tricolorii" au zdrobit Finlanda, cu 9-0, pe stadionul "23 August".

    Antrenament plin de incertitudini

    Toata lumea adunata luni seara, la antrenamentul oficial al tricolorilor, de pe Stadionul Giulesti era framantata de o singura intrebare. Va fi refacut sau nu Pancu pentru meciul cu Finlanda. Din pacate, raspunsul este nu.

    "Sunt sanse foarte mici sa joc. Este destul de greu sa ma refac in doua zile. Este vorba de o contractura la muschii aductori ai piciorului drept", a spus Pancone, vizibil afectat. Jucatorul lui Besiktas s-a pregatit separat de restul tricolorilor, la fel procedand si Marius Niculae.

    NESIGURANTA. In ceea ce-l priveste pe atacantul lui Sporting Lisabona, acesta va fi refacut in timp util dupa entorsa de la glezna. Selectionerul Anghel Iordanescu a declarat ca va lua o decizie in privinta lui Niculae si a lui Pancu in ziua meciului. "Situatia lui Marius Niculae si Pancu este incerta si nu as putea da pronosticuri in privinta lor. Decizia finala o voi lua dupa antrenamentul de marti sau in dimineata meciului.

    SPERANTE. Situatia lui Pancu conteaza enorm, el fiind un jucator de baza de care am fi avut mare nevoie pentru meciul cu Finlanda. Nu vreau sa comentez pe seama faptului ca majoritatea jucatorilor accidentati provin din strainatate, pentru a nu da nastere la speculatii", a comentat "Generalul". Rapidistul Sabin Ilie spune ca s-ar bucura sa debuteze la nationala chiar in Giulesti: "Aici sunt la mine acasa, si m-as bucura sa joc. Ma indoiesc ca voi fi titular, dar speranta moare ultima. Sper ca intr-o zi sa joc alaturi de fratele meu Adi la echipa nationala".

    Adrian Mutu: "Suntem datori cu calificari"

  • Jurnalul National: Adi, cum va fi meciul?

    Adrian Mutu: Sper sa fie unul la fel de bun ca si cel cu Germania, si trebuie sa demonstram ca acel rezultat nu a fost o simpla intamplare. Ar fi o tragedie sa pierdem cu Finlanda. Avem probleme la lot cu accidentarile, dar si in meciul cu Germania au fost multe absente si baietii au castigat cu 5-1. Totusi, cred ca vom lua cele trei puncte, pentru ca am demonstrat ca suntem o forta la echipa nationala.

  • Crezi in calificare?

    Deocamdata nu am demonstrat nimic si ar fi cazul sa incepem. Trebuie sa luam maximum de puncte pana la meciul cu Cehia. Noi suntem datori nu cu o calificare, ci cu mai multe, iar aceasta calificare lipseste momentan fotbalului romanesc. Aceasta calificare este vitala.

  • Vor lipsi multi dintre jucatorii de baza.

    Cred ca suntem pregatiti si, chiar daca avem cativa jucatori accidentati, cei care ii vor inlocui se vor achita de sarcini. Probabil campionatele sunt mult mai tari afara, si cred ca este o coincidenta faptul ca toti jucatorii accidentati joaca in strainatate.

    LITMANEN DE ZECE ANI CAPITANUL FINLANDEI

    Devenit celebru cu peste un deceniu in urma, in tricoul marelui Ajax, Litmanen se afla acum la finele carierei. In varsta de 33 de ani, Jari Olavi Litmanen are 87 de selectii si 24 de goluri pentru nationala Finlandei. Aflat la final de cariera, evolueaza in campionatul finlandez, pentru FC Lahti, echipa orasului sau natal. Momentan, abia a revenit pe gazon dupa o accidentare la tendonul lui Achile al piciorului stang.

    Alintat "Litti", el provine dintr-o tara unde fotbalul paleste in fata hocheiului pe gheata si a celorlalte sporturi de iarna. Cu toate acestea, familia Litmanen are o puternica traditie fotbalistica. Mama, Liisa si tatal, Olavi, au jucat in anii ’70 pentru echipa Reipas Lahti. A fost clubul de unde fiul lor, Jari, a plecat in fotbalul mare.

    In 1992 ajungea la Ajax Amsterdam, dar a petrecut o vreme in umbra lui Dennis Bergkamp. Plecarea acestuia la Inter Milano i-a deschis portile catre glorie tanarului finlandez. Litmane nu a ratat sansa preluarii tricoului cu numarul 10. A cucerit cu Ajax Liga Campionilor (1995), a mai jucat o finala in ’96, devenind, cu 24 de goluri, cel mai prolific jucator al "lancierilor" in competitiile europene.

    Marele blestem al carierei sale l-au reprezentat accidentarile. Transferul de la Ajax la Barcelona, din 1999, a fost unul ratat din cauza problemelor de sanatate. Accidentarile par sa-i marcheze si finalul carierei, el ratand aproape toate meciurile acestui sezon din campionatul finlandez.

    SECURITATE

    Accesul pe stadion, la meciul din aceasta seara, se va face incepand de la ora 17:30, pensionarii si copiii avand intrare libera, la peluza a II-a. Recuzita suporterilor va putea include doar bannere, fulare, esarfe si confetti, fiind interzis accesul in stadion cu obiecte contondente, petarde, fumigene, artificii, bauturi alcoolice, bannere cu continut obscen. Accesul persoanelor aflate sub influenta alcoolului sau a unor substante halucinogene va fi interzis. Siguranta va fi asigurata de 800 de luptatori din Brigada Speciala de Interventie "Vlad Tepes" a Jandarmeriei.

    ADVERSARI

    Finlandezii au efectuat aseara antrenamentul oficial de pe stadionul "Giulesti", incepand cu ora 19:30. Lotului deja prezent la Bucuresti i s-au alaturat si ultimii stranieri ai echipei lui Antti Muurinnen, acesta avand, in acest moment, echipa completa pentru meciul cu Romania din aceasta seara. "Cred ca vor juca foarte prudent, cu un singur varf impins, Forssell. Eu i-am vazut in ultimul meci de pregatire, de la Helsinki, contra Suediei, si nu cred ca tactica lor poate fi diferita", a declarat fostul secund al nationalei, Dan Apolzan.

    ATENTI LA "BRILIANT"

    Unul dintre secunzii reprezentativei Finlandei, Tuomo Saarnio, considera ca Romania se va descurca, azi, si fara accidentatii Cristi Chivu si Ionel Ganea. "Suntem pregatiti pentru Mutu si pentru alti fotbalisti de valoare", a spus secundul lui Antti Muurinen, care considera ca grupa I este cea mai echilibrata din preliminarii si trebuie sa se tina cont si de mai putin cotatele Armenia si Macedonia. De asemenea, atacantul Mikael Forssell considera ca Adrian Mutu trebuie marcat foarte strans, fiindca este un jucator excelent, care va profita de toate sansele oferite si reuseste sa inscrie din pozitii aproape imposibile.

    In alta ordine de idei, finlandezii au fost aseara la partida de tineret, din Cotroceni, pentru a-si sustine compatriotii. Asta dupa ce cu o zi inainte, delegatia nordica a vizitat Palatul Parlamentului.
  • ×
    Subiecte în articol: sport romania mutu meciul naţională finlanda