x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi A fost înființată rivala organizației internaționale de box IBA

A fost înființată rivala organizației internaționale de box IBA

de Redacția Jurnalul    |    14 Apr 2023   •   19:30
A fost înființată rivala organizației internaționale de box IBA
Sursa foto: antena sport

O nouă federație internațională, World Boxing, a fost înființată cu scopul de a asigura viitorul acestui sport la Jocurile Olimpice, în timp ce disputa dintre Comitetul Internațional Olimpic (CIO) și Asociația Internațională de Box (IBA) continuă.

Organismul este condus de un consiliu executiv interimar format din reprezentanți ai federațiilor naționale din Germania, Marea Britanie, Olanda, Filipine, Suedia și Statele Unite.

World Boxing a declarat că are ca prioritate cinci piloni cheie pentru înființarea sa, printre care se numără menținerea "boxului în centrul Mișcării Olimpice", plasarea intereselor sportivilor pe primul loc și asigurarea integrității sportive și a unor competiții corecte.

De asemenea, promite să "creeze o structură de competiție concepută în interesul boxerilor" și să funcționeze cu "cele mai puternice standarde de guvernanță și o gestionare financiară transparentă".

În ciuda faptului că a insistat că "nu se află într-o luptă cu IBA", World Boxing rivalizează direct cu organizația care a fost mult timp principalul organism de conducere a boxului.

IBA, condusă de rusul Umar Kremlev, este prinsă într-o dispută de lungă durată cu CIO, care și-a exprimat grave îngrijorări cu privire la guvernanța sa.

O preocupare cheie a CIO se referă la finanțele IBA, deoarece majoritatea finanțării sale este asigurată de gigantul energetic rusesc de stat Gazprom.

Deși acest lucru înseamnă că IBA este incredibil de bogată, oferind până la 200.000 de dolari pentru medaliile de aur la evenimentele sale, este, de asemenea, instabilă.

În schimb, World Boxing se lansează cu un buget mai modest de 900.000 de euro, care este oferit prin amabilitatea mai multor părți interesate.

"Avem diverse surse de finanțare", a declarat secretarul general interimar al World Boxing, Simon Toulson, pentru insidethegames.

"Există donații, afilieri, sponsorizări, venituri și unele finanțări diverse pe care le putem găsi din diverse surse.

"Bugetul pe care l-am calculat pentru acest an este de 900.000 de euro.”

Finanțele urmează să fie ratificate la primul Congres al organismului, care va avea loc în luna noiembrie a acestui an.

Președintele Federației Olandeze de Box, Boris van der Vorst, este unul dintre membrii Comitetului Executiv Interimar și conduce, de asemenea, Alianța Cauzei Comune.

Alianța a fost creată pentru a acorda prioritate prezenței boxului la Jocurile Olimpice, care este pusă sub semnul întrebării de la Los Angeles 2028 și nu este garantată pentru Paris 2024 din cauza unei dispute legate de oficialii tehnici.

În ciuda acestui fapt, Australia, Franța, Canada și Irlanda, care reprezintă jumătate din cei opt membri ai Alianței, nu au fost prezente.

Cu toate acestea, van der Vorst nu este îngrijorat.

"Pe baza discuțiilor pe care le-am avut cu mai multe federații naționale din întreaga lume, o mulțime de federații naționale ni se vor alătura pentru cauza noastră comună de a păstra boxul la Jocurile Olimpice", a declarat el pentru insidethegames.

Au existat temeri că World Boxing nu va putea atrage unele federații din țările mai sărace de la IBA din cauza premiilor în bani avantajoase oferite.

În ciuda faptului că obiectivul său principal este recunoașterea olimpică, World Boxing nu a luat încă legătura cu CIO.

În schimb, s-a concentrat pe înregistrarea în Elveția și pe legile acestei țări, deoarece este posibil să își stabilească sediul central la Lausanne.

"Nu am avut niciun contact cu CIO în ceea ce privește înființarea acestei organizații", a declarat Toulson.

"Ideea este de a deveni o federație recunoscută în Elveția. Acest lucru ne permite acum să începem procesul de căutare a recunoașterii temporare de către CIO și comunicarea cuvenită va începe după această lansare."

Consiliul a sugerat că va permite sportivilor ruși și belaruși să concureze ca neutrali, așa cum a recomandat CIO, deoarece dorește să "rămână aproape și să se alinieze cu CIO".

CIO urmează să gestioneze acest sport la Paris 2024 pentru a doua ediție consecutivă a Jocurilor, din cauza preocupărilor continue legate de guvernanța IBA, inclusiv în ceea ce privește finanțele și arbitrajul și judecata.

World Boxing a declarat că Jocurile de anul viitor sunt prea devreme pentru a se ocupa de operațiuni, deoarece este nevoie de cel puțin doi ani pentru a obține recunoașterea provizorie.

Organismul și-a programat Adunarea Generală pentru sfârșitul acestui an sau începutul anului 2024.

World Boxing își propune să poarte discuții cu CIO "în următoarea lună sau două pentru a clarifica ce procedură și ce disponibilitate există pentru ca noi să fim recunoscuți sub o anumită formă de către CIO".

Competițiile World Boxing vor începe în ultima parte a anului 2023 și ar trebui să acopere toate categoriile de vârstă, de la juniori la seniori.

"Este în curs de elaborare un calendar cuprinzător de competiții care va cuprinde o serie de turnee noi menite să creeze longevitate și să atragă potențiali parteneri de difuzare și comerciali", se arată într-un comunicat al World Boxing.

World Boxing precizează că, în prezent, nimic nu împiedică federațiile naționale să facă parte atât din ea, cât și din IBA.

Cu toate acestea, este de așteptat ca aceasta din urmă să combată și să excludă orice organizație care se alătură World Boxing.

×
Subiecte în articol: box IBA world boxing