x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 101 foşti securişti, jurnalişti de marcă în Bulgaria

101 foşti securişti, jurnalişti de marcă în Bulgaria

04 Aug 2009   •   00:00

101 foşti securişti lucrează în agenţiile de presă, televiziunile şi de radiourile private din Bulgaria, informează Standart. Comisia pentru studierea dosarelor de la fosta Dărjavna sigurnost (Securitate de stat) a publicat luni lista colaboratorilor serviciilor secrete comuniste care în prezent lucrează în posturile de televiziune şi radio private.



Au fost verificaţi 2366 de proprietari, redactori-şefi sau jurnalişti cunoscuţi din mediile private, iar pentru 101 dintre ei au fost găsite dovezi că au colaborat cu serviciile comuniste. Printre aceştia se numără Krasimir Uzunov, proprietar al agenţiei de presă Focus-news, Radosvet Radev, proprietar al postului de radio Darik, şi popularul jurnalist de origine română, Vladimir Bereanu. În următoarele luni urmează ca echivalentul bulgar a CNSAS să facă publice numele colaboratorilor foştilor servicii în rândul ziariştilor de la presa scrisă.

"Colaborarea mea cu Dărjavna sigurnost este strict legată de România", a declarat pentru agenţia AGERPRES Vladimir Bereanu, ziarist bulgar de origine română, fost corespondent al radio BBC România în Bulgaria şi jurnalist la postul de televiziune naţional bulgar (BNT). El a povestit că a intrat în legătură cu serviciile secrete bulgare la rugămintea unui grup de disidenţi români, din care făceau parte persoane ca Silviu Brucan, Ion Iliescu şi alţii, şi care credeau că regimul lui Nicolae Ceauşescu ar putea să cadă doar dacă ar fi discreditat în ochii celorlalte state socialiste. Din această cauză, în anul 1984, Bereanu afirmă că a început să scrie rapoarte pentru serviciile secrete bulgare pentru ca autorităţile de la Sofia să aibă informaţii corecte despre natura regimului ceauşist.

Bereanu mai spune că informaţiile pe care le includea în rapoarte i-au fost oferite de delegaţiile oficiale române care veneau în Bulgaria, deoarece la acea vreme el lucra ca interpret şi traducător pentru înalţi oficiali români aflaţi în vizită în ţara vecină. "Eu ştiam despre Revoluţia Română cu o zi înaintea izbucnirii ei, fiind informat de aceşti disidenţi români. Sarcina mea era ca revoluţia să fie transmisă la televiziunea bulgară. Şi într-adevăr, televiziunea bulgară a transmis revoluţia (română) 24 de ore din 24", a mai declarat Bereanu.

Proprietarul agenţiei de presă Focus-news, Krasimir Uzunov, al cărui nume apare pe lista foştilor colaboratori ai securităţii, a declarat că a lucrat pentru departamentul de contrainformaţii militare ceea ce era normal, de vreme ce a terminat studii militare. Iar Radosvet Radev a afirmat că i s-a cerut să colaboreze cu serviciile, dar el a refuzat. Radev este de părere că refuzul său a fost un motiv suficient să fie menţionat în registrele fostelor servicii.

×
Subiecte în articol: externe