x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Boxul românesc amator a murit. Obreja ne lasă fără boxeri români la Olimpiadă

Boxul românesc amator a murit. Obreja ne lasă fără boxeri români la Olimpiadă

de Mihai Igirosanu    |    06 Sep 2011   •   21:00

Aflat de mai mult timp in dizgratia Asociatiei Internationale de Box Amator (AIBA), care i-a cerut in mai multe randuri sa demisioneze din functia de presedinte al FR de Box, Rudel Obreja a ramas pe pozitii, chiar cu riscul de a ingropa aceasta disciplina. Ultima somatie a AIBA s-a primit pe 9 august, cand forul mondial a remis un comunicat prin care anunta ca Obreja trebuie sa-si paraseasca functia pana la 31 august sau Federatia Romana de Box va fi dezafiliata.

Pe 29 august, presedintele COSR, Octavian Morariu, alaturi de fostii mari campioni, Francisc Vastag, Leonard Doroftei si alti fosti sau actuali oficiali ai Federatiei, i-au trimis presedintelui AIBA, Ching-Kuo Wu, o scrisoare in care solicitau sa amane dezafilierea FR Box daca Rudel Obreja va renunta la functie pana pe 1 septembrie. Nici acest demers nu s-a soldat cu vreo reactie a lui Obreja, astfel ca lovitura de ghilotina a cazut, ieri, in mod absolut logic. Conform unui comunicat oficial remis de AIBA direct pe adresa Comitetului Olimpic si Sportiv Roman, forul care conduce boxul mondial amator a confirmat oficial excluderea Federatiei Romane de Box. Motivele si consecintele deciziei AIBA sunt prezentate intr-un comunicat redactat de COSR si dat publicitatii ieri, pe care il redam integral: 'In urma scrisorii primite din partea Federatiei Internationale de Box Amator (AIBA), Comitetul Olimpic si Sportiv Roman (COSR) anunta ca Federatia Romana de Box (FRB) a fost exclusa in calitate de membru AIBA, incepand cu data de azi, 06 septembrie 2011. Acest lucru se datoreaza, conform scrisorii, faptului ca Federatia Romana de Box nu a tinut cont de decizia Comitetului Executiv al AIBA, care a impus alegeri pentru presedintia FRB inainte de 31 august a.c., sub directa supraveghere a unui observator AIBA.

Astfel, Federatia Romana de Box a pierdut toate drepturile de membru AIBA, incepand cu 06.09.2011, iar aceasta decizie va fi ratificata la Congresul Extraordinar AIBA 2011, care se va desfasura pe 24 septembrie. Dat fiind ca sportivii romani nu vor mai putea reprezenta Romania in nici o competitie internationala, COSR anunta ca opreste orice finantare pentru orice proiect al Federatiei Romane de Box'. Mai concret, pugilistii romani nu vor mai avea dreptul de participare la nici o competitie desfasurata sub egida AIBA, Campionate Europene, Mondiale sau Jocurile Olimpice. Acest lucru este similar, practic, cu decesul acestei discipline in care Romania a dat, de-a lungul anilor, zeci de campioni.

Reactia lui Obreja a venit tardiv si se situeaza pe aceeasi linie care a condus si la sutul in fund primit de la AIBA: 'Momentan nu am primit nimic de la AIBA privind dezafilierea Federatiei, dar in cazul in care aceasta informatie se confirma, o sa atacam decizia la TAS si o sa cerem ama­narea suspendarii pana la solu­tio­narea cazului. Timp in care vom cere si permisiunea ca sportivii romani sa participe sub steagul olimpic. Este ultima arma de a ma determina sa plec. Ei lovesc in sportivi. Ei sunt cei care ii sacrifica si nu eu'.

×