x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Octavian Bellu, după alegerile de la COSR: Plec cu capul sus, nu-mi ia nimeni cariera şi nici rezultatele

Octavian Bellu, după alegerile de la COSR: Plec cu capul sus, nu-mi ia nimeni cariera şi nici rezultatele

29 Mai 2014   •   14:52
Octavian Bellu, după alegerile de la COSR: Plec cu capul sus, nu-mi ia nimeni cariera şi nici rezultatele

Octavian Bellu şi-a mascat cu greu dezamăgirea după alegerile pentru preşedinţia Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), în care a obţinut doar 33 de voturi comparativ cu cele 143 ale câştigătorului Alin Petrache, noul preşedinte al forului olimpic naţional, şi nu exclude o retragere din calitatea de antrenor al lotului feminin de gimnastică.

''Sportul românesc trebuie să se însănătoşească, bugetul trebuie să fie transparent şi totul să fie făcut în interesul federaţiilor, al loturilor, antrenorilor şi sportivilor. Aşa vedeam lucrurile. Plec de la COSR cu capul sus pentru că nu-mi ia nimeni nici cariera, nici rezultatele, eu rămân tot ăla care am fost şi înainte de alegeri. Nu văd o înfrângere, ci dacă vreţi o competiţie, nici nu mai folosesc vechea sintagmă că ai pierdut o bătălie, dar poţi câştiga războiul, sunt poveşti. Acum sunt liber să decid dacă voi mai cauţiona o persoană sau o instituţie în care nu mai am încredere, ale cărei principii le-am apărat 30 de ani şi de care încep să mă îndoiesc'', a afirmat Bellu după alegerile la COSR câştigate confortabil din primul tur de Alin Petrache.

''Aşa au hotărât electorii, ei ştiu mai bine ce au ales, nu am de ce să mă plâng de o hotărâte luată de un colectiv de oameni din sport şi oameni care îşi gândesc odată cu acest vot viitorul. Mă aşteptam la acest rezultat, putea fi vorba şi de o diferenţă mai mare. Nu ştiu dacă a fost un vot politic, nu fac niciun comentariu pentru că nu vreau să mă implic în nişte speculaţii pe mai departe, dar dacă aţi fi citit presa de ieri, rezultatul era deja dat, nu pe exit poll cum se face în zona politică. Probabil că aşa au gândit federaţiile că este bine pentru ele şi trebuie să le respectăm hotărârea'', a mai spus Octavian Bellu, potrivit Agerpres.

Reputatul tehnician s-a declarat dezamăgit de încălcarea unor principii ale sportului şi olimpismului: ''Sunt dezamăgit în general, eu credeam că va fi o întrecere fair-play, mai ales că vorbim de promovarea valorilor olimpice, dar se pare că eu sunt mai puţin dispus să discut problemele sportului în alte medii decât cele să spunem instituţionale, federaţii, probabil vârsta şi experienţa mă fac să interacţionez atunci când este cazul şi cu cine este cazul şi dacă am un obiectiv foarte precis în faţă pe care trebuie să-l rezolv. Nu e vorba de o strategie câştigătoare, pentru că aşa după cum am văzut prezentările, strategiile se aseamănă, nu văd diferenţe şi cred că toate strategiile citite acolo s-au dovedit interesate de aspecte legate de colaborarea cu federaţiile, de performanţă, spiritul olimpic, promovarea valorilor olimpice, nu văd nişte diferenţe spectaculoase. Eu rămân la părerea mea că preşedintele trebuie să fie o persoană reprezentativă, şi chiar nu mă includeam în această categorie, dar fiecare ţară, fiecare comitet naţional hotărăşte unde îşi îndreaptă atenţia, către cariera în olimpism, de rezultate în interiorul mişcării olimpice sau către acest management de care tot vorbim şi care nu prea are un contur foarte precis. Din fericire sau în avantajul sportului ca imagine, am gândit aşa că medaliile şi victoriile nu se cumpără''.

Bellu nu ştie dacă îşi va mai încerca şansa şi la alegerile de după JO 2016 de la Rio de Janeiro: ''Nu pot să spun ce voi face peste doi ani, eu nu ştiu ce voi face peste o săptămână, dar eu zic că o dată terminate aceste alegeri, cu toate speculaţiile, cu toate intoxicările, lucrurile murdare care s-au petrecut prin culise, eu zic că trebuie respectată hotărârea federaţiilor şi luate lucrurile aşa cum sunt''.

Alin Petrache, preşedintele Federaţiei Române de Rugby, a fost ales, joi, în funcţia de preşedinte al Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR), din primul tur de scrutin la alegerile desfăşurate cu prilejul Adunării Generale a forului olimpic naţional. Petrache a obţinut a obţinut 143 de voturi, din 202 valabile, în timp ce Octavian Bellu a primit 33 de voturi, iar Elisabeta Lipă 21. Alin Petrache, care va avea un mandat pe o perioadă de doi ani, îl înlocuieşte pe Octavian Morariu, aflat la conducerea COSR din 2004. (V.M.)

×
Subiecte în articol: octavian bellu cosr alin petrache