x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie 7 semne ale unui copil supradotat. Cum să-ți dai seama că ai un copil foarte talentat

7 semne ale unui copil supradotat. Cum să-ți dai seama că ai un copil foarte talentat

de Anastasia Paul    |    06 Mar 2024   •   16:45
7 semne ale unui copil supradotat. Cum să-ți dai seama că ai un copil foarte talentat
Sursa foto: Hepta

Fiecare copil este unic, cu propriile sale talente, interese și potențial. Dar cum poți să-ți dai seama dacă copilul tău este supradotat?

S-ar putea să-ți vezi copilul în timp ce rezolvă fără efort probleme care îi încurcă pe semenii lor sau îl vezi că urmărește cu pasiune un subiect cu mult peste nivelul său de vârstă și te întrebi: este copilul meu talentat?

Cum poți face distincția între un copil inteligent și curios, și unul care este cu adevărat foarte talentat?

Iată 7 semne ale unui copil foarte talentat:

1) Curiozitate de neoprit
Unul dintre cele mai comune semne ale unui copil foarte dotat este o curiozitate nesățioasă. Nu este vorba doar de a pune o mulțime de întrebări.

Un copil foarte deștept nu va dori doar să știe „ce” sau „cum”. Va aprofunda în „de ce”.

Va trage de firele cunoașterii, dezvăluind un singur răspuns doar pentru a găsi încă o duzină de întrebări care așteaptă să fie explorate.

Acest lucru nu se limitează nici la disciplinele academice. Ar putea fi fascinat de orice, de la ciclul de viață al unui fluture până la misterele găurilor negre.

Curiozitatea sa intensă este ca o foame care nu pare să fie niciodată pe deplin satisfăcută, indiferent cât de mult ar învăța.

2) Sensibilitate extremă
Ai putea crede că a fi foarte talentat are legătură doar cu priceperea intelectuală, dar există un alt semn, poate surprinzător: sensibilitatea ridicată.

Copiii supradotați manifestă adesea o intensitate emoțională și o sensibilitate care depășește anii lor.

Ei nu sunt doar în ton cu propriile sentimente; sunt, de asemenea, foarte conștienți de sentimentele celor din jur.

Această sensibilitate crescută poate fi uneori confundată cu suprareactivitate.

Cu toate acestea, nu este vorba despre a fi excesiv de dramatic sau de a căuta atenție. În schimb, este un indicator al capacității profunde de empatie și înțelegere.

3) Abilități lingvistice timpurii și avansate
De la prima bâlbâială de bebeluș s-ar putea să fi observat că acesta înțelege limbajul mai repede decât colegii lor.

Înțelegerea timpurie și avansată a limbajului este adesea un indicator puternic al unui copil foarte dotat.

Dar nu este vorba doar de a vorbi devreme.

Copiii foarte supradotați demonstrează adesea o capacitate de a înțelege și de a folosi structuri complexe ale limbajului și un vocabular larg care depășește cu mult anii lor.

Pot folosi cuvinte și expresii avansate pentru vârsta lor, pot construi propoziții complexe sau pot exprima gânduri și idei sofisticate.

Pot chiar să înceapă să citească independent la o vârstă neobișnuit de fragedă.

4) Memorie excepțională
Abilitățile de memorie sunt adesea luate de la sine înțeles dar joacă un rol fundamental în învățare și dezvoltarea cognitivă.

Copiii foarte supradotați posedă adesea o memorie excepțională care le permite să absoarbă și să-și amintească informații cu o ușurință.

S-ar putea să observi că  își amintește detalii complicate ale unei povești pe care i-ai citit-o cu luni în urmă sau își amintește anumite evenimente de când era mult mai mic.

De fapt, știai că memoria este una dintre componentele cheie ale testelor de inteligență?

Acest lucru se datorează capacitatății de a stoca și de a prelua informații, elemente cruciale pentru rezolvarea problemelor și gândirea creativă.

Așadar, dacă copilul tău are talent în a-și aminti totul, de la fapte și cifre la zile de naștere și aniversari, ar putea fi mai mult decât o amintire.

