x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Ştiri Externe 43 de militari ai Forţei ONU, reţinuţi de către un grup armat pe Platoul Golan

43 de militari ai Forţei ONU, reţinuţi de către un grup armat pe Platoul Golan

de Agerpres    |    28 Aug 2014   •   18:48
43 de militari ai Forţei ONU, reţinuţi de către un grup armat pe Platoul Golan

Un grup de 43 de militari ai Forţei ONU de supraveghere a dezangajării militare dintre Siria şi Israel (UNDOF) sunt reţinuţi de câteva ore de către ''un grup armat'' pe Platoul Golan, a anunţat joi ONU, transmite AFP.

Militarii, însărcinaţi cu supravegherea încetării focului dintre Israel şi Siria în zona respectivă, au fost capturaţi ca urmare a unor lupte violente între armata siriană şi grupuri armate siriene de opoziţie, a precizat purtătorul de cuvânt al ONU, Stéphane Dujarric.

Incidentul a avut loc în apropiere de Quneitra, în zona de dezangajare delimitată în 1974 şi unde patrulează de atunci membri ai UNDOF. Israelul ocupă din 1967 o suprafaţă de circa 1.200 de km pătraţi din Platoul Golan, pe care a anexat-o, o decizie ce nu a fost niciodată recunoscută de comunitatea internaţională, iar 510 km pătraţi se află sub control sirian.

Este pentru a treia oară când membri ai UNDOF sunt luaţi ostatici de către opozanţi sirieni înarmaţi în această regiune. În timpul precedentelor incidente, care au avut loc în martie şi mai 2013, militarii misiunii au fost eliberaţi în siguranţă după câteva zile.

În afară de reţinerea celor 43 de membri ai UNDOF, alţi 81 au fost împiedicaţi să-şi părăsească poziţiile situate în apropiere de alte două localităţi de pe Platoul Golan, a afirmat Dujarric, fără să indice identitatea grupului armat responsabil, nici cetăţenia membrilor UNDOF, care are circa 1.000 de militari din şase ţări (India, Fiji, Filipine, Republica Irlanda, Olanda, Nepal). 

×
Subiecte în articol: platoul golan militari onu