x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Sorin Cîmpeanu aduce democrația în școli, pe sistemul universităților

Sorin Cîmpeanu aduce democrația în școli, pe sistemul universităților

de Diana Scarlat    |    07 Ian 2021   •   09:42
Sorin Cîmpeanu aduce democrația în școli, pe sistemul universităților

În ultimii ani au fost foarte multe scandaluri legate de ocuparea posturilor de director de școală generală sau de liceu. Procedurile s-au tot modificat, în încercarea de a se înlătura abuzurile, însă nu s-a reușit decât o agravare a problemelor. Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, a lansat o idee nouă, pe care ar putea-o aplica, prin Ordin de Ministru, în foarte scurt timp: votul democratic, exercitat doar de profesorii titulari, cu normă întreagă.

Cele mai multe mandate ale directorilor de școli au expirat, iar numirea acestora este la mâna consiliilor de administrație ale instituțiilor de învățământ și a inspectorilor generali din fiecare județ. Pentru a înlătura scandalurile din sistem, Sorin Cîmpeanu vrea să schimbe procedura de ocupare a posturilor de director de școală generală și liceu, prin acordarea dreptului de vot profesorilor titulari de catedră, care lucrează cu normă întreagă în fiecare instituție de învățământ. Același sistem, bazat pe vot, funcționează foarte bine în universități. Ministrul intenționează să reorganizeze și procedura de ocupare a funcțiilor de inspector general, după ce și în cazul acestora au fost numeroase scandaluri, în ultimii ani.

Liderii sindicatelor susțin ideea

„Voi lupta cât pot de eficient, ca alegerea unui director de școală să se facă pe baza deciziei votului profesorilor titulari din școala respectivă, care au normă întreagă. Cei care au normă fragmentată nu știu în care școală să voteze, e mai complicat. Dar, cu siguranță, cei care au normă în școală au un ascendent și au o influență unii asupra altora și cu siguranță vor ști cum să aleagă un manager. Ăsta este sistemul cel mai corect prin care un profesor într-o școală își alege liderul. Cred că numărul greșelilor va fi mult mai mic dacă vom reuși să impunem, politic desigur, acest sistem”, a explicat ministrul Cîmpeanu.

Reprezentanții sindicatelor profesorilor din învățământul preuniversitar sunt de acord cu propunerea. Atât Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”, cât și Simion Hăncescu, președintele FSLI, spun că este nevoie de o astfel de schimbare. „Conform legii, directorii sunt numiți prin decizia inspectorului școlar general. Concursurile au fost acum patru ani, dar pentru cei mai mulți s-a încheiat mandatul. Nici nu se mai poate organiza concurs, în pandemie. Această propunere a domnului ministru trebuie analizată, dar oricum ar fi un filtru bun pentru a nu accede în funcții de conducere politruci incompetenți”, a declarat Simion Hăncescu, pentru Jurnalul.

 

„Abia aștept să organizez într-adevăr profesionist și apolitic aceste concursuri pentru inspectorii generali, pentru a ajunge mai apoi la numirea directorilor, care nu trebuie să se facă așa cum se face acum, de azi pe mâine, din pixul unui inspector general.

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educației

×