5) Preferința pentru persoanele mai mari

În timp ce majorității copiilor le place să se joace cu copiii de vârsta lor, cei supradotați gravitează adesea spre copiii mai mari sau chiar către adulți.

Acest lucru nu se datorează faptului că încearcă să scape de semenii lor, ci mai degrabă pentru că vreaegali intelectuali.

Ei tânjesc la conversații stimulatoare, jocuri complexe și provocări intelectuale de care copiii de vârsta lor ar putea să nu fie interesați sau de care nu sunt capabili.

Acest lucru îi poate face uneori să se simtă izolați sau neînțeleși în rândul grupului lor de vârstă.

Nu înseamnă că nu prețuiesc prieteniile cu cei de vârsta lor dar ar putea găsi mai multe satisfacții în relațiile cu cei care le pot egala curiozitatea intelectuală și maturitatea emoțională.

6) Energie aparent nesfârșită
Ai putea presupune că copiii foarte dotați ar fi tăcuți, introspectivi și calmi, dar nu este întotdeauna cazul. Mulți copii supradotați sunt plini de energie, atât fizic, cât și mental.

Mințile lor sunt în continuă mișcare, mereu gândind, mereu punând la îndoială, mereu imaginând.

Această energie intelectuală se traduce adesea în energie fizică, determinându-i să fie în permanentă mișcare, să-și exploreze mediul și să caute noi experiențe. ȘI poate fi uneori interpretată greșit ca hiperactivitate sau neliniște.

Cu toate acestea, este important să înțelegi că este adesea doar manifestarea exterioară a curiozității și creativității lor intelectuale intense.

Deci, dacă copilul tău pare o mașină în mișcare perpetuă, nu-ți face griji. Ar putea fi doar mintea sa talentată care se exprimă prin corpul energetic.

7) Pasiune pentru rezolvarea problemelor
Copilul tău pare să prospere în provocări? Reușește să rezolve puzzle-uri complexe, să-și dea seama cum funcționează lucrurile sau să găsească soluții la probleme care îi lasă nedumeriți pe alții?

Această pasiune pentru rezolvarea problemelor este adesea un semn clar al unui copil foarte dotat.

Copiii foarte supradotați nu rezolvă probleme doar pentru că trebuie.

O fac pentru că le place. Ei se bucură de antrenamentul mental, de fiorul provocării și de satisfacția de a găsi o soluție.

Această pasiune se extinde dincolo de problemele academice tradiționale.

S-ar putea să fie fascinați să repare jucăriile rupte, să găsească cea mai rapidă rută spre casă sau chiar să rezolve neînțelegerile dintre prieteni.

Înțelegerea și susținerea copilului foarte dotat
Creșterea unui copil foarte dotat poate fi atât plină de satisfacții, cât și provocatoare.

Se poate simți ca un mers pe frânghie între a-i oferi stimularea intelectuală de care tânjește și a te asigura că nu pierde bucuriile unei copilării obișnuite.

Este important să ne amintim că a fi foarte talentat nu înseamnă automat că acesta va excela în toate sau va duce o viață extraordinar de reușită.

La fel ca toți copiii, au punctele lor tari și slăbiciuni, pasiunile și antipatiile lor.

Au nevoie de îndrumare, sprijin și multă dragoste, la fel ca orice alt copil.

Unii copii foarte dotați pot excela într-un anumit domeniu, cum ar fi matematica sau muzica, în timp ce alții pot fi în general avansați în multe domenii.

Este esențial să le încurajăm darurile fără a-i presa. Încurajează-le curiozitatea, hrănește-le interesele și oferă-le oportunități de a explora și de a învăța.

Dar, de asemenea, lasă-i să fie copii - să se joace, să facă greșeli, să viseze cu ochii deschiși și să descopere lumea în ritmul lor.

În cele din urmă, amintește-ți că un copil foarte dotat are încă nevoie de prieteni, distracție, relaxare și timp liber.

Echilibrul este cheia – un echilibru între stimularea intelectuală și îngrijirea emoțională, între așteptări mari și spațiu suficient pentru a crește, potrivit hackspirit.com.

 

×
Subiecte în articol: copil talent copil supradotat