x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 20 de ani de reunificare

20 de ani de reunificare

de Sînziana Stancu    |    04 Oct 2010   •   00:00

Sărbătoarea naţională, stabilită la data de 3 octombrie, numită şi Ziua Unificării, şi-a desfăşurat anul acesta ceremonia oficială în prezenţa preşedintelui Germaniei, Christian Wulff, şi a cancelarului Angela Merkel la Bremen, în nord-vestul ţării. Potrivit unui algoritm stabilit după Reunificare, această sărbătoare este găzduită, pe rând, de câte un land, din cele 16, câte are Germania.

Unificarea fostei RFG, capitalistă, cu fosta RDG, comunistă, două entităţi create prin împărţirea Europei de Marile Puteri şi separate prin Cortina de Fier, imediat după înfrângerea Germaniei naziste, a avut loc la 11 luni de la prăbuşirea Zidului Berlinului. Fosta RDG, cu o economie paralizată, s-a prăbuşit după câteva luni de manifestaţii paşnice, în timp ce puterile aliate, între care fosta Uniune Sovietică, condusă atunci de reformatorul Mihail Gaorbaciov, cădeau de acord asupra acceptării reunificării celor două Germanii, un pas decisiv către unificarea europeană, comentează AFP. Cancelarul Helmut Kohl este considerat "artizanul" Reunificării Germaniei. Începând din 1982 şi până la Reunificare, el a fost cancelarul Germaniei de Vest, iar după Reunificare şi până în 1998, cancelarul germaniei unificate.

Actualul cancelar german, Angela Merkel, provine din fosta RDG.
Într-un interviu acordat ieri presei, cu ocazia sărbătoririi Zilei Unificării, ea şi-a depănat amintirile despre cum s-a schimbat viaţa ei după căderea Zidului Berlinului. "În RDG, aveam mereu sentimentul că nu pot merge până la capăt cu ceea ce eram capabilă să fac", a adăugat prima femeie-cancelar a Germaniei, ajunsă acum la vârsta de 56 de ani, cotidianului Bild.

Un sondaj difuzat vineri de postul de televiziune ZDF arăta că 84% din germani aprobă unificarea ţării, în timp ce 14 procente regretă că aceasta a avut loc. Berlinul a primit zeci de mii de vizitatori. Marele bulevard central Unter der Linden a fost luat cu asalt de autocare venite din toate părţile ţării, iar maşini marca Trabant, din fosta RDG, ofereau vizite pentru turişti. De asemenea, presa a publicat numeroase fotografii din acea vreme, dar şi întrebări-concurs despre istoria recentă a Germaniei, în timp ce posturile de televiziune şi-au multiplicat programele de divertisment, între care un mare concert cu celebrităţi din lumea rock.

×
Subiecte în articol: externe