x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Educatie Universitatea Politehnica Bucureşti  devine partener al EUROCONTROL

Universitatea Politehnica Bucureşti  devine partener al EUROCONTROL

16 Oct 2017   •   16:17
Universitatea Politehnica Bucureşti  devine partener al EUROCONTROL

Începând de astăzi, Universitatea Politehnica din Bucureşti, prin Facultatea de Inginerie Aerospațială, a devenit unul dintre partenerii strategici ai uneia dintre cele mai mari organizaţii mondiale din domeniul Managementului Traficului Aerian, EUROCONTROL. Prin acordul de colaborare semnat astăzi de către cei doi parteneri, se exprimă interesul comun al părților de a asigura instruirea de profesioniști la un înalt nivel pentru a susține dezvoltarea industriei europene de transport aerian și în particular a sectorului de management al traficului aerian.

Prin acest parteneriat, Universitatea Politehnica din Bucureşti şi EUROCONTROL îşi doresc colaborarea în cercetare și dezvoltare în sectorul transportului aerian, în interesul siguranței și al eficienței sectorului aviației civile. Se caută soluții pentru îmbunătățirea calității resurselor umane în ingineria aerospațială prin motivarea inginerilor, cât și a studenților și a viitorilor studenți în acest domeniu, prin concentrarea în mod special pe latura practică a Managementului Traficului Aerian (ATM), precum și creșterea vizibilitatea activităților EUROCONTROL de Cercetare & Dezvoltare, susținând în același timp aceste activități cu cunoașterea academică, țintind către încurajarea inovării în domeniul ATM.

Acces la resursele de vârf, pe plan mondial

Cei doi parteneri vor derula activități de colaborare care pot include schimbul de date pentru proiecte de interes comun, explorarea de oportunități pentru studenții UPB-FIA de a participa în cadrul Programului de Instruire Practică al Agenției EUROCONTROL în acord cu Regulile Programului de Instruire Practică al Agenției EUROCONTROL și procedura de selecție aferentă sau obținerea accesului studenților și/sau al personalului didactic al UPB-FIA la instrumentele EUROCONTROL pentru a utiliza aceste instrumente în cadrul proiectelor de interes comun pentru Părți și/sau să identifice oportunități pentru îmbunătățirea unor astfel de instrumente.

Învățământul ingineresc din România primește o nouă recunoaștere pe plan internațional prin semnarea acestui acord istoric între EUROCONTROL, una dintre cele mai respectate organizații din aviația mondială și Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Inginerie Aerospațială. Acordul deschide studenților, absolvenților și cadrelor didactice accesul la resursele de vârf pe plan mondial ale acestei organizații formată din 1900 de experți în managementul traficului aerian din cele 43 de state componente” a declarat decanul Facultăţii de Inginerie Aerospațială, conf.dr. Octavian Thor Pleter. Acesta a adăugat că “ prin acest parteneriat se asigură un front de lucru comun pentru proiecte de cercetare-dezvoltare cu scopul îmbunătățirii siguranței și a eficienței în sectorul aviației civile. În plus, prin acest acord urmărim creșterea calitativă a procesului didactic în învățământul superior de aviație, o mai bună motivare a studenților și a profesorilor și o mai mare aderență la problemele concrete ale aviației practice”. 

Strategii de colaborare

De asemenea, parteneriatul îşi propune identificarea de subiecte de interes pentru EUROCONTROL ca teme pentru studenții din anul IV licență și anul II masterat ai UPB-FIA, în vederea proiectelor de diplomă și a disertațiilor, cu îndrumare în co-tutelă împreună cu personalul EUROCONTROL;
identificarea de subiecte de cercetare de interes pentru EUROCONTROL în vederea dezvoltării lor de către personalul academic UPB-FIA, cu implicarea directă a studenților UPB-FIA;punerea la dispoziția EUROCONTROL a rezultatelor proiectelor de cercetare dezvoltate de studenții și de personalul academic al UPB-FIA care se bazează pe datele și/sau instrumentele EUROCONTROL;considerarea opiniei de expert a EUROCONTROL în discuțiile despre schimbări ale curriculei și ale syllabus-ului pentru ingineriea aerospațială la UPB-FIA; identificarea de oportunități de finanțare pentru părți ca un consorțiu, incluzând fonduri europene, programe de cercetare, programe de infrastructură și programe de pregătire a personalului;încurajarea participării studenților UPB-FIA în vizite de studii la EUROCONTROL și în conferințele organizate de EUROCONTROL (ICRAT, SIDs, ATM Seminar) și evenimente, în mod special pentru a disemina rezultatele lor în utilizarea datelor și a instrumentelor EUROCONTROL.

