x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport Stângă caută talente pentru PSV

Stângă caută talente pentru PSV

de Mario Morcov    |    13 Noi 2009   •   00:00
Stângă caută talente pentru PSV
Sursa foto: Laurentiu Nica/Gazeta Sporturilor/Intact Images

După ce a demisionat din funcţia de manager al "alb-albaştrilor" înaintea începerii actualului campionat, Ovidiu Stângă a preluat o grupă de juniori la Eindhoven, în acelaşi timp fiind şi scouter al clubului olandez.



Tras pe linie moartă de Adrian Mititelu în vară prin numirea unei noi conduceri executive formate din Dan Stălinescu şi Vlad Roşca, fostul jucător, antrenor şi conducător al Universităţii Craiova, Ovidiu Stângă, a decis să se întoarcă în Olanda, alături de întreaga familie.

Fostul internaţional oltean nu a stat prea mult timp fără ocupaţie, acesta preluând la 1 octombrie una din grupele de juniori ale celebrei PSV Eindhoven, formaţie pntru care a evoluat cinci sezoane, între anii 1996-2001. "De o lună lucrez la grupa de copii de 14 ani. Nu sunt antrenor principal, deoarece aici este cu totul alt sistem şi mai întâi trebuie să efectuezi o stagiatură, chiar dacă ai mai antrenat înainte. Oricum, sunt foarte mulţumit de ceea ce fac. Este cu totul altceva decât în România. Echipa merge bine, este pe primul loc la competiţia ei de vârstă, dar cel mai mult mă impresionează cum se lucrează aici", a spus Stângă. Fostul oficial al "alb-albaştrilor" spune că ce a văzut la Einhoven la acest nivel seamănă întrucâtva cu centrele olimpice de pregătire centralizată din România de dinaintea lui decembrie '89: "Ca organizare este identic cu ceea ce era la noi pe vremuri, când existau Centrul Olimpic şi Luceafărul. Au un ciclu săptămânal foarte bine pus la punct, totul este programat şi nu lăsat la voia întâmplării, iar jucătorii de la o anumită grupă sunt toţi la aceeaşi şcoală şi în aceeaşi clasă, unde sunt duşi cu acelaşi autobuz. Cred că aici am pierdut noi pasul cu ceilalţi. Dacă în România ar fi acelaşi sistem cu cel din Olanda, cred că am fi aproape la acelaşi nivel. Talente avem şi acum, dar nu ştim să le creştem şi se pierd pe drum de la vârste fragede". Pentru a se putea înţelege cu tinerii săi elevi, Ovidiu Stângă s-a reapucat de învăţat limba olandeză. "A trecut ceva vreme de când n-am vorbit, iar olandeza e o limbă foarte grea, fără practică se pierde imediat. Bine, din fericire nu e nevoie să pornesc chiar de la zero, dar am luat deja nişte meditaţii, iar acum aştept să mă duc la şcoală să fac cursuri intensive de olandeză", a mai zis fostul internaţional.

"Spion" în Est

În afara slujbei de la centrul de copii şi juniori al lui PSV, Ovidiu Stângă este şi scouter pentru Europa de Est al clubului din Eindhoven. "Nu este o titulatură oficială, dar atunci când este nevoie să se afle ceva despre fotbalişti din Est se apelează la mine. Cei de aici ştiu că sunt cunoscător în fotbalul din România şi mereu mă întreabă câte ceva despre un jucător sau altul. În acelaşi timp, şi eu încerc să propun nişte nume de tineri fotbalişti români despre care cred că ar putea evolua la acest nivel", a spus Stângă.

Şedinţă săptămânală
Pentru o idee mai exactă asupra importanţei pe care olandezii o acordă sectorului juvenil, e suficient de spus doar că antrenorul de la echipa de seniori se întâlneşte obligatoriu o dată pe săptămână cu restul tehnicienilor din club, indiferent de nivelul la care aceştia activează. "Deşi eram familiarizat cu modul de lucru din Olanda de pe vremea când am jucat aici, tot sunt lucruri care mă uimesc în fiecare zi. O dată pe săptămână, se face o întâlnire cu toţi antrenorii de la centrul de juniori, echipa a doua şi prima formaţie. Se discută deschis, fiecare spune ce probleme a avut, cum s-a descurcat şi toţi ceilalţi îl ajută cu sfaturi şi cu păreri", a mai zis Ovidiu Stângă.

×
Subiecte în articol: sport