Atunci cand te interesezi de conditiile de pe o partie, un aspect foarte important il reprezinta starea zapezii. De fapt, stratul de zapada reprezinta materia prima pentru sporturile de iarna. Nu a nins, nu se schiaza. Din cauza conditiilor meteorologice, zapada sufera multiple transformari. La ce trebuie sa va asteptati cand mergeti pe partie? Cititi mai departe!
SUPA DE CEAPA. Zapada afanata, pe care o intalniti numai daca dormiti la o cabana in varful muntelui, iar dimineata, dupa o noapte in care a nins, vreti sa coborati inainte de aparitia masinilor care intretin partiile. Atentie mare la felul in care schiati! Incercati sa nu mai apasati foarte mult in limba claparului si stati un pic mai pe spate. Daca aveti o legatura pe sina, incercati sa o reglati in asa fel incat greutatea corpului sa stea mai mult pe partea din spate. Daca va aplecati prea mult in fata, o sa luati cateva cazaturi. CATIFEA REIATA. Santuri apropiate, foarte mici, lasate pe zapada de masinile care intretin partia. Cu siguranta ca v-ati grabit macar o singura data de cand schiati sa fiti primul pe partie si sa porniti la vale imediat ce masinile de batatorit zapada au disparut din decor. Partia nu arata tocmai bine la prima tura, mai ales daca noaptea precedenta a fost una geroasa. La coborare veti simti cateva trepidatii in genunchi din cauza santurilor facute de ratrac. PIURE DE CARTOFI. Cand este in curs de topire, zapada devine moale si foarte apoasa. Acolo unde se practica schiul de vara, poate fi intalnit si acest tip de zapada, care peste noapte ingheata si transforma partia in aratura. De aceea este bine sa profitati cat mai mult de zonele in care schiul aluneca in voie, fara sa simtiti trepidatii in genunchi. FULGI DE CIOCOLATA. Cateva pietre, iesite ca ghioceii din zapada. Cu siguranta ca asemenea zone sunt foarte periculoase, pentru ca talpa schiurilor va avea cumplit de suferit. Din acest motiv este bine ca atunci cand mergeti pe o partie sa dati o prima tura de recunoastere, pentru a afla care sunt zonele ce trebuie evitate.Citește pe Antena3.ro