x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 2018 ar putea fi anul sfârșitului pentru OPEC

2018 ar putea fi anul sfârșitului pentru OPEC

21 Ian 2018   •   14:40
2018 ar putea fi anul sfârșitului pentru OPEC

Organizaţia Statelor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi producătorii din afara cartelului ar trebui să-şi extindă cooperarea dincolo de anul 2018, iar asta ar însemna mai degrabă o nouă formă a acordului decât continuarea reducerii furnizării de ţiţei stabilite pentru a majora preţurile, a afirmat duminică ministrul Energiei din Arabia Saudită, Khalid al-Falih, transmite Reuters şi Bloomberg. 

Este pentru prima dată când Arabia Saudită enunţă posibilitatea unei noi forme de coordonare după 2018, în rândul producătorilor de ţiţei. 

Recent, OPEC şi producătorii din afara cartelului au acceptat să extindă până la sfârşitul lui 2018 acordul privind reducerea producţiei, pentru a susţine preţul ţiţeiului. Actualul acord, care expiră în martie 2018, prevede reducerea producţiei cu 1,8 milioane de barili pe zi (bpd). Reducerea producţiei de petrol a OPEC a permis preţului la petrol să revină peste pragul de 50 de dolari per baril. 

Piaţa petrolului va avea nevoie de tot anul 2018 pentru a reveni la un nivel normal, iar miniştrii Petrolului nu ar trebui să-şi limiteze eforturile în vederea atingerii acestui obiectiv, le-a declarat jurnaliştilor Khalid Al-Falih, la o reuniune care se desfăşoară în Muscat, Oman, care supervizează implementarea reducerii producţiei de ţiţei. 

Ministrul rus al Energiei, Alexander Novak, a afirmat că miniştrii trebui să vadă cum evoluează piaţa înainte de a decide dacă trebuie ajustată plafonarea producţiei. oficialul rus se aşteaptă la o reechilibrare a pieţei petrolului în 2018. 

În aprilie, în Arabia Saudită va avea loc şedinţa comitetului ministerial OPEC/ non-OPEC de monitorizare a acordului privind reducerii furnizării de ţiţei, a anunţat duminică agenţia rusă de presă RIA, citând un comunicat al OPEC. 

Vineri, cotaţia barilului de petrol Brent cu livrare în luna martie a scăzut cu 0,70 dolari, ajungând la închidere la 68,61 dolari, în timp ce cotaţia barilului de petrol light sweet crude (WTI) la bursa New York Mercantile Exchange a scăzut cu 0,58, ajungând la închidere la 68,61 dolari. AGERPRES

×
Subiecte în articol: opec