x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Sporturi Turul Franţei: Voeckler, eroul Franţei

Turul Franţei: Voeckler, eroul Franţei

de Sorin Anghel    |    24 Iul 2011   •   09:44
Turul Franţei: Voeckler, eroul Franţei

Pentru Thomas Voeckler, editia din acest an a Turului Frantei a fost peste asteptari. Nimeni nu se astepta ca rutierul de la Europcar sa termine in primii cinci, lucru care nu s-a mai intamplat din 2000, atunci cand marele fante Christophe Moreau a incheiat pe locul patru.

Lucrurile sunt deja clare in Marea Bucla inaintea ultimei etape, care se incheia astazi, la Paris, pe Champs-Elysees. Cadel Evans este mare invingator si va imbraca tricoul galben avandu-i la stanga si la dreapta sa pe Andy si Frank Schleck, iar in spate Arcul de Triunf. Tricoul alb cu buline rosii va fi luat de catre Samuel Sanchez. Campionul olimpic de la Beijing ar fi putut mai mult daca nu si-ar propus sa-l ajute pe Contador pe catararile din Pirinei si din Alpi. Mark Cavendish, omul responsabil ci dinamitarea etapelor de sprint, nu putea rata tricoul verde, in vreme ce Pierre Roland, singurul francez castigator al unei etape din 2011, este cel mai bun in topul rutierilor cu varsta pana la 25 de ani. Garmin – Cervelo, cu Thor Hushovd facand spectacol nu doar la campie, ci si prin munti, este cea mai buna echipa, in vreme ce Jeremy Roy este omul considerat cel mai agresiv.

Pentru francezi, nimic din toate acestea nu conteaza. Ei il aclameaza pe Thomas Voeckler, omul care a batut orice record de audienta. Presa din Hexagon, una foarte nationalista, l-a sustinut tot timpul pe rutierul de la Europcar, chiar si atunci cand acesta a pierdut locul de pe podium. Voeckler, care a stat zece zile imbracat cu tricoul galben, a terminat pe locul 13 contratimpul individual de la Grenoble. "Am dat totul. Consider insa ca locul trei a fost pierdut la Alpe-d’Huez. Sunt dezamagit pentru ca am fost foarte aproape de a termina pe podium. Este un vis de-al meu. Dar daca este un vis, inseamna ca nu este accesibil. Ceea ce am facut este fabulos daca ne gandim ca suntem o echipa noua, care anul trecut, in septembrie, era in colaps. Am avut tricoul galben zece zile, Pierre Roland a castigat la Alpe-d’Huez, iar la Paris va fi declarat cel mai bun tanar din caravana. Rezultatele sunt mult peste asteptari', a declarat Voeckler. Dupa etapa a 18-a, incheiata pe Col du Galibier, el chiar spera ca poate ramane cu tricoul galben pana la final, insa a doua zi, cand s-a ajuns la Alpe-d’Huez, a fost nevoit sa paraseasca locul de lider al clasamentului general. "Nu mai conteaza nimic acum. Dupa ce Andy Schleck a luat tricoul galben, eram foarte suparat. Ma gandeam ca francezii vor fi foarte suparatI pe mine, dar dupa incurajarile pe care le-am primit din partea publicului din Grenoble mi-am dat seama ca lumea ma iubeste', a spus liderul celor de la Europcar.

Desi programul sau este incarcat pana la finalul sezonului, francezul isi doreste sa ajunga acasa. Cu patru zile inaintea startului de la Passage du Gois, sotia sa a nascut o fetita, Lilla.

×
Subiecte în articol: turul frantei 2011