Recunoaştere internaţională a inginerilor UPB

Reamintim că Facultatea de Inginerie Aerospațială are un corp de ALUMNI important la EUROCONTROL. Cu sprijinul lor și al ROMATSA, în anul 2009 Departamentul de Științe Aerospațiale ”Elie Carafoli” a înființat un program de studii cu predare în limba engleză, Air Navigation, aliniat cu strategia ICAO pentru următoarea generație de profesioniști în aviație ICAO-NGAP și special adaptat nevoilor de ingineri în viitoare sisteme computerizate de management al traficului aerian. EUROCONTROL prin centrul de la Maastricht se găsește în avangarda cercetării, dezvoltării și implementării noilor tehnologii. La Maastricht Upper Aerea Control (MUAC), pentru dirijarea a aproximativ 1,5 milioane de zboruri pe an, lucrează 280 de controlori de trafic împreună cu 156 de ingineri, ceea ce ilustrează creșterea importanței inginerilor în viitoarele sisteme de control al traficului aerian. Inginerii români, pregătiți la Universitatea Politehnica din București, Facultatea de Inginerie Aerospațială își aduc contribuția în acest domeniu de avangardă.Chiar și studenții noștri în practică la EUROCONTROL au realizări deosebite. Ca exemplu, în 2017, studentul bursier de merit din anul III Navigație Aeriană George Cristian Simion a făcut practica de 3 luni la MUAC, realizând o aplicație de management al traficului aerian pentru care a primit aprecieri entuziaste din partea specialiștilor de acolo. Ing. Peter HENDRICKX, Director ATS ENGINEERING / ATM Systems a transmis felicitări UPB-FIA, menționând că ”ne vom aminti multă vreme de Cris Simion, pentru că estimez că instrumentul creat de el va fi folosit de experții noștri multă vreme de-acum încolo… Din punctul nostru de vedere, el și-a absolvit practica “Cum Laude”. Mulțumim încă odată pentru faptul că ne furnizați excelenții dvs,. studenți

Dintre studenții UPB care au mai făcut practică la Maastricht în anii anteriori, menționăm pe ing. Georgiana Ursachi, MAEng (ROMATSA), ing. drd. Barna Istvan Jakab, MAEng (Premium Aerotech), ing. Andrei Mihai Dobre MAEng, (Blue Air), ing. Bogdan Burtescu, MAEng (JLG), ing. Monica Popa (contractor la EUROCONTROL MUAC), ing. Bogdan Danciu (șef de promoție UPB-FIA 2017, masterand ETH Zürich), ing. Radu Alexa. Toți au contribuit la această impresie deosebită pe care școala românească de inginerie aerospațială a lăsat-o la EUROCONTROL și care are astăzi ca rezultat semnarea acestui acord istoric. Este o recunoaștere internațională a performanței UPB, dată de una dintre cele mai respectate organizații din aviația mondială.

 

EUROCONTROL este o organizație interguvernamentală formată din 41 de state membre și 2 state asociate, unde lucrează 1900 de specialiști în domeniul Managementului Traficului Aerian. Sediul central este la Bruxelles, în Belgia. Din EUROCONTROL mai fac parte Centrul de Control de Trafic pentru Zona Superioară Maastricht (Olanda), Centrul Experimental de la Bretigny (Franța) și Institutul de Servicii de Navigație Aeriană din Luxemburg.

×