x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru: Bacalaureatul ar trebui să fie diferenţiat

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru: Bacalaureatul ar trebui să fie diferenţiat

14 Sep 2016   •   23:15
Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru: Bacalaureatul ar trebui să fie diferenţiat

Ministrul Educaţiei, Mircea Dumitru, a declarat miercuri seara că examenul de bacalaureat ar trebui să fie unul diferenţiat şi a precizat că, în lunile următoare, va fi realizat un pachet legislativ privind învăţământul dual.

"Lucrăm de foarte mult timp la ideea aceasta de a lărgi puţin orizontul filierelor şcolare pe care le avem. Oamenii insistă foarte mult asupra filierei teoretice care, în mod inevitabil, te duce la sfârşitul clasei a XII-a în faţa examenului de bacalaureat. Avem zeci de mii de elevi care nu reuşesc să termine cu diploma de bacalaureat şi, în acelaşi timp, nu au nicio meserie formată. Acesta este un eşec al şcolii, nu al elevilor. Din păcate, elevii sunt cei care suferă acest eşec al sistemului. (...) Nu este nimic ruşinos în faptul că poţi să fii un foarte bun electrician, un foarte bun tehnician, un foarte bun chimist de laborator, un foarte bun zidar. Există elite şi la acest nivel. Bacalaureatul ar trebuie să fie diferenţiat. (...) Într-o astfel de aranjare naturală, normală a lucrurilor, nu am mai avea cu siguranţă acest eşec atât de greu de suportat. La 18 ani termini liceul, nu ai nici diplomă de bacalaureat, nu ai nici meserie. Ce faci mai departe?", a spus demnitarul, la Realitatea Tv.

Ministrul a precizat că, împreună cu mai multe ministere, Ministerul Muncii, Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Economiei, se lucrează la realizare unui pachet legislativ care să definească foarte clar ce înseamnă învăţământul dual, ce avantaje prezintă acesta pentru angajatori şi care este finalitatea pentru elevi.

"Insistăm foarte mult în lunile următoare şi vom avea până la sfârşitul acestui semestru, cu siguranţă până la sfârşitul mandatului meu, un pachete legislativ care este acum gândit în coordonare cu alte ministere importante, de pildă cu Ministerul Muncii, cu Ministerul Fondurilor Europene, cu Ministerul Economiei. Să avem un pachet legislativ care să definească foarte clar (...) ce înseamnă acest învăţământ dual, care sunt avantajele pe care le vor avea angajatorii, care sunt mizele şi care este finalitatea învăţământului pentru elevi", a afirmat Dumitru.

Sursa: AGERPRES

×
Subiecte în articol: mircea dumitru bacalaureat examene educatie