x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Sport TENIS / Pentru conformitate, Ţiriac şi Năstase

TENIS / Pentru conformitate, Ţiriac şi Năstase

13 Dec 2008   •   00:00
TENIS / Pentru conformitate, Ţiriac şi Năstase

Cele două glorii ale tenisului românesc cer să se cerceteze cum s-a ajuns joi la scenele de violenţă de la Poiana Braşov, când s-au amânat alegerile pentru preşedinţia federaţiei.



"Cercetaţi cazul şi luaţi măsuri"

Evenimentele petrecute joi la Poiana Braşov, cu prilejul alegerilor pentru preşedinţia FR Tenis şi care au provocat scene penibile, ce au dus la amânare, nu i-au lăsat indiferenţi pe cei doi foşti mari tenismani ai României, Ilie Năstase şi Ion Ţiriac.

Cei doi au discutat la telefon, în codiţiile în care Năstase e plecat din ţară, şi au căzut de comun acord să dea publicităţii următoarea scrisoare, pe care o publicăm mai jos.

"Când plecam amândoi, plecam cu o sacoşă întreagă cu conserve, aproape 25-30 de kilograme, să ne ajungă trei săptămâni – o lună, la turnee. E adevărat altă eră, şi sperăm să nu ne întoarcem la acele vremuri. Dar, am supravieţuit, am ajuns cineva, şi acum  iată-ne aici. A fost o perioadă când a fi selecţionat pentru România era o onoare. La Cupa Davis, când federaţia nu avea bani, cu cei 10 dolari în plus pe care-i câştigam, plăteam noi unele datorii. Preşedintele federaţiei era numit, în cele mai multe situaţii, dar era o personalitate. Tenisul românesc nu a început cu Ţiriac sau cu Năstase, şi nu se va termina cu ei. Prin anii ’20 am avut un câştigător la Monte Carlo, finalist la Paris, şi din numele căruia mai ţinem minte doar prenumele, Mişu. Fără falsă modestie, însă, noi am făcut diferenţă. Ilie Năstase a fost cel care a schimbat faţa mondială a tenisului, făcând ca toate arenele să se umple. Tot globul îşi aminteşte de acest lucru. În era nouă, după 1990, a apărut Pavel, care a fost în primii 20, şi care, cu o dedicaţie demnă de admiraţie, s-a achitat faţă de naţiunea română, prin participările la meciurile de Cupa Davis. Azi este domnul Hănescu, care sperăm să ajungă şi el în primii 20. El este liderul normal succesiv al echipei. Performanţa şi miracolul echipei de Cupa Davis în ultimii 20 de ani e de apreciat şi dacă la alte sporturi de echipă, precum fotbal, handbal, rugby, baschet sau volei ne chinuim să ne calificăm în primul eşalon mondial. La tenis, şi în 2009 suntem în primele 16 echipe ale lumii. E datoria tuturor să încercăm să asigurăm continuarea acestor performanţe.

Când crezi că trăieşti într-o ţară democratică, să auzi că alegerile au fost întrerupte de bodyguarzi, de scene violente, de forţări ca lumea să nu intre în sală, este ceva de neînchipuit. Noi nu putem să admitem aşa ceva. Până şi noi ne-am săturat să fim mereu nominalizaţi în tenis. Trebuie găsită o generaţie mai tânără să ia frâiele în mână.

Ne-am străduit ca tenisul să facă faţă, să fie un sport demn şi să nu se amestece în bălăcăreala care există în alte sporturi din România. Au fost încercări şi în tenis ca anumiţi foşti "jucători", mult mai aproape de proxenetism, de gangsterism sau de corupţie să-şi pună amprenta pe sportul fost alb. Din fericire, încă n-au reuşit acest lucru şi încercăm să-i împiedicăm şi pe viitor. Dacă unul dintre candidaţi, Hărădău, Segărceanu sau Ruxandra Dragomir, se face vinovat de fenomenul alegeri Poiana Braşov, este nu numai datoria noastră, dar a tuturor celor implicaţi în tenis, să-i îndepărtăm.

Pentru mai mult de o decadă, Ilie Năstase a fost preşedinte al Federaţiei de Tenis, umblând cu căciula în mână, cu succes, la toţi cei care au putut să sprijine acest sport. Pe de altă parte, Ion Ţiriac, cu toate celelalte joburi, am adus pe lângă Open Romania şi challenger-ul de la Braşov, alte 34 de turnee oficiale care să asigure viitorul tenisului românesc (oare câte ţări din Europa de sud-est organizează atâtea turnee?). Nu vrem medalii, nici diplome, vrem doar să-i atenţionăm pe cei care funcţionează în sindromul Poiana Braşov că n-o să-i lăsăm să pună mâna pe tenis. ANS, COSR, toate organismele implicate în această activitate trebuie imediat să cerceteze cazul şi să ia măsuri. Atât ANS, cu Octavian Belu în frunte, şi care sperăm să rămână în fruntea sportului, deşi nu e implicat politic, cât şi Octavian Morariu, care în fruntea COSR a demonstrat fiabilitatea lui ca preşedinte, trebuie să ia o decizie drastică, pentru a nu se mai întâmpla aşa ceva în sportul românesc. Ne-am săturat de fumigene, de suporteri cu lanţuri, lupte de culise, pentru şefia unui sport sau altul. Într-o adevărată democraţie poate să candideze oricine, iar numai majoritatea decide alesul.

Pentru conformitate, Maestru al Sportului, fost preşedinte al COR, Ion Ţiriac Maestru al Sportului, fost preşedinte al FR Tenis, Ilie Năstase

×
Subiecte în articol: sport nastase tenis