x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei: Alberto Rui Costa, strălucitor pe ploaie!

Turul Franţei: Alberto Rui Costa, strălucitor pe ploaie!

de Sorin Anghel    |    09 Iul 2011   •   16:18
Turul Franţei: Alberto Rui Costa, strălucitor pe ploaie!

Clipele de glorie ale vitezistilor au trecut. De astazi se poate spune ca Marea Bucla a inceput cu adevarat. Am scapat de campie. Caravana Turului Frantei a inceput sa se catere, iar o prima proba de rezistenta a fost data in etapa de astazi, cand s-a pedalat pana in Masivul Central. De la Aigurande pana la Super-Besse Sancy, rutierii au avut de parcurs 189 de kilometri. Ultima parte a traseului a fost cea mai grea si a continut o catarare de gradul al doilea, cu sosirea intr-un platou unde vantul a suflat cu putere, si una de gradul al treilea chiar la statiunea din centrul Frantei.

Anul acesta, localnicii din Super-Besse Sancy sarbatoresc 50 de ani de la inaugurarea statiunii care are un domeniu schiabil intre 1.350 si 1850 de metri altitudine. Sunt 45 de kilometri de piste pentru schi si snowboard, adica mai mult decat toata Valea Prahovei la un loc. Vara, turistii vin in localitatea din Masivul Sancy pentru calarie, pescuit, inot, kite sau mountain biking. La sapte kilometri de partiile de schi se gaseste Besse-et-Saint-Anastaise, oras cu aspect medieval ce are in administrare statiunea montana. Acolo exista si un muzeul al schiului, unde sunt expuse colectii din toata Europa.
Cel care a stralucit ieri in ploaia din Masivul Central a fost portughezlul Alberto Rui Costa. Rutierul de la Movistar a trecut linia de sosire singur, reusind sa se desprinda din timp de pluton. Lusitanul a fost suspendat pana in luna aprilie din cauza unui scandal de dopaj in care a fost implicat.

Thor Hushovd a reusit sa-si pastreze tricoul galben in ciuda faptului ca el nu este un catarator. Norvegianul a stat mereu in alaturi de Cadel Evans, Andy Schleck si Alberto Contador. Cei trei favoriti s-au duelat spectaculos pe ultimii doi kilometri ai traselui, s-au invitat unul pe altul la atac, astfel ca nu au avut un ritm tocmai sustin in a pedala. Perfect pentru Hushovd, care a reusit sa stea aproape de ei, fiind cronometrat cu acelasi timp. Belgianul Philippe Gilbert poata tricoul verde, destinat celui mai bun sprinter. |n clasamentul pe echipe, primul loc este ocupat de catre Garmin – Cervelo. Americanul Tejay Van Garderen conduce in ierarhia cataratorilor.

Maine este programata etapa a 9-a, de la Issoire la Saint-Flour, pe o distanta de 208 kilometri. Traseul contine 8 catarari, dintre care trei sunt de gradul al doilea. Rutierii vor trece prin Col du Pas de Peyol – 1.599 metri altitudine. Finalul cursei va fi unul deosebit de greu. Ultimii 1.600 de metri sunt reprezentati de o panta cu grad de inclinare de 6,1%.

CLASAMENT GENERAL
1. Thor Hushovd
2. Cadel Evans 00’01'
3. Frank Schleck 00’04'
4. Andreas Kloden 00’10'
5. Jakob Fuglsand 00’12'
6. Andy Schleck 00’12'
7. Tony Martin 00’13'
8. Peter Velits 00’13'
9. David Millar 00’19'
10. Philippe Gilbert 00’30'

×
Subiecte în articol: ciclism sporturi turul frantei 2011