Elevii vor trece prin triaj epidemiologic înaintea cursurilor
Acolo unde este medic școlar, triajul epidemiologic îl va face medicul, iar unde este asistent medical, triajul îl va face respectivul asistent. Acolo unde nu sunt nici medici, nici asistente școlare, triajul revine în sarcina părinților și a dascălilor, potrivit Andreei Moldovan, secretar de stat.
Dr. Andreea Moldovan, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit, miercuri, într-o conferință de presă, despre faptul că odată cu începerea școlii, triajul epidemiologic este extrem de important.
„Triajul îl va face asistentul medical pentru că această măsură de triaj epidemiologic este recomandată și în prezent, a fost recomandată și înaintea pandemiei COVID în școli, dar ne bazăm în primul rând pe sprijinul părinților care nu trebuie să trimită un copil cu simptomatologie respiratorie sau digestivă la școală”, a spus dr. Andreea Moldovan.
Întrebată ce se va întâmpla acolo unde nu există medic școlar., dr. Moldovan a spus că „acolo unde există medic, va fi medic școlar, unde e asistentă, va fi asistentă școlară care va face triajul respectiv. Se adaptează triajul în funcție de personalul pe care îl au la dispoziție”.
Întrebată despre școlile de la sat, unde nu există nici asistent medical școlar, nici medic școlar, secretarul de stat a spus că acolo se va apela la părinți și la asistenții comunitari.
„Atunci (în aceste cazuri – n.r.) avem filtrul profesorilor, filtrul părinților, de asemenea avem filtrul asistenților comunitari care au pregătire medicală și care se pot implica inclusiv în activitatea de testare”, a mai spus Moldovan.
Ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu a întărit ceea ce a spus secretarul de stat, afirmând că acei copii care vor avea probleme medicale ar trebui să rămână acasă.
„Dacă aveți copilul cu orice fel de simtom, țineți-l acasă, nu îl trimiteți la școală. Poate să îi facă rău lui și poate să facă rău multor altora,nu doar copilor, ci și celor de acasă. E important. Dacă are orice fel de simptom, lăsați-l să stea acasă”, le-a recomandat Voiculescu părinților.
Revenirea la școală în format fizic ar urma să se facă începând cu data de 8 februarie.

Ştiri din .ro
Nicuşor Dan, despre cladirile cu risc seismic din Capitală: Nu avem un inventar
Un casier al Academiei Române ar fi furat 3,1 milioane de lei din bugetul instituției
Klaus Iohannis îi cere ministrului Justiției să explice cum s-a ajuns în situația în care dosarul „10 august” să fie clasat
Ministrul Dezvoltării: Guvernul își dorește să investească un miliard de lei în consolidarea clădirilor cu risc seismic
GRAFIC. Cinci județe se află în continuare în „zona roșie”. În București, incidența este în creștere
Raed Arafat anunță construirea a trei noi baze pentru intervenție montană
COVID-19, 4 martie: 4.271 de cazuri noi și aproape 100 de decese, în ultimele 24 de ore
Bode: Urme pe corpul uneia dintre victimele de la Onești, de la „muniție neletală”
AUR acuză coaliția de guvernare că vrea să impună vaccinarea obligatorie
