În vreme ce autorităţile de la Kiev au prezentat decizia Curţii Internaţionale de Justiţie drept o victorie a Ucrainei asupra României, presa ucraineană denunţă “capitularea” de la Haga, iar Opoziţia cere capul preşedintelui Viktor Iuşcenko.
“Ţara noastră urmărea să obţină întregul platou din jurul Insulei Şerpilor. Curtea a decis să ne revină doar cele 12 mile marine care o înconjoară, iar o parte importantă din platoul Mării Negre, bogată în petrol şi gaz, a trecut la România”, scriu, cu regret, jurnaliştii de la publicaţia economică Delo, la o zi după anunţarea deciziei în procesul intentat Ucrainei de România în speţa delimitării platoului continental şi a zonei economice exclusive din Marea Neagră. “Ucraina a piedut 79,34% din zona de dispută” formulează, mai ferm, ediţia ucraineană a ziarului rus Kommersant, preluată de AFP, în vreme ce publicaţia de opoziţie Segodnia taie-n carne vie şi denunţă “capitularea” Kievului, acuzând autorităţile că n-au luptat cum se cuvine pentru apărarea interesului naţional.Şi presa rusă examinează cu un ochi critic deznodământul de la Haga. “Meciul din Insula Şerpilor, la final: 1-0 pentru România. Ucraina a pierdut bătălia pe frontul de vest”, scrie Pravda. Ziarul rus lansează şi o teorie – Curtea de la Haga ar fi dat câştig de cauză României pentru a scăpa Europa de “veşnic ameninţătoarea ceartă pe tema gazelor dintre Rusia şi Ucraina, care lasă Occidentul fără flacără la aragaz tocmai când se instalează iarna”. În paginile publicaţiei, politologul ucrainean Vladimir Skaciko avertizează că, după decizia de marţi, Ucraina ar putea pierde şi alte dispute teritoriale, inclusiv cu Rusia, făcând trimitere la zona Sevastopol.
Un alt analist ucrainean, Dmitri Zaborin, citat de agenţia rusă de ştiri Novii Reghion, susţine teza achitării, de preşedintele ucrainean Viktor Iuşcenko, a datoriei faţă de România pentru sprijinul acordat Kievului de Bucureşti în vederea integrării în NATO. Zaborin mai spune că după decizia de la Haga vor urma noi revendicări teritoriale din partea României.
“TRĂDĂTORUL” IUŞCENKO
Opoziţia ucraineană tună şi fulgeră. Se vorbeşte despre trădare
la cel mai înalt nivel şi se cere demiterea ministrului de Externe. Partidul
comuniştilor n-a pierdut vremea şi a solicitat Procuraturii deschiderea unei acţiuni
penale îndreptate împotriva preşedintelui Viktor Iuşcenko, pentru “trădarea de
patrie în legătură cu pierderea de facto de Ucraina a unei părţi considerabile
a teritoriului economic strategic şi a platoului continental în zona Insulei Şerpilor”.
Un deputat din partea Partidului Regiunilor, Vadim Kolesnicenko, este de părere
că “orice măsură de pedeapsă va fi prea mică, în comparaţie cu prejudiciul adus
ţării şi viitorului poporului ucrainean”.
“Ucraina se comportă ca un băieţel obraznic, care îi trage şuturi
unui adult şi îşi primeşte imediat pedeapsa, şi nu una blândă.”
Vladimir Skaciko, politolog ucrainean