x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie BACALAUREAT 2016 - Vezi modele de subiecte la Limba Română pentru profilele uman şi real

BACALAUREAT 2016 - Vezi modele de subiecte la Limba Română pentru profilele uman şi real

13 Iun 2016   •   14:22
BACALAUREAT 2016 - Vezi modele de subiecte la Limba Română pentru profilele uman şi real
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

BACALAUREAT 2016 - Aproximativ 137.000 de absolvenţi de liceu s-au înscris pentru susţinerea examenului naţional de Bacalaureat în sesiunea iunie-iulie 2016, care începe luni cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice remis AGERPRES, în vederea susţinerii examenului naţional de Bacalaureat din această sesiune s-au înscris 137.344 de absolvenţi de liceu. Dintre aceştia, 114.993 de candidaţi (71,23%) provin din promoţia curentă, iar 22.351 de candidaţi (28,77%) din seriile anterioare.

Prima sesiune a examenului naţional de Bacalaureat 2016 debutează luni cu proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română (proba A), arată sursa citată.

"Testarea se va desfăşura pe durata a trei zile, în perioada 13-15 iunie, iar în intervalul 15-17 iunie va avea loc evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă (proba B). Săptămâna viitoare, între 21 şi 24 iunie, se va desfăşura evaluarea competenţelor digitale (proba D). Probele orale se încheie cu evaluarea competenţelor lingvistice într-o limbă de circulaţie internaţională (proba C), programată între 27 iunie şi 1 iulie", mai precizează MENCŞ.

Subiectele pentru probele de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă sunt elaborate de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare şi cuprind texte literare şi nonliterare, funcţionale şi nonfuncţionale, cu un grad de complexitate care să permită tratarea lor integrală în maximum 10-15 minute. Rezultatul obţinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română, respectiv în limba maternă nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă corespunzător grilei aprobate la nivel naţional: experimentat, avansat şi mediu. Candidatul care la una din probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse se consideră că nu a susţinut proba, menţionează MENCŞ.

Probele scrise ale examenului naţional de Bacalaureat din această sesiune vor începe luni, 4 iulie, cu examenul la Limba şi literatura română (proba E)a).

MENCŞ reaminteşte faptul că pentru a fi declarat promovat, un absolvent de liceu trebuie să îndeplinească, cumulativ, condiţiile referitoare la susţinerea tuturor probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale, susţinerea tuturor probelor scrise şi nota 5 la fiecare dintre acestea, obţinerea mediei 6 cel puţin, la probele scrise.

Nu este permis accesul candidaţilor în sălile de examen cu manuale, dicţionare, notiţe, însemnări etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, şi nici cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare. Nerespectarea dispoziţiilor referitoare la introducerea de materiale interzise în sala de examen duce la eliminarea candidatului, indiferent dacă materialele interzise au fost folosite sau nu, arată sursa citată.

Potrivit datelor din Sistemul Informatic Integrat al Învăţământului din România (SIIIR), în anul şcolar 2015-2016 există înregistraţi 161.448 de elevi în anii terminali de liceu (clasele a XII-a zi şi a XIII-a), mai precizează sursa citată.AGERPRES

×